Forskning: Høyere overlevelsesprosent blant pasienter med kvinnelig lege

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eldre mennesker som ble behandlet av kvinnelige leger på sykehuset hadde høyere overlevelsesprosent og færre re-innleggelser enn de som ble behandlet av mannlige leger, ifølge en amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene publisert i «Journal of American Medical Association (JAMA) Internal Medicine» var basert på et utvalg av mer enn en million journaler fra 2011 til 2014, som ble analysert, ifølge nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Amerikanske pasienter med kvinnelige leger hadde betydelig mindre sannsynlighet for å dø innen 30 dager etter innleggelse. Det samme gjaldt sannsynligheten for å bli re-innlagt 30 dager etter utskrivning.

Hvis mannlige leger hadde oppnådd de samme tallene som kvinnelige leger, har forskere anslått at det ville vært 32.000 færre dødsfall blant pasienter som mottar offentlig helseforsikring for eldre og handikappede i USA (Medicare).

Tallet er omtrent like høyt som antall døde i trafikkulykker i løpet av et år i USA, ifølge studien.

– Forskjellen i dødelighet overrasket oss, sier hovedforfatter av studien, Yusuke Tsugawa, forsker ved Department of Health Policy and Management, Harvard University.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Legens kjønn ser ut til å være spesielt viktig blant de sykeste pasientene.

Studien skal være den første nasjonale vurderingen av sitt slag som sammenligner resultatet blant pasienter av kvinnelige og mannlige leger.

Pasienter behandlet av kvinnelige leger hadde fire prosent lavere risiko for å dø tidlig, sammenlignet med de som ble behandlet av menn. Risikoen var fem prosent lavere for reinnleggelse i USA, ifølge studien.

Studien gikk ikke i dybden av årsakene til forskjellene, skriver AFP Relaxnews.

Les også:

Forskning: Mindre sykdom og lengre liv hos dem som daglig spiser nøtter

Forskning: Styrketrening bra for eldre hjerner

Forskning: Åtte ganger høyere risiko for hjerteinfarkt hos røykere under 50 år