Forskning: Eldre som fortsatt er gift, overlever oftere slag

<p>Mennesker som aldri hadde vært gift, hadde rundt 70 prosent høyere risiko for å dø like etter at de ble skrevet ut av sykehus etter et slag, sammenlignet med folk som fremdeles var gift med sin første ektefelle, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Mennesker som aldri hadde vært gift, hadde rundt 70 prosent høyere risiko for å dø like etter at de ble skrevet ut av sykehus etter et slag, sammenlignet med folk som fremdeles var gift med sin første ektefelle, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Slagrammede som fremdeles er gift med sin første ektefelle, har betydelig større sjanse for å overleve, enn de som aldri har vært gift, er skilt eller har mistet ektefellen, ifølge en amerikansk studie.

Ekteskap har i tidligere forskning blitt koblet til positiv effekt på helsa, blant annet lavere risiko for influensa og større overlevelse etter hjerteoperasjoner (bypass). Nå har amerikanske forskere funnet nok en positiv sammenheng, skriver Forskning.no.

Etter å ha gått gjennom intervjudata fra over 2000 amerikanske slagpasienter, fant de at mennesker som aldri hadde vært gift, hadde rundt 70 prosent høyere risiko for å dø like etter at de ble skrevet ut av sykehus etter et slag, sammenlignet med folk som fremdeles var gift med sin første ektefelle.

Skilte eller enker og enkemenn hadde også henholdsvis 23 og 25 prosent høyere risiko for å dø rett etter at de ble skrevet ut fra sykehus etter slagbehandling, mens de som hadde mistet flere ektefeller, enten gjennom skilsmisse eller dødsfall, hadde cirka 40 prosent høyere risiko, ifølge studien.

Les også: Karl og Elizabeth fornyet ekteskapet etter 75 år

Inkluderte ikke de som døde rett etter slaget

En slik studie egner seg ikke til å trekke konklusjoner om årsakssammenhenger, man kan altså ikke si at varig ekteskap beskytter mot dødsfall etter slag, kun at det er en sammenheng mellom sivilstatus og risiko for død.

En klar begrensning ved studien er at den bare inkluderte slagpasienter som overlevde lenge nok til å bli skrevet ut av sykehus, og ikke inkluderte de som døde rett etter slaget. Studien er også relativt liten og skal være den første av sitt slag i USA.

Videre forskning er nødvendig for å se på mekanismene som kan forklare sammenhengen, skriver forskerne i Journal of American Heart Association.

Forskerne mener likevel en sannsynlig forklaring er at psykososiale faktorer kan påvirke evnen til å komme seg etter sykdom.

Les også: Derfor drikker single mer enn de som er gift

– Bedre forståelse kan hjelpe helsepersonell

– Vi håper en bedre forståelse av disse sammenhengene kan hjelpe helsepersonell til bedre å forstå hvilke pasienter som potensielt har høy risiko for å dø etter et slag, sier hovedforfatter av studien, professor Matthew E. Dupre ved Duke Clinical Research Institute, i en pressemelding.

Denne høsten lanserte Helsedirektoratet en informasjonskampanje om hjerneslag.

Les saken: – Hvert sekund teller ved hjerneslag - ring 113

Se video: Tre ting å se etter for hjerneslag

Les også: Norsk forsker påviser tidlige tegn på samlivsbrudd

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden