Slik behandler du underlivssopp

Noen får soppinfeksjoner ganske ofte, og kan ha behov for langtidsbehandling. Foto: NTB Scanpix
Noen får soppinfeksjoner ganske ofte, og kan ha behov for langtidsbehandling. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes flere behandlingsalternativer mot underlivssopp, og man burde prøve de enkleste metodene først.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan det være noe annet?

Soppinfeksjon kan ha symptomer som kan sammenfalle med andre diagnoser. Disse diagnosene bør man tenke på som mulighet hvis soppinfeksjonen ikke lar seg behandle. Differensialdiagnoser er:

Kilde: Gynekologisk veileder

Underlivsplager, slik som for eksempel soppinfeksjoner, er ikke noe de fleste snakker høyt om. Men heldigvis finnes det god behandling.

Typiske symptomer på en soppinfeksjon i underlivet er utflod fra skjeden, sårhet og kløe. Utfloden er vanligvis tykk og hvit, men den kan også være klar.

– Hvis man tidligere har hatt underlivssopp og fått diagnosen av legen slik at man kjenner igjen symptomene, bør dette behandles med soppdrepende midler. Man kan ta en tablettkur, eller bruke lokalbehandling bestående av vaginaltabletter, krem eller begge deler, i en kort periode, sier Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1.

Populær kapsel mot soppinfeksjoner

Fra våren 2015 har norske kvinner kunnet kjøpe en kapsel (Diflucan) til behandling av underlivssopp. Det er en enkel behandlingsmetode, som består av kun én kapsel. Denne kapselen er det reseptfrie behandlingsalternativet som vokser raskest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Fagredaktør for Apotek 1: Eirik Rustan Foto: Privat
Fagredaktør for Apotek 1: Eirik Rustan Foto: Privat

– Alle de ulike midlene til behandling av underlivssopp fungerer godt, så lenge man er flink og følger bruksanvisningen på pakken. Overdrevet bruk av legemidler er ikke anbefalt. Dersom man har behov for flere behandlinger, og soppen er vedvarende, bør man kontakte legen.

Dersom stikkpille og kremer ikke tar knekken på soppinfeksjonen, kan man få tablettbehandling. Diagnosen må da ha blitt stilt av en lege.

Les også: PCOS kvinnesykdommen få vet om

Forebyggende behandling

Forebyggende behandling vil være å unngå syntetisk undertøy og ettersittende klær, som for eksempel veldig trange bukser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå overdreven vasking av underliv.

– Bruk bomullsundertøy som kan vaskes ved høy temperatur, og unngå overdreven vasking av underlivet – man skal ikke spyle underlivet. Vask en gang daglig, uten overdreven såpebruk, er nok, sier Thea Steinert, lommelegens gynekolog.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi responderer forskjellig på de ulike behandlingsmetodene, og det beste vil være å starte med forebyggende behandling, ifølge Steinert.

– Skulle man få en soppinfeksjon vil jeg anbefale å forsøke de enkleste metodene som lokalbehandling med krem og eventuelt stikkpille først. Da har man mer å gå på dersom man ikke kommer i mål.

Les også: Blæremola

Vanlige bivirkninger

Man kan få bivirkninger i form av lokale hudreaksjoner som kløe, svie, irritasjon og ubehag. Bivirkninger av kremen og stikkpillene kan altså ligne på symptomene soppinfeksjonen gir, men det er ikke vanlig, ifølge Steinert.

– Tablettbehandling, slik som for eksempel Diflucan, har mye mer bivirkninger. De vanligste bivirkningene er magesmerter, diaré , kvalme, oppkast og hudutslett. Det finnes også en rekke andre bivirkninger, men disse er sjeldne.

Soppinfeksjon ved graviditet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har ikke behandlingen noe effekt?

Behandling for soppinfeksjon vil normalt ta én til to uker. Dersom behandlingen ikke har noen virkning etter at det har gått én uke, bør lege kontaktes. Steinert påpeker at det er viktig å finne ut at det faktisk er en soppinfeksjon pasienten har, og ikke noe annet.

Ta kontakt ved symptomer som vedvarer i over en uke, eller ved tilbakevendende infeksjoner.

Gynekolog Thea Steinert. Foto: Privat
Gynekolog Thea Steinert. Foto: Privat

– Ved svært hyppige tilbakefall kan det være aktuelt med langtidsbehandling, men dette må gjøres i samarbeid med en lege. En annen grunn til å kontakte lege er at det kan foreligge en annen sykdom som krever legebehandling, derfor skal man ta kontakt ved symptomer som vedvarer i over en uke, eller ved tilbakevendende infeksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man bør også kontakte lege dersom symptomene kommer tilbake innen to måneder etter endt behandling.

– Langtidsbehandling kan for eksempel bestå av en stikkpille en gang hver uke, eller en gang hver måned like etter menstruasjon. Noen ganger må også seksualpartnere behandles for å unngå gjentatte infeksjoner, dersom legen har bekreftet at det er gjærsopp, sier Steinert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Les også:

Hva er blæremola?

Polycystisk ovarialt syndrom (PCOS)

Derfor kan du bli gravid til tross for angrepille

Egglederbetennelse er viktig å behandle raskt

Uregelmessig mens

Glemt tampong kan gi toksisk sjokksyndrom (TSS)

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no