– Vi har et organ i kroppen som ikke har blitt anerkjent som det tidligere

<p>Professor J. Calvin Coffey ved University of Limerick slår fast at krøset, som forbinder tarmen med bakre bukvegg, er et organ.  Foto: Alan Place / University of Limerick</p>
Professor J. Calvin Coffey ved University of Limerick slår fast at krøset, som forbinder tarmen med bakre bukvegg, er et organ.  Foto: Alan Place / University of Limerick

Nå er det viktig å lære mer om krøset, det nye organet i fordøyelsessystemet, mener forsker.

Organ:

Et organ er en kroppsdel med en spesifikk funksjon. Et organsystem omfatter organet selv og dets nødvendige, naturlig tilhørende vevsstruktur. F.eks. er en nyre et organ, mens den sammen med nyrebekken, urinleder og blære utgjør et organsystem, urinveisystemet.

Kilde: Snl.no

Krøs er kanskje ikke kjent for folk flest, men for fagfolk har det i lang tid vært kjent som en fragmentert struktur i fordøyelsessystemet, som forbinder tarmen med bakre bukvegg.

I krøset, også kjent som mesenterium, går blodårene som forsyner tarmen med oksygen, samt de blodårene som transporterer venøst blod med næringsstoffer til leveren, ifølge Snl.no.

Digital presentasjon av tynn- og tykktarm og tilhørende krøs. Kilde: The Lancet Gastroenterology & Hepatology
Digital presentasjon av tynn- og tykktarm og tilhørende krøs. Kilde: The Lancet Gastroenterology & Hepatology

Det nye nå er at irske forskere har gått gjennom forskning som er gjort på krøset og konkludert at det snarere er én struktur, som kan klassifiseres som et organ.

Les også: – Du bør kjenne innsiden av kroppen din og lytte til den

– Neste steg er å forstå funksjon

I en studie som ble publisert i tidsskriftet Lancet Gastroenterology & Hepatology i desember, har professor J. Calvin Coffey ved University of Limerick dokumentert hvorfor man bør kategorisere krøset som et organ.

– I artikkelen som har blitt fagfellevurdert og bedømt, sier vi nå at vi har et organ i kroppen som ikke har blitt anerkjent som det tidligere, sier professor Coffey i en pressemelding.

– Nå har vi etablert anatomien og strukturen, det neste steget er å se på funksjon. Hvis du forstår funksjon kan du identifisere unormal funksjon, og da har du sykdom, fortsetter han.

Les også: – Det er helt avgjørende at vi forteller våre nærmeste hva vi mener om organdonasjon

– Bør studeres nøye

Coffey argumenterer for at man nå bør utsette krøset for samme vitenskapelige interesse som de andre organene i kroppen. Han mener bedre forståelse og videre forskning på krøset kan føre til mer skånsomme kirurgiske inngrep, færre komplikasjoner, raskere bedring for pasientene og lavere kostnad.

Allerede lærer medisinstudenter verden rundt om krøset som et sammenhengende organ, etter at Coffeys forskning har utløst en oppdatering i verdens mest kjente medisinske tekstbok «Gray's Anatomy».

Les også:

– Vi veit svært mykje meir om hjernen no

Avslører høyt kranietrykk via øyet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden