Meny

– Vi veit svært mykje meir om hjernen no

Kaja Nordengen gav i haust ut boka Hjernen er stjernen. Foto: Sturlason/Kagge forlag

– Tenk det, at i ein geleklump som ser ut som ein haug med tarmar, der ligg alt det kule som gjer oss til oss, seier forfattar og hjerneforskar Kaja Nordengen

– I teaterstykket Inkognito uttalar psykiateren Martha at «Det er så innihelvetes mykje vi ikkje veit!» Det stemmer, men samtidig veit vi svært mykje meir om hjernen no, enn det vi gjorde for berre nokre få tiår sidan, seier Kaja Nordengen.

Hjerneforskaren gir publikum ved Det Norske Teatret ein kort introduksjon til teaterstykket som handlar om favorittemaet hennar: hjernen. For berre nokre månader sidan gav ho ut boka Hjernen er stjernen - ditt eneste uerstattelige organ.

Ho har, som ho sjølv seier: «hjerne på hjernen».

Moderne hjerneforsking

– Alt som er oss, er funksjonar i hjernen vår, fortel ho frå scena.

Publikum lyttar til historia om pasienten som ikkje kunne skape nye minner, og historia om tjuveriet av hjernen til geniet Albert Einstein. Nordengen kan faget, kjenner historiene godt, og formidlar dei med entusiasme. Etterpå kjem nokre av tilhøyrarane fram for å få vite meir om korleis moderne hjerneforsking føregår.

– Eg har fått høyre mange historier om mødre, søsken og besteforeldre dei siste månadane, og nokre ringer for å tilby meg å forske på dei, fortel ho til Framtida.no etter føredraget.

Ho er glad for at temaet engasjerer, og ho er sjølv blant dei som synest hjernen er det kulaste som finst.

– Eg har alltid digga og vore fascinert av hjernen. Tenk det, at i ein geleklump som ser ut som ein haug med tarmar, der ligg alt det kule som gjer oss til oss. Det er heilt sjukt å tenke på, utbryt ho.

Les også: Kan ei fluge føle?

Det gøyaste om hjernen

Nordengen starta å forske på hjernen allereie som 19-åring. Då las ho alt ho kom over av bøker og artiklar om hjernen.

– I boka har eg kunne tenke utanfor spesialområdet mitt, og prøve å gi ein oversikt over heile puslespelet som er moderne hjerneforsking. Boka er mitt utval av det gøyaste om hjernen, fortel ho.

Nordengen tok doktorgraden som 26-åring, og arbeider no som forskar og lege i spesialisering ved Akershus universitetssjukehus. Der prøver ho å forstå kva som går gale i hjernen til personar med Alzheimers, og korleis dette kan verte til ny behandling.

Lang modningstid

Hjernen er stjernen er ei bok for faktaorienterte vaksne, men eg trur også at lesarar i slutten av tenåra vil synast ho er spennande, seier Nordengen.

I hjernen til tenåringslesaren er det nemleg mykje spennande som føregår, fortel ho.

– Då er hjernen på veg inn i slutten av ein svært lang utviklingsprosess. Hjernen vår har lang modningstid, noko som er eit kompromiss mellom storleiken på bekkenet hjå fødande mødre, og storleiken på hjernen som trengs for å vere verdas smartaste art.

Les også: Lær eit språk – hald hjernen yngre

Nyttårsforsett

Ho legg til at det ikkje er slik at hjernen sluttar å utvikle seg, og at også vaksne personar kan ha nytte av å bruke hjernen sin. Ved å vite korleis hjernen fungerer, kan ein også legge planar som truleg vil lukkast, til dømes for nyttårsforsetta som mange legg for 2017.

– Du må finne ut korleis du kan gi deg sjølv tilstrekkeleg med belønning for å halde fram med forsettet ditt, fortel hjerneforskaren.

I staden for å trene to gongar i veka i eit heilt år før du gir deg sjølv belønning, meiner Nordengen at det vil vere lurt å gi mindre belønning oftare.

– Ta dei få sekunda i løpet av veka til å gi deg sjølv mentale klapp på skuldra.

Ho fortel at belønning anten kan vere noko du får eller noko du slepp. Å trene saman med nokon kan gi begge delar, slik som hyggjeleg samvær dersom du møter opp, og sosiale konsekvensar dersom du sluntrar unna.

Eit anna tips til nyttårsforsett er å lese 12 bøker om folk som liknar deg sjølv.

Falske minner om jula

Å hugse å møte opp til trening kvar tysdag går greit dersom ein skriv det i kalendaren, men å hugse detaljar frå mange år tilbake er ikkje alltid så lett. Mange vert også usikre på detaljane, eller kjem i disuksjonar med familiemedlemmar om kven som hugsar best frå julefeiringane for 15 år sidan.

Nordengen fortel at ein stort sett kan stole på minner frå gamle dagar, men ikkje 100 prosent på alle detaljane.

– Eit minne vert lagra som fragment, om lag som ei liste med stikkord. Når du hentar fram minnet må du fylle inn teksten mellom stikkorda. Då hender det at resultatet vert falske minner, seier ho.

For å fylle inn mellom stikkorda nyttar vi ein bank av generelle minne. Her har hjernen eit lager av typiske situasjonar, lagra som «alle dei gongane vi gjorde slik». Slike generelle minne er lyden av fyr på peisen, synet av juletreet, julekakene på bordet og stemninga i rommet.

– Samla sett er det ikkje sikkert at alle detaljane i minnet du hentar fram korrekte, fordi dei låner litt frå andre liknande situasjonar, konkluderer Nordengen.

Les også: Sjølvbiletet ditt som ung har mykje å seie for den psykiske helsa seinare i livet, ifølgje ny forsking

Alt heng saman i eit nettverk

Sjølv om det vi hugsar frå gamle dagar kan innehalde spor av falske minner, er vi likevel trygge på at hjernen veit kven vi er. Stort sett. For når hjerneforskaren fortel om kva som gir oss personlegdom og korleis vi veit at vi er bevisste, vert det tydeleg at hjernen er eit komplisert organ.

– Det er mange ulike anatomiske område i hjernen som bidreg til dei ulike delane av personlegdomen vår, slik som hemningar, mål og motivasjonar. Delane som har ansvaret er likevel ikkje bitar eller isolerte einingar. Dei fungerer som eit stort nettverk og bidreg på ulike måtar til at hjernen fungerer som ein heilskap.

Denne kompleksiteten er også det som gir utfordringar for forskarar som prøver å lage intelligente maskinar eller å transplantere heile eller delar av hjernen.

– Fordi dei ulike delane av hjernen er så tett kopla saman, der kvar celle har mellom 15 og 150 tusen koplingar til andre celler, trur eg ikkje at det vil bli mogleg å 3D-printe eller transplantere bestemte delar av hjernen, seier forskaren.

Les også: Forskarar lagar «Google Street View»-kart over hjernen

Empatiske robotar

I staden trur ho at injisering av nervestamceller kan vere ein betre strategi, der hjernen får tilført celler som finn plassen sin i samspelet, og som kan erstatte daude nerveceller. Kompleksitetet i hjernen er også ei utfordring for kunstig intelligens.

– Sjølvsagt kan maskiner lære å score høgt på ein IQ-test, men eg vil ikkje seie at dei verken har personlegdom eller er bevisste av den grunn. Det gir ikkje roboten evne til empati at han kan mykje faktainformasjon, seier ho.

Grensa mellom menneske og maskin vert stadig utfordra, både i fiksjonen ( Westworld ) og i røynda ( biohacking). Men kjem maskiner nokon gong til å kunne gjenskape det som hjernen vår får til?

– Eg ville nok kunne oppfatte ein robot som empatisk, men eg trur ikkje at roboten kan føle empati, seier Nordengen.

– Men er det så nøye om du roboten ikkje «føler», så lenge du oppfattar den som empatisk?

– Ja, det betyr noko at det er ein robot, for eg trur ikkje at den verkeleg er empatisk. Robotar kan gjerne støvsuge huset mitt, men dei kan ikkje trøyste meg dersom eg er lei meg, seier ho.

Les meir om gråsona mellom menneske og maskin under emneknaggen tenkologi.

Saken er først publisert på Framtida.no


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Full innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kims tog på vei mot Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 Telegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:47 Wall Street: S&P-indeksen satte ny rekord23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent
Siste nytt
05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeFull innsats mot skogbrannen i Sokndal – 6.000 mål brent ned05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKims tog på vei mot Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00NorgeRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08NorgeBondevik: Alle norske barn av IS-krigere må hentes hjem03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35VerdenYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenTelegraph: May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:47VerdenWall Street: S&P-indeksen satte ny rekord23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent
Populært