Meny

Dette blir de største treningstrendene i 2017

TRENDER. I 2017 står trening med egen kroppsvekt, bærbar teknologi og styrketrening høyt på lista over treningstrender. Foto: SATS ELIXIA

Bærbar teknologi blir neste års aller største treningstrend, mens trening med egen kroppsvekt blir den mest trendy treningsformen også i Norge.

I over ti år har American College of Sports Medicine laget en årlig oversikt over de tyve største treningstrendene i verden.

American College of Sports Medicine

En organisasjon med 45.000 medlemmer fra nitti forskjellige land. Medlemmene er sertifiserte trenere, studenter og forskere innen idrettsmedisin og andre idrettsrelaterte fag.

Organisasjonen driver blant annet med forskning, utdanning og folkeopplysning.

Les mer om ACSM her.

Oversikten er basert på en undersøkelse gjort av 1.800 profesjonelle trenere tilknyttet organisasjonen.

De største treningstrendene i 2017 vil ifølge American College of Sports Medicine bli bærbar teknologi, trening med egen kroppsvekt, høyintensiv intervalltrening, sertifiserte og erfarne instruktører, styrketrening og ikke minst, gruppetrening.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

– For mange er teknologien en motivasjon

De internasjonale trendene slår også an her til lands, og Randi Christensen, ansvarlig for gruppetrening i Norges største treningskjede Sats Elixia, forteller at de merker interessen for bærbar teknologi på medlemmene sine.

– For mange er det en motivasjonsfaktor å kunne følge med på sin utvikling og føre logg på treningen, sier Christensen til ABC Nyheter.

Randi Christensen, SATS ELIXIA

I Sats Elixia har alle medlemmer sin egen side på web med treningsdagbok som loggfører treningen når de har vært på senteret eller deltatt på gruppetimer. I sitt nyeste treningskonsept «Build'n Burn» benytter treningskjeden seg av personlig pulsmåling for direkte tilbakemelding på deltakernes treningsintensitet.

– Dette sikrer optimal treningseffekt på timene. Pulssystemet inneholder også funksjoner som treningsapplikasjon, personlig treningsdagbok og mulighet til å dele økter og resultater i sosiale nettverk, forteller Christensen.

Les også: – Ikke større muskler av å spise eller drikke proteiner etter trening

– Det finnes en gruppetime for alle

Som ansvarlig for gruppetimer i kjeden er Randi Christensen strålende fornøyd med at nettopp gruppetrening er kommet på 6. plass på lista over trender i 2017 (se hele listen nederst i saken).

– Det varmer et gruppetrenings-hjerte og gjør meg veldig motivert for å drive businessen videre inn i årene som kommer, sier Christensen. Hun kan fortelle at gruppetrening i Sats Elixia er, og alltid har vært, populært.

– Vi ser at veldig mange medlemmer velger nettopp denne formen for trening, og vi har utviklet timer som passer for absolutt alle uansett om du vil trene styrke, kondisjon, fleksibilitet, dans, yoga eller noe mer, opplyser hun.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

Variert trening gir best resultater

Christensen sier kjedens medlemmer stort sett trener variert og at dette er noe de også anbefaler.

– De som trener variert og regelmessig oppnår best resultater som igjen fører til økt motivasjon. Vi ser en klar trend i at flere velger trening for helsa fremfor utseende. Mange velger treningsformer som yoga, og samtidig er det «classes for the masses» som sykkeltimer og styrketimer som peker seg ut med hensyn til flest besøk på gruppetimer, sier treningeksperten. Spesielt interessen for yoga sier hun er blitt større, og at kjeden ser stor vekst i de rolige treningstimene.

– Der er det fokus på ro og mentalt fokus og mottagelsen og interessen for disse timene er meget stor, forklarer Christensen.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

De største trendene i 2017:

1. Bærbar teknologi (som du kan ha på deg og med deg på trening)

Teknologi er nå et «must have» i hverdagen og aktivitets armbånd, pulsklokker og GPS-enheter er blitt svært populært blant både de aktive og mindre aktive.

Hver og en kan med disse leketøyene enkelt telle antall skritt de har gått, hvor lang tid de har brukt på en treningsøkt eller kalorier forbrent, og det er vel nettopp dette som gjør at teknologien troner øverst blant neste års trender. Folk vil se hvor mye de trener og beveger seg, og også gjerne dele det med venner og kjente i sosiale medier.

2. Trening med egen kroppsvekt

Denne trenden sto for første gang på listene i 2013. Treningsformen er et billig og enkelt alternativ om man vil komme i form og tar økta helt «back to basics». Når man trener med egen kroppsvekt skal man benytte minimalt med treningsutstyr og man kan utføre den hvor enn man måtte ønske. Selv om folk flest tror trening med egen kroppsvekt begrenser seg til push-ups og pull-ups, kan det være så mye mer enn det og trenden kommer trolig til å være populær i lang tid.

3. Høyintensiv intervalltrening

Også kalt HIIT. Dette er en svært populær treningsform, kanskje nettopp fordi den kan utføres «kjapt og gæli'» med god effekt om den gjøres riktig. Disse øktene er stort sett på under 30 minutter, men kan også være lenger. Her er det viktig å kunne teknikk, da skaderisikoen kan være høyere enn ved mer moderat og langvarig trening.

PERSONLIG TRENER. Mange ønsker å jobbe som personlig trener, og i 2017 blir dette en stor trend. Foto: Berit Roald / Scanpix

4. Utdannede, sertifiserte og erfarne instruktører og trenere

Til tross for at trenden falt til tredjeplass i 2015 og til fjerdeplass i 2016, er dette en trend som fortsetter å være populær. Trenden signaliserer at treningssentrene i stadig større grad kommer til å bruke ressurser på å veilede allerede utdannede, sertifiserte og erfarne instruktører og trenere. Trenden gjenspeiler at behovet for trenere og instruktører med faglig bakgrunn øker, ettersom treningssentrenes målgrupper blir bredere, både i alder og helsestatus, noe som vil kreve økt kompetanse fra personalets side.

5. Styrketrening

Treningsformen er fortsatt et sentralt fokus for mange treningssentre og fortsetter å være svart populær i alle sektorer i helse- og trenings industrien. Styrketrening er en viktig del av et komplett treningsprogram for alle fysiske aktivitetsnivå og kjønn og er en måte man kan opprettholde og forbedre sin egen styrke og muskelmasse. Flere og flere fagfolk inkluderer en eller annen form for styrketrening i sine treningsprogram for både kunder og pasienter.

6. Gruppetrening

Gruppetimer blir det bare mer og mer av på treningssentre rundt om i verden, og kan være en ekstra motivasjon for de som sliter med å komme over dørstokkmila. Instruktørene skal lære, lede og motivere deltagerne i de forskjellige klassene, i alt fra dans til harde styreøkter. Gruppetrening er en effektiv treningsform for alle hvor man lett kan merke fremgang om det blir en vane.

7. «Trening som medisin»

Trening som medisin er et globalt helseinitiativ som fokuserer på å oppmuntre fastleger og annet helsepersonell til å inkludere fysisk aktivitet når de setter opp behandlingsplaner for pasientene og å henvise pasienter videre til fagfolk innen trening og rehabilitering.

VOKSENDE TREND. Yoga er bra for avkobling og nedstressing og gjør deg i tillegg sterk. Foto: SATS ELIXIA

8. Yoga

Yoga er blitt en svært populær trend også i Norge. Yoga er basert på eldgammel tradisjon. Treningsformen er bygget på en rekke spesifikke kroppslige positurer som skal fremme bedre helse og velvære. At yoga er blant de største

treningstrendene gjenspeiler også fokuset på mental helse og behovet for avspenning og avkobling i en ellers så hektisk hverdag.

9. Personlig trening

At personlig trening fortsatt er så populært vitner om at forbrukernes ønske om hjelp for å komme i form og nå sine mål stadig øker.

Trening med PT har vært en del av topp-10 listen de siste ni årene, og behovet for flere personlige trenere har økt i takt med trenden. Personlig trener er også mer og mer akseptert som egen profesjon, både innen treningsbransjen og i medisinske miljøer, og vi har fått flere seriøse utdannings organisasjoner. Man tror også at enda flere personlige trenere vil etablere seg utenfor de klassiske treningssentrene, som i bedrifter, idrettslag eller på medisinske institutter.

10. Trening og vektreduksjon

I tillegg til kosthold er trening en svært viktig del om man ønsker å gå ned i vekt. Konsepter som knytter trening til vektreduksjon er en økende trend og blir stadig viktigere i kampen mot den globale vektøkningen.

Se hele lista her.

Les også:

Trening er gunstig for drukkenbolter

– Regelmessig trening gir pensjonister økt vern mot hjertesykdom

Forebygging av artrose: Arna (71) kom seg såvidt opp trappen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Tror Norge vil ha dem i leire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU
Siste nytt
15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38Norge18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeTror Norge vil ha dem i leire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU
Populært