Meny

Bli ett kilo slankere på én uke

Jo, det kan gå, men dette må du huske på. Foto: Colourbox.com

– Ekstremt, men fullt mulig, sier eksperter.

Maks et halvt kilo per uke

Selv om ekspertene mener at alle kan slanke seg ett kilo per uke om de først går inn for det, vil ingen av dem anbefale så rask vektnedgang.

– I starten vil man gjerne gå ned litt mer enn når man har slanket seg i noen uker. Ved drastisk slanking vil man nok kunne gå ned både 1 og 2 kilo i uken, men jeg ville uansett anbefale ett gjennomsnitt på 0,5 kilo, sier personlig trener Elisabeth Hauglum.

Om du ønsker å gå ned noen ekstra kilo, er det gjerne noe du vil skal skje så raskt som mulig.

Kanskje vil du passe inn i den trange favorittkjolen din før en stor fest, kanskje skal du dra på badeferie i nærmeste fremtid. Grunnene kan være mange, men samtidig er det viktig å huske på at det å gå raskt ned i vekt, er utfordrende.

Likevel: det er fullt mulig, ifølge Elisabeth Hauglum, personlig trener ved Gympartner.

– Om man først har bestemt seg for den drastiske veien, kan man absolutt slanke seg 1 kilo i uken. Men om man bestemmer seg for det, er det lurt å lage en plan for antall uker, og kanskje få en kyndig fagperson til å hjelpe deg og følge deg opp, sier Hauglum.

Maten du bør spise

Skal du kvitte deg med ett kilo hver uke, bør du starte med å legge om kostholdet.

Her handler det om variert kost, ifølge Hauglum.

– Maten du spiser må være mat du blir mest mulig mett av. Protein og fett metter godt og gjerne over lengre tid enn karbohydrater. Drikk også rikelig med vann, som kan hjelpe til å ikke spise like mye og heller ikke bli like fysen, tipser hun.

Hauglum anbefaler videre å inkludere mye grønnsaker i kostholdet siden dette inneholder lite kalorier per 100 gram. Da kan du fylle kroppen din med få kalorier, men likevel føle deg mett.

– Tenk også matvarer som ikke er bearbeidet, for å få mest valuta for kaloriene. Mat som er mye bearbeidet er ofte tilsatt mye ekstra, som igjen gjør at kalorier per 100 gram ofte er høyt, og man holder seg ikke mett over lengre tid, sier PT-en videre.

Les også: Derfor trenger du jod i kostholdet

(Saken fortsetter under)

Små endringer kan påvirke livsstilen. Foto: Getty Images

Eksempel på kostholdsplan

Det er smart å lage en kostholdsplan som du følger slavisk hver uke.

Her er Hauglums tips:

  • Inkluder egg, avokado, fisk, kjøtt, linser, bønner, grønnsaker, cottage cheese
  • Frokost: Egg/omelett/cottage cheese
  • Lunsj: Salat med kjøtt/fisk/egg
  • Melommåltid: Gulrot eller annen type grønnsak
  • Middag: Fisk/kjøtt/egg/linser/bønner med grønnsaker
  • Kvelds: Omelett med skinke eller avokado/cottage cheese

Høy forbrenning med riktig trening

Når kostholdet er på plass, er det viktig å være aktiv i tillegg. Her er det smart å velge den treningstypen som du forbrenner mest mulig kalorier på.

Å trene intervaller har vist seg å være effektiv for fettforbrenningen, ifølge Hauglum.

– Om man for eksempel kombinerer intervalltrening med sirkeltrening på styrke, får man i pose og sekk. Ved å trene styrke vil muskelmassen øke, og hvileforbrenningen vil øke, tipser treneren.

Når du vil ned ett kilo per uke, anbefaler Hauglum intervaller 2-4 ganger i uken, kombinert med lettere kondisjon og eventuelt styrke.

– Men man må huske på at kroppen trenger restitusjon også, hvis ikke vil det stoppe opp av seg selv, understreker hun.

Les også: Forskning: – Fet ost kan inngå i et sunt kosthold

(Saken fortsetter under)

Hauglum anbefaler intervaller 2-4 ganger i uken, kombinert med lettere kondisjon og eventuelt styrke. Foto: Colourbox.com

Fraråder hurtig-slanking

Eli Anne Myrvoll Blomkvist, klinisk ernæringsfysiolog med doktorgradsstipendiat i ernæring Universitetet i Agder, er derimot svært kritisk til hurtig-slanking.

– Det er fullt mulig å slanke seg ett kilo per uke, men jeg vil nok ikke anbefale det, sier Blomkvist.

Hun viser til professor Jøran Hjelmesæths kommentarer i denne saken.

Professoren anbefaler at personer med BMI under 30 ikke slanker seg, men heller fokuserer på å leve sunt og aktivt og unngå videre vektoppgang.

– Å gå ned så mye som en kilo per uke er krevende, særlig etter de første par ukene. Jeg anbefaler overhodet ikke slanking for dem som har en normal BMI, men bare ønsker noen kilos vektreduksjon av estetiske årsaker, sier Blomkvist og understreker:

– Hvis man først faller i den fella, er det veldig lett å bli en evig jo-jo-slanker. Jeg oppfordrer heller folk som ikke er helt fornøyd med vekta si til å spise mer mat som er bra for kroppen, slik som grønnsaker, belgfrukter, frukt og bær, og mindre av den maten som ikke er så bra for kroppen, slik som godterier, kaker, snacks, brus og lignende. Så er det lurt å være mye i fysisk aktivitet, sier ernæringsfysiologen.

Hun mener at man da vil få en bedre helse, mer energi og overskudd, og kanskje vil kroppen også bli litt strammere, raskere og sterkere.

– Og det er mye bedre enn all verdens hurtige slankekurer!

Les også: Fraråder lett overvektige å slanke seg - dette bør de gjøre i stedet

Vanskelig å holde vekten stabil

Et annet negativt aspekt ved å rase ned i vekt på kort tid, er at det er svært vanskelig å holde vekten stabil, ifølge Blomkvist.

– Når vektmålet er nådd begynner den virkelige jobben, og den jobben varer i årevis! En skal ha en god porsjon motivasjon og stahet for å klare å si nei takk til mat, drikke, kaker og snacks når kroppen sier ja takk, mener ernæringsfysiologen.

Dessuten kan det være hardt å si ja takk til trening og mosjon når hodet sier nei takk, mener hun videre.

– Det er ikke umulig, men det er vanskelig for de fleste og krever at du endrer livsstil og innstilling til mat og mosjon for resten av livet, understreker Blomkvist.

Les også: – Hormoner gjør det vanskeligere for kvinner å slanke seg

Unngå vektøkning

Også Hauglum forteller at det kan være enda vanskeligere å holde vekten når man har slanket seg raskt sammenlignet med et roligere tempo.

– Ved drastisk vektnedgang bør man spise seg opp igjen i forhold til matmengden man har inntatt den siste tiden. Om man har holdt seg til for eksempel 1300 kalorier daglig over flere uker, må man øke kaloriinntaket sakte men sikkert, forklarer hun.

Hvis du begynner å spise 2000 kalorier om dagen, vil kroppen suge til seg all næring som en svamp, ifølge Hauglum.

– Den perioden med lite mat har gjort at kroppen tror det er sult, og lagrer derfor all mat når det kommer mer, for å sikre seg til eventuelt neste sulteperiode, forteller treneren videre.

Hun mener derfor at du ikke bør tenke at jobben er gjort når du har gått ned. Jobben er å fortsatt holde vekten stabil.

– Kroppen vil jobbe mot å nå sin gamle vekt. Spis deg oppover og ha gode sunne kostholdsvaner jevnt over. Det er totalen som teller.

Les også:

Styr unna brødkurven og ta på saus selv

Appetitten du er født med kan gjøre deg overvektig

Trikset som får deg til å spise mindre

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Gatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan
Siste nytt
19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeGatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan
Populært