Farger og logoer på sigarettpakkene opp i røyk

Røykpakker og snusbokser vil i framtiden se omtrent slik ut, med et standardisert utseende uten informasjon om smak og styrke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Røykpakker og snusbokser vil i framtiden se omtrent slik ut, med et standardisert utseende uten informasjon om smak og styrke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er politisk flertall for at snusbokser og sigarettpakker ikke lenger skal ha friske farger og lokkende logoer. – Langt færre vil få kreft, fastslår Kreftforeningen.

– Med flertall for reklamefrie pakker gjør norske politikere et nytt historisk grep for å redusere helseskadene av tobakk. Dette er det siste store kvantespranget og virkelig et banebrytende folkehelsearbeid, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget avga torsdag innstillingen om endringer i tobakksskadeloven. Den betyr at såkalte standardiserte tobakkspakninger skal byttes ut med pakningene slik de ser ut i dag.

Loven skal vedtas i Stortinget 9. desember og vil med sikkerhet bli banket gjennom ettersom Arbeiderpartiet, Høyre, KrF og Senterpartiet sammen sørger for flertall i stortingssalen.

– Den sterke økningen i snusbruk skyldes at industrien lager snusbokser som appellerer til unge med ny design og nye farger. Vårt mål er å hindre at barn og unge begynner med tobakk. Standardiserte tobakkspakninger er et viktig skritt på veien mot en tobakksfri ungdomsgenerasjon, sier Høyres helsepolitiske talsperson Tone W. Trøen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden