Mann født uten hånd har fått donorhånd

Se video

Ifølge kirurgene er dette den første vellykkede operasjonen av en donorhånd på en pasient som fra fødsel av manglet hånd. – Gleder meg til å klemme familien, sier Piotr (32).

Det var kirurger i Polen som torsdag fortalte at de har gjennomført en vellykket operasjon, der de har transplantert en hånd fra en avdød donor på en mann som er født uten hånd.

Kirurgene hevder det er verdens første transplantasjon av denne typen.

– Det er første transplantasjon i verden av et lem på overkroppen til et voksent menneske med en slik medfødt misdannelse. Vi snakker om en mann som har levd 32 år uten dette lemmet, sier Adam Domanasiewicz, som ledet kirurgteamet ved Wroclaw universitetssykehus, ifølge AFP Relaxnews.

Les også: Patrick fikk nytt ansikt: – Endelig er jeg normal

Bare på nyfødte og amputerte

Tidligere har lignende inngrep bare blitt gjennomført på nyfødte siamesiske tvillinger i Indonesia og Canada, ifølge Domanasiewicz.

Hender har også blitt transplantert på pasienter som har fått sine egne lemmer amputert.

Les også: Gjennomførte verdens første vellykkede penistransplantasjon

Kan bevege fingrene

Pasienten Piotr (32) er veldig glad for å ha gjennomgått inngrepet.

– Jeg gleder meg til å kunne klemme familien min med begge hender. Frem til nå har jeg bare brukt stumpen, sier han til nyhetskanalen TVN 24.

Per i dag kan han bare bevege fingrene og ikke selve hånden. Men legene tror han vil få mer bevegelighet i hånden etter hvert.

– Dette er et viktig gjennombrudd i nevrofysiologi og innen transplantasjonspraksis, for frem til nå har man trodd at transplantasjon ikke har vært mulig når det gjelder slike medfødte misdannelser, sier Domanasiewicz.

Han sier videre at suksessen kan åpne nye muligheter for hundretusenvis av mennesker som er født uten lemmer.

Les også: Åtteåring fikk to nye hender etter transplantasjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden