Studie: – Stillesitting gjør deg eldre

<p>Trening er sunt for alderdommen. Foto: Colourbox</p>
Trening er sunt for alderdommen. Foto: Colourbox

Ny forskning hevder eldre kvinner som trener aktivt, bremser kroppens naturlig aldringsprosess i større grad enn hos mer bedagelige medsøstre.

Uansett hvem vi er og hvor vi bor, sniker alderen seg innpå hver og en av oss. Aldringsprosessen omfatter alle kroppens celler, men det er mulig å forsinke prosessen dersom du er villig til å holde kroppen i jevnlig mosjon.

En gruppe forskere ved University of California San Diego School of Medicine har tatt en nærmere kikk på 1.500 kvinner i alderen 64 til 95 år. Kvinnene ble blant annet bedt om å bære et akselerometer over en periode på syv dager for å kartlegge deres bevegelser både i våken og sovende tilstand.

Overvekt og røyking fremskynder prosessen

Forskningsteamet fant at kvinner som utførte mindre enn 40 minutter med moderat til kraftig fysisk aktivitet daglig og i tillegg forblir stillesittende i mer enn 10 timer per dag, har kortere telomerer.

En telomer er et område med små repeterte sekvenser i enden av et kromosom. Kromosomer er sammensatt av DNA der det genetiske materialet som spiller en rolle i cellealdring, beskyttes mot nedbryting i hver ende av såkalte telomer.

Ettersom cellene aldres, blir de naturlig forkortet. Men helse- og livsstilsfaktorer som overvekt og røyking, kan fremskynde prosessen, og forkortede telomer knyttes til hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft.

Les også: – Mer fornøyd med alderen

Trening bør starte tidlig

Den ferske studien, som er publisert i American Journal of Epidemiology, fremholder at mengden trening spiller en avgjørende faktor i denne sammenheng.

– Vi oppdaget at kvinner som sitter lenge, ikke hadde kortere telomer så lenge de trente minst 30 minutter om dagen, skriver sjefsforfatter Aladdin Shadyab.

– Diskusjon om fordelene ved trening bør starte når vi er unge, og fysisk aktivitet bør fortsette å være en del av vårt daglige liv etterhvert som vi blir eldre, selv 80 år gammel, lyder oppfordringen.

Les også:

WHO-studie: Eldre diskrimineres på verdensbasis

Slik regner du ut din egen BMI

Forskere: – Mennesker vil neppe bli eldre enn 125 år

Personvernpolicy