90 prosent av smittete personer er ikke klar over at de har herpes

Digital illustrasjon av herpesvirus. Det er herpes simpleks som forårsaker kjønnsherpes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Digital illustrasjon av herpesvirus. Det er herpes simpleks som forårsaker kjønnsherpes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Herpes genitalis, også kalt kjønnsherpes, er seksuelt overført sykdom som skyldes et av to virus i herpes familien, HSV-1 eller HSV-2. Det er en kronisk kjønnssykdom som kan komme tilbake hele livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Herpes Genitalis, herpes simplex type 1 og 2 (HSV 1 og 2), er den medisinske betegnelsen på herpes som rammer underlivet - også kalt kjønnsherpes.

Herpes er virus som forårsaker blemmer og sår på lepper og i underlivet og som ofte er kronisk og kan komme tilbake mange ganger.

Det finnes mange grupper herpesvirus, noen av dem forårsaker helvetesild, kyssesyken (mononukleose), den fjerde barnesykdom - men dette er helt andre sykdommer, og har ingen sammenheng med herpes simplex.

Se bilder i galler lengre ned (OBS: Bilder som enkelte kan finne støtende)

Utbredelse av herpes

Herpes simplex type 1 og 2 er veldig vanlige sykdommer. I Norge regner man med at cirka 30 prosent av alle 30 åringer er smittet med HSV-2 og mer enn 80 prosent er smittet av HSV-1. Forekomsten av herpes øker årlig både i Norge og på verdensbasis, og er idag en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i den industrialiserte verden.

HSV-1 er årsaken til såkalte forkjølelsesår rundt munnen hos barn og voksne, og kan også smittes seksuelt.

HSV-2 genital smitte smittes kun ved seksuell kontakt med en som har genital HSV-2 infeksjon.

(Saken fortsetter under)

HYPPIG: Genital herpes er en vanlig kjønnsykdom. Opp mot 20 prosent av alle voksne har vært smittet med herpes på kjønnsorganene. Foto: Laurent Hamels
HYPPIG: Genital herpes er en vanlig kjønnsykdom. Opp mot 20 prosent av alle voksne har vært smittet med herpes på kjønnsorganene. Foto: Laurent Hamels

Årsaker og smittemåte

Smitte skjer via slimhinnekontakt og gjennom spytt og seksuell kontakt. HSV kan også smitte fra kjønnsorganer til munn og anus. Man er smittsom i opptil 12 dager ved et primærutbrudd og opp til 7 dager ved et gjentatt utbrudd. Man kan også være smittsom mellom utbrudd, men risikoen da er lavere enn i tiden rundt et utbrudd.

De fleste blir antageligvis smittet av en partner som - uvitende - er smittet med kjønnsherpes, men ikke har symptomer - såkalt asymptomatisk smitte. Asymptomatisk HSV-2 virusutskilling er mer vanlig enn HSV-1 virusutskilling.

Les også: Alle kan bestille gratis kondomer på nett

Inkubasjonstid

To til tolv dager. Barn som har primærutbrudd av HSV-1 munnsår behøver ikke holdes hjemme fra barnehave eller skole.

Symptomer på herpes

Mange som har HSV-1 og 2 har få eller ingen symptomer og dette fører til at opp mot 90 prosent av smittete personer ikke vet at de er smittet. Symptomer på en herpes genitalis primærinfeksjon er de samme enten man er smittet av HSV-1 eller 2.

De vanligste symptomene er små blemmer rundt anus, vagina, penis, huden rundt underlivet og/eller munnen. Blemmer sprekker og etterlater sår som er vonde, og kan ta opp til en måned å bli borte. I tillegg kan mange under et primærutbrudd ha feber, hovne kjertler, hodepine og muskelsmerter. Hos kvinner kan kjønnsleppen være hovne, røde og såre, og både menn og kvinner kan oppleve smerte ved vannlating under primærinfeksjon.

Ved gjentatte infeksjoner er symptomene ofte mildere og kortere enn den første episoden. Herpes viruset ligger latent i nerverøttene og blir ikke borte, men de fleste opplever færre og færre utbrudd ettersom tiden går. Hvis man har blitt smittet av HSV-1 genitalt er gjentatte episoder mindre vanlige enn med HSV-2.

Under det første utbruddet har man høye verdier av viruset og man er veldig smittsom. Dette reduseres også over tid, og HSV-1 har lavere virusbyrde enn HSV-2. Folk med nedsatt immunforsvar som for eksempel HIV smittete eller kreftpasienter kan få store utbrudd. Både HSV-1 og 2 kan føre til meningitt og encefalitt, infeksjoner i hjernehinnen og hjernen.

Nyfødte kan smittes fra mor hvis hun har en aktiv infeksjon ved fødsel, og dette kan være veldig alvorlig, men er sjelden. Hvis man er smittet av HSV er det lettere å bli smittet av HIV.

Les mer: Tegnene på at du kan ha fått en kjønnssykdom

(Saken fortsetter under)

HERPES TYPE 1: HSV-1 er årsaken til såkalte forkjølelsesår rundt munnen hos barn og voksne, og kan også smittes seksuelt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Slik stilles diagnosen

Ved primærinfeksjon er det det kliniske bildet og serologiske prøver som brukes til å stille diagnosen. Man skiller ikke vanligvis mellom HSV-1 og 2, men spesielle serologier kan bestillles av lege hvis det er nødvendig, særlig hvis man er i tvil om diagnosen, eller det er parfohold hvor rådgivning om fremtidige utbrudd og risiko for smitte er aktuelt.

Differensialdiagnoser

Herpes simpleks kan ha symptomer som kan ligne på andre sykdommer:

(Saken fortsetter under)

Hos menn er symptomene blemmer og sår på penis. Foto: NTB Scanpix/Shutterstoc
Hos menn er symptomene blemmer og sår på penis. Foto: NTB Scanpix/Shutterstoc

Behandling av herpes

Ved primærutbrudd er det viktig å gi en antiviral medisin som Valtrex for å redusere utbruddet. Man kan ta Valtrex daglig som preventiv medisin hvis man har mange utbrudd eller vil redusere risiko for smitte av partner. I tillegg bruker man smertestillende medisiner hvis det trengs. Det finnes ingen kurerende behandling, og det er ingen vaksine mot herpes genitalis.

Ved bruk av kondom reduserer man smittefaren, og bruk av kondom og antiviral medisin reduserer smittefaren med opptil 75 prosent.

Les også:

Klamydia

Syfilis

Mycoplasma genitalium

Slik tester du deg for kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer man kan få i utlandet

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Personvernpolicy