WHO: Resistente bakterier utbredt i europeiske sykehus

– Pasientene våre utsettes for resistente bakterier i sykehus på grunn av overforbruk og misbruk av antibiotika og dårlig infeksjonsforebygging og -kontroll, sier WHOs Europa-direktør Zsuzsanna Jakab.
– Pasientene våre utsettes for resistente bakterier i sykehus på grunn av overforbruk og misbruk av antibiotika og dårlig infeksjonsforebygging og -kontroll, sier WHOs Europa-direktør Zsuzsanna Jakab. Foto: Arkivfoto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må øke innsatsen mot en av vår tids store globale helsetrusler, sier direktør for WHO i Europa, Zsuzsanna Jaka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antibiotikaresistente bakterier er utbredt i Europa, viser en fersk rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Særlig sprer de resistente bakteriene seg i sykehus og andre helseinstitusjoner, noe som utsetter pasientene for risiko for å pådra seg sykdommer som ikke lar seg kurere, advarer WHO.

Global helsetrussel

Dette kommer frem i årsrapporten for 2016 fra Central Asian and Eastern European Surveillance of Antimicrobial Resistance (CAESAR), der utviklingen i Hviterussland, Russland, Tyrkia, Sveits, Makedonia, Serbia, Kosovo, samt Bosnia og Herzegovina er undersøkt.

Zsuzsanna Jakab, som er regional direktør for WHO i Europa, mener rapporten gir grunn til bekymring.

– Pasientene våre utsettes for resistente bakterier i sykehus på grunn av overforbruk og misbruk av antibiotika og dårlig infeksjonsforebygging og -kontroll, sier Jakab i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legen oppfordrer til at det som kommer frem i rapporten brukes som grunnlag for å øke innsatsen mot det hun kaller en av vår tids store globale helsetrusler.

Bakgrunn: – En trussel mot moderne medisin

– Vet ikke at de er smittet

En kartlegging fra Folkehelseinstituttet som ble publisert i sommer, viste at hver tiende friske nordmann har antibiotikaresistente bakterier i kroppen.

– Mange vet ikke at de har multiresistente bakterier i seg. Man kan ha dem i uker, måneder eller år uten å bli syk når man ellers er frisk. Men sannsynligheten for at bakterien gir en alvorlig infeksjon øker dersom man har en sykdom. Jo mer alvorlig sykdom, desto større risiko. Derfor er resistente bakterier særlig farlige i sykehus, sier Egil Lingaas, smittevernlege ved Oslo universitetssykehus, til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge isoleres sykehuspasienter dersom det har blitt påvist multiresistente bakterier, for at de farlige bakteriene ikke skal spres til andre pasienter, forklarer Lingaas til avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Én av ti friske bærer dødelige bakterier

– Mer begrenset behandling

Fungerende direktør for European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Andrea Ammon, mener funn i rapporten gir en viktig advarsel om at mulighetene for behandling av enkelte bakterielle infeksjoner nå er enda mer begrenset enn tidligere.

– Vi må jobbe sammen med partnere både i Europa og globalt for å sørge for at antibiotika forblir effektiv behandling, sier hun i pressemeldingen.

WHO direktøren i Europa, Zsuzsanna Jakab, forklarer at overvåkning av antibiotikaresistens er selve ryggraden i arbeidet for å bevare antibiotikaenes effektivitet.

– Før vi vet hvor resistensen er, kan vi ikke prioritere tiltak. Dette er grunnen til at vi konsentrerer oss om å samle data gjennom CAESAR-nettverket, sier Jakab i pressemeldingen.

Les også: Vi bruker mindre, men fortsatt for mye antibiotika

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Risikabelt å dra til Baltikum for å fikse tennene

Norge og Skandinavia for øvrig har vært mer restriktiv når det gjelder bruk av antibiotika enn andre land i Europa og verden, dermed har problemet med resistente bakterier lenge vært mindre her enn andre steder i verden.

Men økt reiseaktivitet har økt smittepresset mot Norge. Særlig når folk på reise har kontakt med sykehus i utlandet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bakterier kjenner ikke tollgrensene, som Dag Berild, overlege og infeksjonsmedisiner ved Oslo universitetssykehus, har uttalt til ABC Nyheter tidligere.

Det betyr ikke at vi skal slutte å reise, men overfor Forskning.no har Berild tidligere advart mot såkalt helseturisme:

– Det er risikabelt å dra til India for å få nye pupper eller til Baltikum for å fikse på tennene, sa han til nettstedet.

Berild understreker også viktigheten av ikke å bruke antibiotika unødig.

Les mer: Helseturisme gir økning av MRSA i Norge

Les også:

– Stoff i hvitløk kan ta knekken på resistente bakterier

– Det går som regel over av seg selv