Meny

Legemiddelverket og Helsedirektoratet enige:

– Norske leger kan skrive ut cannabisplanten som behandling

Foto: Foto: Colourbox.com

– Vi mener det finnes en liten gruppe pasienter i Norge som kan ha nytte av behandling med cannabisplanten, og innenfor dagens regelverk er det åpning for at legen deres kan søke om dette, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

Mer om medisinsk cannabis:

Det danske Folketinget vedtok tidligere denne måneden en prøveordning med at leger kan skrive ut cannabisplanten som medisin.

Ordningen som skal gå over fire år, begynner 1. januar 2018.

Den vil omfatte følgende sykdommer og symptomer multipel sklerose, ryggmargsskade, kroniske smerter hvor annen behandling ikke tåles, samt kvalme og oppkast etter behandling med cellegift.

Kilde: Politiken.dk

I Nederland har leger kunnet skrive ut cannabisplanten som medisin siden 2003. Flere andre land i Europa og verden for øvrig har åpnet for det samme de senere årene.

Nederlands cannabisbyrå skriver på sine nettsider:

«Ifølge data som er tilgjengelig i dag, kan medisinsk cannabis hjelpe mot:

· Smerter og muskelspasmer/-kramper knyttet til MS eller skader på ryggmargen

· Kvalme, redusert appetitt, vektnedgang og svekkelse knyttet til kreft og aids

· Smerter som kommer fra sentralnervesystemet, forårsaket av for eksempel nerveskade, amputasjon (fantomsmerter), ansiktssmerter eller kroniske smerter som følge av helvetesild

· Tics knyttet til Tourettes syndrom

Veldig lite av disse dataene stammer fra store kliniske forsøk. Men resultatene av mindre, men veldig lovende studier, understøtter effekten denne medisinen kan ha, det samme gjør erfaringer fra individuelle leger og pasienter. En lege vil bare skrive ut cannabis hvis standardbehandling og vanlige legemidler ikke har den ønskede effekten eller forårsaker for mange bivirkninger.

Per i dag kan ikke medisinsk cannabis kurere noen av de nevnte lidelsene. Den kan imidlertid lette symptomer som er knyttet til dem og/eller redusere bivirkningene fra andre medisiner. Det er opp til legen å bestemme hvilke tilstander som kan ha nytte av behandling med medisinsk cannabis, og under hvilke forhold dette vil være riktig for pasienten. Legene er dermed ikke begrenset av listen med lidelser over.» (Journalistens oversettelse.)

Kilde: Cannabis Bureau Nederland

Rundt om i verden har holdningen til cannabisplanten vært i endring de senere årene. For eksempel i USA har man sett en voldsom liberalisering, både hva gjelder medisinsk bruk og bruk av cannabisplanten som rusmiddel.

Nærmere hjemmebane har danske politikere, etter flere års heftig debatt, nylig vedtatt et prøveprosjekt der pasienter blant annet med kreft, multippel sklerose (MS) og ryggmargsskader kan få skrevet ut cannabisplanten på resept.

– I Danmark er det politikerne som har tatt initiativet og bestemt at utvalgte danske pasienter skal få tilbud om behandling med cannabisplante fra 2018. Helsedepartementet har også satt av penger til noen oppfølgingsstudier i forbindelse med prøveordningen, forklarer overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk.

Også i Norge ser man behov for å sikre en liten gruppe pasienter slik behandling.

– Legemiddelverket og Helsedirektoratet er enige om at det finnes en liten gruppe pasienter som kan ha nytte av cannabisplanten i behandlingen, sier Hortemo.

– Det gjelder pasienter med alvorlige lidelser der man har forsøkt godkjent behandling, men ikke kommer i mål med denne. Det vil for eksempel dreie seg om kreftpasienter i terminal fase og pasienter med uutholdelige smerter.

– Flere har etterlyst en konkret veileder, og vi vurderer hvordan dette best kan gjøres. Det vi har gjort, er å peke på at det finnes muligheter innenfor dagens regelverk, fortsetter han.

Bakgrunn: Danske leger advarte mot cannabis som medisin

– Skal ikke behøve å skaffe seg stoffet illegalt

Siden cannabis er utbredt som rusmiddel, vil det være en god del pasienter som har erfart at bruk av planten lindrer plagene de har, sier Hortemo.

– Det finnes pasienter som ikke blir godt hjulpet av godkjent behandling. Hvis folk med alvorlig sykdom har erfart at de har god nytte av cannabis, er det ikke noe mål å hindre at de får bruke planten. De skal ikke behøve å skaffe seg stoffet illegalt eller reise fram og tilbake til Nederland for å kjøpe det der.

Legemiddelverket og Helsedirektoratet er også enige om at de ikke ønsker en utvikling lik den man ser i USA.

– Der har det dukket opp mange «cannabisklinikker» med svært liberal bruk av cannabisplanten.

Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk. Foto: Legemiddelverket

– Derfor tenker vi at søknader om å bruke cannabisplante i behandlingen skal komme fra sykehus. Hvis sykehuslegen mener pasienten bør få tilgang, må legen søke Helsedirektoratet om rekvireringstillatelse for «ulovlig narkotikum». Deretter må legen søke Legemiddelverket om godkjenningsfritak, slik man må gjøre med andre medisinske behandlinger som ikke er godkjent for bruk i Norge.

– Dette vil altså bli strengt regulert og det vil dreie seg om en liten gruppe pasienter, understreker han.

– Hjelper mot smerter og kvalme

Den leverandøren som er aktuell for norske pasienter, er Bedrocan som lager standardiserte cannabisprodukter under tilsyn av det nederlandske helsedirektoratet. Foto: Guido Benschop / Reuters / NTB scanpix

Cannabisbyrået i Nederland har på sine nettsider en nokså lang liste over tilstander der behandling med cannabis kan være aktuelt. De erkjenner samtidig at dokumentasjonen av effekt sjelden stammer fra store kliniske studier. (Faktaboks med info fra Cannabisbyrået)

– Hvilken medisinsk effekt har cannabis, Hortemo?

– Vi må være ærlige og si at dokumentasjonen ikke er kjempegod, men en metaanalyse i tidsskriftet Lancet i fjor sommer konkluderte med at cannabis hjelper mot smerter og kvalme, sier han og fortsetter:

– Vi har ikke laget en utfyllende liste over hvilke tilstander og pasienter som er aktuelle. Det er behandlende lege som etter en samlet vurdering av dokumentasjon og pasientens tilstand, må vurdere om slik behandling er aktuelt.

Les også: Cannabis-medisiner skal testes på barn med epilepsi

Cannabisspray tillatt siden 2012

Det finnes ulike typer cannabispreparater som kan brukes i medisinsk behandling.

I Norge ble munnsprayen Sativex, som inneholder ekstrakt fra cannabis, godkjent for bruk i 2012.

– Den er beregnet på pasienter med spasmer som skyldes multippel sklerose (MS). Alle leger kan skrive den ut, og de kan også bruke Sativex ved andre lidelser. Men HELFO gir refusjon bare til pasientene som får den skrevet ut for MS.

Det finnes andre syntetiske cannabislegemidler som er godkjent i andre land, forklarer Hortemo. For å bruke slike legemidler i Norge, må man søke Legemiddelverket om godkjenningsfritak, og Helsedirektoratet om rekvireringstillatelse – dersom middelet er definert som «ulovlig narkotikum».

Les også: Politiet med rekordbeslag av cannabis første halvår 2016

Vil importere fra nederlandsk produsent

Så er det altså bruk av cannabisplanten i seg selv, som Danmark åpner for i sitt prøveprosjekt i 2018 og som det har vært en liberalisering rundt i flere andre land, som USA.

– I USA har det blitt veldig åpent i flere stater og mange produsenter tilbyr medisinsk cannabis. Men den leverandøren som er aktuell for norske pasienter, er Bedrocan som lager standardiserte cannabisprodukter under tilsyn av det nederlandske helsedirektoratet. Helsedirektoratet der har et eget cannabisbyrå som overvåker ordningen og har avtale med Bedrocan.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Vi har hatt kontakt med Bedrocan og de kan levere mindre kvanta, sier Hortemo.

I Danmark har de beregnet at cirka 1500 pasienter er aktuelle for prøveordningen. Det danske Helsedepartementet vil kjøpe cannabis i Nederland, men i et internt notat som avisa Politiken har fått innblikk i, skriver departementet at med så mange pasienter kan etterspørselen ikke dekkes av nederlandsk produksjon. Dermed har danske bønder meldt sin interesse for cannabisdyrking – og danske politikere omfavner dette, ifølge avisa.

– Også i Nederland er rundt 1500 pasienter med i ordningen. Men der er det uansett lett å skaffe seg cannabis på annet vis, for eksempel på «coffee shops», sier Hortemo.

Les også: Rusarbeidere ønsker ikke avkriminalisering

Anbefaler damping - ikke røyking

Hortemo forklarer at Bedrocan lager produkter som varierer når det gjelder innhold av virkestoffene THC og CBD, som er såkalte cannabinoider.

– Effekten kan avhenge av forholdet mellom disse.

Produsenten anbefaler at deres produkter inntas med hjelp av vanndamp.

– Den beste måten å styre behandlingen på er ved hjelp av enkle små fordampingsapparatet. Cannabisen kan også brukes i teer og kaker, men da går det saktere å ta stoffene opp i kroppen. Helsemyndighetene anbefaler ikke røyking, sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket.

Les også: Marihuanarøyking nå og da kan gi skader

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna
Siste nytt
21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna
Populært