Meny

Disse tenner på smerte

Spenning og frykt, men tillit er stikkord for denne type sex. Foto: Colourbox

For å forstå hva sadisme handler om, må vi se det innenfra.

Ordet sadist gir deg sikkert ett og annet bilde i hodet?

For å forstå «hva som er greia» for den bestemmende part i en sadomasochistisk lek, må du litt ut av ditt eget hode og inn i sadistens.

Tenner på å gi smerte

Først må det sies at et skarpt skille mellom sadisme og masochisme blir noe kunstig i praksis, fordi det alltid vil være et samspill mellom to roller. Og fordi enhver sadomasochistisk lek vil inneholde mange ulike elementer og være en unik «kombo» av smerte og dominans/underkastelse.

Med det sagt beskrives den gode sadist/dominant/topp* som den bestemmende parten som nyter å utsette en utvalgt person for handlinger og stimulans som vedkommende har reell glede av, ifølge smil-norge.no.

– Sadister tenner på å gi smerte, og vi snakker om samtykkende voksne. Men i motsetning til det mange tror er det ikke selve smerteutførelsen som tenner sadisten, men reaksjonen til masochisten, sier Aud Jektvik, styremedlem i SMil Norge - Norsk Forening for sadomasochister og fetisjister.

– Sadister liker å høre og se at smerten de gir blir satt pris på av masochisten; stønn, blikk, kroppen som trekker seg unna og beveger seg nærmere, svette, rødme, trygling om mer, stoltheten over å ha holdt ut tilmålt traff, kåtheten og så videre, sier hun.

Les også: – Folk som driver med ekstrem-sex har sterkere psyke

Nytelsen for den gode sadist

– Mye av det som utgjør nytelsen for den gode sadist/dominant/topp er evnen til å la seg bevege av og kjenne i egen kropp de følelsene masochisten/suben/bunnen opplever, sier også Anita Skrautvol, psykolog og spesialist i klinisk psykologi, samt spesialist i klinisk sexologi (NACS) ved Institutt for Klinisk Sexologi og Terapi.

Ifølge Skrautvol er hjernen godt utrustet for dette, og har egne «speilnevroner» (hjerneceller som er spesifisert for speiling) som gjør oss i stand til å gjøre vår egen kropp så lik den andres som mulig, idet vi «tuner» oss inn og er oppmerksomt tilstedeværende.

Vi imiterer den andre i oss selv. Dette er grunnlaget for empati, medfødt hos alle mennesker, og spedbarnets ypperste redskap i møtet med omsorgspersoner.

– Ved å speile og bli speilet, formes vi som mennesker, og veldig forenklet kan man si at opplevelsen av trygghet og samhørighet med andre, og at vi er verdt å legge merke til og bli elsket, kan spores tilbake til denne muligheten, sier Skrautvol.

Les også: Sex er sunt for eldre kvinner, risikabelt for eldre menn

Bunnens nytelse blir toppens

Psykologen forklarer at en lekesituasjon der smerte er involvert krever (iallfall hvis det er en god situasjon) oppmerksomhet og inntoning fra toppens side. For å være sikker på at opplevelsen ikke blir for intens, men heller ikke kjedelig for bunnen, følger toppen nøye med på alle aspekter av kroppsspråk og kroppsrespons, lyder og bevegelser.

– Den naturlig empatiske kropp vil kjenne et avtrykk av det den andre kjenner i denne situasjonen. Bunnens nytelse blir genuin nytelse i toppens kropp, sier Skrautvol.

Andre følelser som dukker opp gjenspeiles også. Mestringsopplevelser når smerten tåles og nye rom åpnes opp oppstår også i toppen, som igjen kan legge til egne følelser knyttet til dette som stolthet, glede og nytelse.

Men også opplevelsen av samhørighet, og gleden over å kunne være sammen akkurat i dette øyeblikket og gi hverandre nytelse i nettopp å gjøre noe som gleder en selv samtidig, er noe som kan kjennes veldig intimt og nært.

Å blottlegge sin indre «dritsekk»

Det er også viktig å huske at selv om den underkastende er den som mest åpenbart stiller seg sårbar, og trenger mye omsorg både underveis og etterpå, er toppen ikke mindre sårbar og eksponert.

Toppen deler sin «mørke» side, blottlegger sin indre drittsekk/mobber/slaveherre/diktator, og kan iblant få reaksjoner underveis eller i etterkant som gjør at den underkastende må ta vare på vedkommende for eksempel gjennom god samtale, kos og «pjusking», et bad, et godt måltid eller lignende.

– I og for seg er dette en god idé uansett, sier Skrautvol, og forklarer det som en fin omstilling tilbake til «virkeligheten» etter at endorfinene er ute av kroppen, bevisstheten er tilbake til normalen, og «reisen» sammen er slutt, sier Skrautvol.

I tillegg er det en god mulighet til å kommunisere hva som fungerte spesielt godt, og hva som eventuelt fungerte mindre godt kan justeres.

Les også: Vennesex kan for noen være et godt alternativ til one night stands

Spenning og frykt, men tillit

Det må også understrekes at det alltid ligger tillit i bunnen, selv hos dem som er opptatt av å bygge opp spenning, nærmest frykt i forkant.

– Mange masochister beskriver at det er svært viktig å føle seg trygg på sadisten på forhånd, men denne tilliten må gå begge veier. Den som gir smerte må også føle at masochisten er åpen og ærlig om sine grenser og preferanser. Ingen ønsker å trå feil, sier Jektvik.

Å bygge opp en slik tillit kan ta lang tid og kreve mye eksperimentering.

– Om man skal møtes bare en gang eller er nye for hverandre kan man fremskynde prosessen ved å fylle ut skjema for preferanser og grenser og sammenligne, eller ved å prøve seg fram og kommunisere tydelig om hva som fungerer og ikke. Det kan være utfordrende å lese kroppsspråket til en ny partner, sier Jektvik.

Grenser og samtykke

Jektvik forteller at det foregår sånn at man avtaler grenser på forhånd, og synes det er veldig lurt å bruke stoppord slik at samtykket kan trekkes tilbake når som helst.

– Når samtykket er fjernet, er utøvelsen av sadistisk tenning vold, og kan ikke sammenlignes med situasjoner der smerte påføres en samtykkende partner, kommenterer Skrautvol.

Sadisme var en diagnose (det er det ikke lenger), og favnet også mange veldig syke personer som tente på å påføre ikke-samtykkende personer smerte. I eldre litteratur omkring sadismediagnosen, er det først og fremst disse ekstreme tilfellene som er beskrevet.

– Den kinky leken som vanlige sunne og friske topper (og bunner) holder på med, er alltid samtykkende selv om tenningen og fantasien som ligger i bunnen iblant kan virke både heftig og skremmende, sier Skrautvol.

*Noen foretrekker å bruke begreper som top/bottom (verb: topping/bottoming), som er paraplybegreper som favner handlingene, rollene og situasjonene uten å låse dem til kun smerte, kun bondage osv. I denne terminologien vil den dominante/den som er i kontroll være den som topper, mens den som har samtykket i å la seg dominere på et eller annet vis er bunnen. Noen identifiserer seg sterkt som «top» eller «bottom», mens andre bytter rolle/posisjon stadig vekk, og kan identifisere seg som «switch».

Les også:

Derfor har du negative følelser etter sex

Frister danske pensjonister med feriesex

– Derfor er kvinner mer interesserte i sex med samme kjønn

Sadist Sadist er en rolle eller en posisjon i BDSM (Bondage and Discipline, Dominance and Submission, Sadism and Masochism). De som holder på med det kalles BDSMere og sadomasochister. Å være sadist betyr ikke automatisk at man er dominant, men de som er det, tenner på å ha makten over noen innenfor de rammene som er avtalt. For noen er smerteleken en del av et rollespill med dominans/underkastelse (kanskje «straff»), mens andre ikke bryr seg om roller. Smertelek kombineres ofte med «bondage». ______________________________ Roller i BDSM Når man holder på med BDSM er det en rekke ulike roller man kan innta. Disse har også veldig mange ulike navn. Her er noen av de vanligste: Sadist En person som får nytelse av å påføre andre smerte eller ubehag. Masochist En person som nyter å bli påført smerte eller ubehag. Dominant En person som liker å ta kontrollen og bestemme over andre i en BDSM-setting. Underdanig En person som liker å gi fra seg kontrollen og bli bestemt over i en BDSM-setting. Switch En person som kan bytte mellom ulike roller, for eksempel mellom å være dominant og underdanig. Kilde: Katalogen ´BDSM - Berikende samspill´, utgitt av SMil Norge med støtte fra Helsedirektoratet
Derfor har du negative følelser etter sex

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Putin: Russland vil være med på atomforhandlinger12:07 Espen Bjervig blir sjef for landslagstrenerne11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen
Siste nytt
13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenPutin: Russland vil være med på atomforhandlinger12:07SportEspen Bjervig blir sjef for landslagstrenerne11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen
Populært