Kraftig økning av gonoré i Norge

Mindre bruk av kondom er en av årsakene til at tallet på gonoré-tilfeller øker i Norge. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Mindre bruk av kondom er en av årsakene til at tallet på gonoré-tilfeller øker i Norge. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tallet på tilfeller av kjønnssykdommen gonoré i Norge har økt med 216 prosent siden 2009. Helsemyndigheter frykter en ytterligere økning.

I Danmark sprer kjønnssykdommen gonoré seg eksplosivt, og i 2015 er det registrert 2.788 tilfeller. I Norge er ikke økningen like markert, men Folkehelseinstituttet er bekymret, skriver Dagbladet.

Tallet på gonoré-tilfeller falt kraftig på 90-tallet i forbindelse med hiv- og aidsepidemien. Nå er imidlertid tallene på vei opp igjen, blant annet fordi færre bruker kondom.

– Vi kan i verste fall frykte danske tilstander om noen år. Gonoré har et stort spredningspotensial, forteller Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet.

I fjor ble det registrert 852 tilfeller av gonoré i Norge, hittil i år er vi oppe i 911.

– Vi kommer til å ende på rundt 1100 tilfeller når året er omme. Det er jo ikke på langt nær på mange som danskene har, men det er en kraftig økning i Norge. Vi ser en trend hvor det blir flere tilfeller av gonoré. Det bekymrer oss, sier Nilsen.

Les også: Tusen fikk feil svar om kjønnssykdom

Dette er symptomene på klamydia lungebetennelse

Kjønnssykdommen du ikke har hørt om

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden