Dette blir de største treningstrendene i 2017

<p>TRENDER. I 2017 står trening med egen kroppsvekt, bærbar teknologi og styrketrening høyt på lista over treningstrender. Foto: SATS ELIXIA</p>
TRENDER. I 2017 står trening med egen kroppsvekt, bærbar teknologi og styrketrening høyt på lista over treningstrender. Foto: SATS ELIXIA

Bærbar teknologi blir neste års aller største treningstrend, mens trening med egen kroppsvekt blir den mest trendy treningsformen også i Norge.

I over ti år har American College of Sports Medicine laget en årlig oversikt over de tyve største treningstrendene i verden.

American College of Sports Medicine

En organisasjon med 45.000 medlemmer fra nitti forskjellige land. Medlemmene er sertifiserte trenere, studenter og forskere innen idrettsmedisin og andre idrettsrelaterte fag.

Organisasjonen driver blant annet med forskning, utdanning og folkeopplysning.

Les mer om ACSM her.

Oversikten er basert på en undersøkelse gjort av 1.800 profesjonelle trenere tilknyttet organisasjonen.

De største treningstrendene i 2017 vil ifølge American College of Sports Medicine bli bærbar teknologi, trening med egen kroppsvekt, høyintensiv intervalltrening, sertifiserte og erfarne instruktører, styrketrening og ikke minst, gruppetrening.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

– For mange er teknologien en motivasjon

De internasjonale trendene slår også an her til lands, og Randi Christensen, ansvarlig for gruppetrening i Norges største treningskjede Sats Elixia, forteller at de merker interessen for bærbar teknologi på medlemmene sine.

– For mange er det en motivasjonsfaktor å kunne følge med på sin utvikling og føre logg på treningen, sier Christensen til ABC Nyheter.

Randi Christensen, SATS ELIXIA
Randi Christensen, SATS ELIXIA

I Sats Elixia har alle medlemmer sin egen side på web med treningsdagbok som loggfører treningen når de har vært på senteret eller deltatt på gruppetimer. I sitt nyeste treningskonsept «Build'n Burn» benytter treningskjeden seg av personlig pulsmåling for direkte tilbakemelding på deltakernes treningsintensitet.

– Dette sikrer optimal treningseffekt på timene. Pulssystemet inneholder også funksjoner som treningsapplikasjon, personlig treningsdagbok og mulighet til å dele økter og resultater i sosiale nettverk, forteller Christensen.

Les også: – Ikke større muskler av å spise eller drikke proteiner etter trening

– Det finnes en gruppetime for alle

Som ansvarlig for gruppetimer i kjeden er Randi Christensen strålende fornøyd med at nettopp gruppetrening er kommet på 6. plass på lista over trender i 2017 (se hele listen nederst i saken).

– Det varmer et gruppetrenings-hjerte og gjør meg veldig motivert for å drive businessen videre inn i årene som kommer, sier Christensen. Hun kan fortelle at gruppetrening i Sats Elixia er, og alltid har vært, populært.

– Vi ser at veldig mange medlemmer velger nettopp denne formen for trening, og vi har utviklet timer som passer for absolutt alle uansett om du vil trene styrke, kondisjon, fleksibilitet, dans, yoga eller noe mer, opplyser hun.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

Variert trening gir best resultater

Christensen sier kjedens medlemmer stort sett trener variert og at dette er noe de også anbefaler.

– De som trener variert og regelmessig oppnår best resultater som igjen fører til økt motivasjon. Vi ser en klar trend i at flere velger trening for helsa fremfor utseende. Mange velger treningsformer som yoga, og samtidig er det «classes for the masses» som sykkeltimer og styrketimer som peker seg ut med hensyn til flest besøk på gruppetimer, sier treningeksperten. Spesielt interessen for yoga sier hun er blitt større, og at kjeden ser stor vekst i de rolige treningstimene.

– Der er det fokus på ro og mentalt fokus og mottagelsen og interessen for disse timene er meget stor, forklarer Christensen.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

De største trendene i 2017:

1. Bærbar teknologi (som du kan ha på deg og med deg på trening)

Teknologi er nå et «must have» i hverdagen og aktivitets armbånd, pulsklokker og GPS-enheter er blitt svært populært blant både de aktive og mindre aktive.

Hver og en kan med disse leketøyene enkelt telle antall skritt de har gått, hvor lang tid de har brukt på en treningsøkt eller kalorier forbrent, og det er vel nettopp dette som gjør at teknologien troner øverst blant neste års trender. Folk vil se hvor mye de trener og beveger seg, og også gjerne dele det med venner og kjente i sosiale medier.

2. Trening med egen kroppsvekt

Denne trenden sto for første gang på listene i 2013. Treningsformen er et billig og enkelt alternativ om man vil komme i form og tar økta helt «back to basics». Når man trener med egen kroppsvekt skal man benytte minimalt med treningsutstyr og man kan utføre den hvor enn man måtte ønske. Selv om folk flest tror trening med egen kroppsvekt begrenser seg til push-ups og pull-ups, kan det være så mye mer enn det og trenden kommer trolig til å være populær i lang tid.

3. Høyintensiv intervalltrening

Også kalt HIIT. Dette er en svært populær treningsform, kanskje nettopp fordi den kan utføres «kjapt og gæli'» med god effekt om den gjøres riktig. Disse øktene er stort sett på under 30 minutter, men kan også være lenger. Her er det viktig å kunne teknikk, da skaderisikoen kan være høyere enn ved mer moderat og langvarig trening.

PERSONLIG TRENER. Mange ønsker å jobbe som personlig trener, og i 2017 blir dette en stor trend. Foto: Berit Roald / Scanpix
PERSONLIG TRENER. Mange ønsker å jobbe som personlig trener, og i 2017 blir dette en stor trend. Foto: Berit Roald / Scanpix

4. Utdannede, sertifiserte og erfarne instruktører og trenere

Til tross for at trenden falt til tredjeplass i 2015 og til fjerdeplass i 2016, er dette en trend som fortsetter å være populær. Trenden signaliserer at treningssentrene i stadig større grad kommer til å bruke ressurser på å veilede allerede utdannede, sertifiserte og erfarne instruktører og trenere. Trenden gjenspeiler at behovet for trenere og instruktører med faglig bakgrunn øker, ettersom treningssentrenes målgrupper blir bredere, både i alder og helsestatus, noe som vil kreve økt kompetanse fra personalets side.

5. Styrketrening

Treningsformen er fortsatt et sentralt fokus for mange treningssentre og fortsetter å være svart populær i alle sektorer i helse- og trenings industrien. Styrketrening er en viktig del av et komplett treningsprogram for alle fysiske aktivitetsnivå og kjønn og er en måte man kan opprettholde og forbedre sin egen styrke og muskelmasse. Flere og flere fagfolk inkluderer en eller annen form for styrketrening i sine treningsprogram for både kunder og pasienter.

6. Gruppetrening

Gruppetimer blir det bare mer og mer av på treningssentre rundt om i verden, og kan være en ekstra motivasjon for de som sliter med å komme over dørstokkmila. Instruktørene skal lære, lede og motivere deltagerne i de forskjellige klassene, i alt fra dans til harde styreøkter. Gruppetrening er en effektiv treningsform for alle hvor man lett kan merke fremgang om det blir en vane.

7. «Trening som medisin»

Trening som medisin er et globalt helseinitiativ som fokuserer på å oppmuntre fastleger og annet helsepersonell til å inkludere fysisk aktivitet når de setter opp behandlingsplaner for pasientene og å henvise pasienter videre til fagfolk innen trening og rehabilitering.

VOKSENDE TREND. Yoga er bra for avkobling og nedstressing og gjør deg i tillegg sterk. Foto: SATS ELIXIA
VOKSENDE TREND. Yoga er bra for avkobling og nedstressing og gjør deg i tillegg sterk. Foto: SATS ELIXIA

8. Yoga

Yoga er blitt en svært populær trend også i Norge. Yoga er basert på eldgammel tradisjon. Treningsformen er bygget på en rekke spesifikke kroppslige positurer som skal fremme bedre helse og velvære. At yoga er blant de største

treningstrendene gjenspeiler også fokuset på mental helse og behovet for avspenning og avkobling i en ellers så hektisk hverdag.

9. Personlig trening

At personlig trening fortsatt er så populært vitner om at forbrukernes ønske om hjelp for å komme i form og nå sine mål stadig øker.

Trening med PT har vært en del av topp-10 listen de siste ni årene, og behovet for flere personlige trenere har økt i takt med trenden. Personlig trener er også mer og mer akseptert som egen profesjon, både innen treningsbransjen og i medisinske miljøer, og vi har fått flere seriøse utdannings organisasjoner. Man tror også at enda flere personlige trenere vil etablere seg utenfor de klassiske treningssentrene, som i bedrifter, idrettslag eller på medisinske institutter.

10. Trening og vektreduksjon

I tillegg til kosthold er trening en svært viktig del om man ønsker å gå ned i vekt. Konsepter som knytter trening til vektreduksjon er en økende trend og blir stadig viktigere i kampen mot den globale vektøkningen.

Se hele lista her.

Les også:

Trening er gunstig for drukkenbolter

– Regelmessig trening gir pensjonister økt vern mot hjertesykdom

Forebygging av artrose: Arna (71) kom seg såvidt opp trappen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:24 Klart tory-flertall på BBCs valgdagsmåling23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes
Siste nytt
00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:24VerdenKlart tory-flertall på BBCs valgdagsmåling23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37NorgeFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00PolitikkMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Kultur20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36PolitikkDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56PengerSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38PolitikkIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportHaaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes