700.000 nordmenn plages av «juleallergi»

Nær halvparten av juleallergikerne i Norge svarer at de reagerer på den populære planten julestjerne. Foto: NTB Scanpix
Nær halvparten av juleallergikerne i Norge svarer at de reagerer på den populære planten julestjerne. Foto: NTB Scanpix

Hele en av ti juleallergikere svarer at plagene påvirker julefeiringen. Likevel tar kun halvparten medisiner for å lindre symptomene.

De fleste av oss tenker automatisk på vår og sommer når vi hører ordet «allergi». Realiteten er at mange også plages med allergi i julen, faktisk er november og desember høytid for allergilignende symptomer.

En fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden, viser at hele 700.000 nordmenn plages av fenomenet «juleallergi». Samtidig er det kun halvparten som tar medisiner for å lindre symptomene - hver fjerde juleallergiker svarer at de heller forsøker å unngå å være i nærheten av det de reagerer på.
Les også: Folk vet ikke at alkohol kan forverre allergi

Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin. Foto: Privat
Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin. Foto: Privat

– Julen er en utfordring for svært mange allergikere ettersom høytiden bringer med seg en rekke dufter, noe som er svært plagsomt for de med astma og allergi, forklarer Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin.

– Irritanter fra blant annet svibler, juletrær, julestjerner, stearinlys, krydder og støv er blant synderne. Det finnes heldigvis hjelp å få. Et besøk hos lege som kan kartlegge symptomer og finne riktig behandling er absolutt å anbefale.
Østrem anbefaler å starte medisinering i god tid slik at man er godt forberedt til julehøytiden.

– Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det finnes god hjelp å få. Veldig ofte gir lokalbehandling i form av nesespray med kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kortison alene, svært god effekt, avslutter Østrem.

Les også: Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden