Dette blir de største treningstrendene i 2017

<p>TRENDER. I 2017 står trening med egen kroppsvekt, bærbar teknologi og styrketrening høyt på lista over treningstrender. Foto: SATS ELIXIA</p>
TRENDER. I 2017 står trening med egen kroppsvekt, bærbar teknologi og styrketrening høyt på lista over treningstrender. Foto: SATS ELIXIA

Bærbar teknologi blir neste års aller største treningstrend, mens trening med egen kroppsvekt blir den mest trendy treningsformen også i Norge.

I over ti år har American College of Sports Medicine laget en årlig oversikt over de tyve største treningstrendene i verden.

American College of Sports Medicine

En organisasjon med 45.000 medlemmer fra nitti forskjellige land. Medlemmene er sertifiserte trenere, studenter og forskere innen idrettsmedisin og andre idrettsrelaterte fag.

Organisasjonen driver blant annet med forskning, utdanning og folkeopplysning.

Les mer om ACSM her.

Oversikten er basert på en undersøkelse gjort av 1.800 profesjonelle trenere tilknyttet organisasjonen.

De største treningstrendene i 2017 vil ifølge American College of Sports Medicine bli bærbar teknologi, trening med egen kroppsvekt, høyintensiv intervalltrening, sertifiserte og erfarne instruktører, styrketrening og ikke minst, gruppetrening.

Les også: – Riktig trening bør skrives ut som medisin

– For mange er teknologien en motivasjon

De internasjonale trendene slår også an her til lands, og Randi Christensen, ansvarlig for gruppetrening i Norges største treningskjede Sats Elixia, forteller at de merker interessen for bærbar teknologi på medlemmene sine.

– For mange er det en motivasjonsfaktor å kunne følge med på sin utvikling og føre logg på treningen, sier Christensen til ABC Nyheter.

Randi Christensen, SATS ELIXIA
Randi Christensen, SATS ELIXIA

I Sats Elixia har alle medlemmer sin egen side på web med treningsdagbok som loggfører treningen når de har vært på senteret eller deltatt på gruppetimer. I sitt nyeste treningskonsept «Build'n Burn» benytter treningskjeden seg av personlig pulsmåling for direkte tilbakemelding på deltakernes treningsintensitet.

– Dette sikrer optimal treningseffekt på timene. Pulssystemet inneholder også funksjoner som treningsapplikasjon, personlig treningsdagbok og mulighet til å dele økter og resultater i sosiale nettverk, forteller Christensen.

Les også: – Ikke større muskler av å spise eller drikke proteiner etter trening

– Det finnes en gruppetime for alle

Som ansvarlig for gruppetimer i kjeden er Randi Christensen strålende fornøyd med at nettopp gruppetrening er kommet på 6. plass på lista over trender i 2017 (se hele listen nederst i saken).

– Det varmer et gruppetrenings-hjerte og gjør meg veldig motivert for å drive businessen videre inn i årene som kommer, sier Christensen. Hun kan fortelle at gruppetrening i Sats Elixia er, og alltid har vært, populært.

– Vi ser at veldig mange medlemmer velger nettopp denne formen for trening, og vi har utviklet timer som passer for absolutt alle uansett om du vil trene styrke, kondisjon, fleksibilitet, dans, yoga eller noe mer, opplyser hun.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen

Variert trening gir best resultater

Christensen sier kjedens medlemmer stort sett trener variert og at dette er noe de også anbefaler.

– De som trener variert og regelmessig oppnår best resultater som igjen fører til økt motivasjon. Vi ser en klar trend i at flere velger trening for helsa fremfor utseende. Mange velger treningsformer som yoga, og samtidig er det «classes for the masses» som sykkeltimer og styrketimer som peker seg ut med hensyn til flest besøk på gruppetimer, sier treningeksperten. Spesielt interessen for yoga sier hun er blitt større, og at kjeden ser stor vekst i de rolige treningstimene.

– Der er det fokus på ro og mentalt fokus og mottagelsen og interessen for disse timene er meget stor, forklarer Christensen.

Les også: Slik bør du trene når du er 40, 50 eller 60 år

De største trendene i 2017:

1. Bærbar teknologi (som du kan ha på deg og med deg på trening)

Teknologi er nå et «must have» i hverdagen og aktivitets armbånd, pulsklokker og GPS-enheter er blitt svært populært blant både de aktive og mindre aktive.

Hver og en kan med disse leketøyene enkelt telle antall skritt de har gått, hvor lang tid de har brukt på en treningsøkt eller kalorier forbrent, og det er vel nettopp dette som gjør at teknologien troner øverst blant neste års trender. Folk vil se hvor mye de trener og beveger seg, og også gjerne dele det med venner og kjente i sosiale medier.

2. Trening med egen kroppsvekt

Denne trenden sto for første gang på listene i 2013. Treningsformen er et billig og enkelt alternativ om man vil komme i form og tar økta helt «back to basics». Når man trener med egen kroppsvekt skal man benytte minimalt med treningsutstyr og man kan utføre den hvor enn man måtte ønske. Selv om folk flest tror trening med egen kroppsvekt begrenser seg til push-ups og pull-ups, kan det være så mye mer enn det og trenden kommer trolig til å være populær i lang tid.

3. Høyintensiv intervalltrening

Også kalt HIIT. Dette er en svært populær treningsform, kanskje nettopp fordi den kan utføres «kjapt og gæli'» med god effekt om den gjøres riktig. Disse øktene er stort sett på under 30 minutter, men kan også være lenger. Her er det viktig å kunne teknikk, da skaderisikoen kan være høyere enn ved mer moderat og langvarig trening.

PERSONLIG TRENER. Mange ønsker å jobbe som personlig trener, og i 2017 blir dette en stor trend. Foto: Berit Roald / Scanpix
PERSONLIG TRENER. Mange ønsker å jobbe som personlig trener, og i 2017 blir dette en stor trend. Foto: Berit Roald / Scanpix

4. Utdannede, sertifiserte og erfarne instruktører og trenere

Til tross for at trenden falt til tredjeplass i 2015 og til fjerdeplass i 2016, er dette en trend som fortsetter å være populær. Trenden signaliserer at treningssentrene i stadig større grad kommer til å bruke ressurser på å veilede allerede utdannede, sertifiserte og erfarne instruktører og trenere. Trenden gjenspeiler at behovet for trenere og instruktører med faglig bakgrunn øker, ettersom treningssentrenes målgrupper blir bredere, både i alder og helsestatus, noe som vil kreve økt kompetanse fra personalets side.

5. Styrketrening

Treningsformen er fortsatt et sentralt fokus for mange treningssentre og fortsetter å være svart populær i alle sektorer i helse- og trenings industrien. Styrketrening er en viktig del av et komplett treningsprogram for alle fysiske aktivitetsnivå og kjønn og er en måte man kan opprettholde og forbedre sin egen styrke og muskelmasse. Flere og flere fagfolk inkluderer en eller annen form for styrketrening i sine treningsprogram for både kunder og pasienter.

6. Gruppetrening

Gruppetimer blir det bare mer og mer av på treningssentre rundt om i verden, og kan være en ekstra motivasjon for de som sliter med å komme over dørstokkmila. Instruktørene skal lære, lede og motivere deltagerne i de forskjellige klassene, i alt fra dans til harde styreøkter. Gruppetrening er en effektiv treningsform for alle hvor man lett kan merke fremgang om det blir en vane.

7. «Trening som medisin»

Trening som medisin er et globalt helseinitiativ som fokuserer på å oppmuntre fastleger og annet helsepersonell til å inkludere fysisk aktivitet når de setter opp behandlingsplaner for pasientene og å henvise pasienter videre til fagfolk innen trening og rehabilitering.

VOKSENDE TREND. Yoga er bra for avkobling og nedstressing og gjør deg i tillegg sterk. Foto: SATS ELIXIA
VOKSENDE TREND. Yoga er bra for avkobling og nedstressing og gjør deg i tillegg sterk. Foto: SATS ELIXIA

8. Yoga

Yoga er blitt en svært populær trend også i Norge. Yoga er basert på eldgammel tradisjon. Treningsformen er bygget på en rekke spesifikke kroppslige positurer som skal fremme bedre helse og velvære. At yoga er blant de største

treningstrendene gjenspeiler også fokuset på mental helse og behovet for avspenning og avkobling i en ellers så hektisk hverdag.

9. Personlig trening

At personlig trening fortsatt er så populært vitner om at forbrukernes ønske om hjelp for å komme i form og nå sine mål stadig øker.

Trening med PT har vært en del av topp-10 listen de siste ni årene, og behovet for flere personlige trenere har økt i takt med trenden. Personlig trener er også mer og mer akseptert som egen profesjon, både innen treningsbransjen og i medisinske miljøer, og vi har fått flere seriøse utdannings organisasjoner. Man tror også at enda flere personlige trenere vil etablere seg utenfor de klassiske treningssentrene, som i bedrifter, idrettslag eller på medisinske institutter.

10. Trening og vektreduksjon

I tillegg til kosthold er trening en svært viktig del om man ønsker å gå ned i vekt. Konsepter som knytter trening til vektreduksjon er en økende trend og blir stadig viktigere i kampen mot den globale vektøkningen.

Se hele lista her.

Les også:

Trening er gunstig for drukkenbolter

– Regelmessig trening gir pensjonister økt vern mot hjertesykdom

Forebygging av artrose: Arna (71) kom seg såvidt opp trappen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:48 Therese Johaug utklasset konkurrentene på Lillehammer11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota
Siste nytt
11:48SportTherese Johaug utklasset konkurrentene på Lillehammer11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota