Fastlegen etterlyses i arbeidet med lindrende behandling

<p>Mange tenker først og fremst på medisinering og smertestilling når livet ebber ut, men åndelige, eksistensielle og praktiske behov er også tilstede. Foto: Colourbox.com</p>
Mange tenker først og fremst på medisinering og smertestilling når livet ebber ut, men åndelige, eksistensielle og praktiske behov er også tilstede. Foto: Colourbox.com

Et sykehus har god oppfølging av sine pasienter ved livets slutt. Når de flyttes hjem i påvente av å dø, overtar fastlegen ansvaret, og da blir det verre.

Fastlegen har kanskje ikke sett pasienten på noen år. I tillegg har mange lite erfaring rundt lindrende behandling for døende.

– I undersøkelsen vi har gjort, er det et stort spenn mellom noen fastleger som følger opp og drar på hjemmebesøk til den døende – mens andre er helt fraværende. De fleste vi intervjuet sier at fastlegene må trekkes mer inn i palliativt arbeid, sier Line Melby ved SINTEF.

Sammen med kolleger har hun gjort en evaluering av tilbudet til personer som trenger lindende behandling og omsorg. Jobben er gjort for Helsedirektoratet. Spørreskjema har gått til ansatte i kommuner – som avdelingsledere i hjemmesykepleien og i sykehjem, og til kommuneleger og ledere i helseforetak. Frivillige organisasjoner og 51 personer i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten har besvart spørsmål, og det er hentet inn data fra Norsk Pasientregister.

Samhandlingsreformen krever mer ressurser

– Samhandlingsreformen sier at pasienter skal ut av sykehus og over til kommunene, men folk kan jo leve lenge med dødelig sykdom, sier Melby. – Kommunene må derfor forberede seg på en god måte – og mange er i ferd med dette. Men vi ser altså at det er vanskelig å få fastlegene med i arbeidet.

Arnfinn Seim som er fastlege i Rissa, er enig i at fastlegen bør delta i samarbeidet rundt pasienten og dra på hjemmebesøk når det er nødvendig.

(Saken fortsetter under)

– Samhandlingsreformen medfører økte arbeidsoppgaver, og styrking av fastlegeordningen og større legeressurser i sykehjemmene burde derfor være en naturlig følge. Med færre pasienter på fastlegenes lister vil det være lettere å følge opp døende pasienter, mener han.

Men å delta aktivt i lindrende behandling handler ikke bare om ressurser, legene må også utfordres og de må prioritere dette feltet. Fastlegen må for eksempel involveres underveis av samarbeidspartnere både i spesialisthelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten.

Les også: Tove Steinbo (73): – Jeg har aldri vært redd for å dø

Ikke bare smertebehandling

Palliativ behandling handler om lindrende behandling og omsorg ved livets slutt- samt oppfølging av pårørende og etterlatte. Grunnleggende palliasjon skal gis alle steder der man ha ansvar for alvorlig syke og døende – både på sykehusavdelinger, på sykehjem og i hjemmesykepleien.

I tillegg finnes det særskilte organiserte tilbusyd som palliative team eller enheter, poliklinikker og dagenheter på sykehus.

Mange tenker først og fremst på medisinering og smertestilling når livet ebber ut, men åndelige, eksistensielle og praktiske behov er også tilstede. Det kan dreie seg om bekymringer rundt alt fra familiespørsmål, økonomi, vanskelige samtaler og NAV-problematikk.

Mange skal dø, men likevel leve over lang tid. Barn kan være født med utviklingshemning og skal kanskje leve fem, ti år eller lengre. Også denne gruppen trenger hjelp.

Mange er underbehandlet for smerte

I oppdraget fra Helsedirektoratet var hensikten å finne ut hvem i Norge som har tilgang til lindrende behandling, og hvordan innhold og kvalitet i tjenesten var.

– Tradisjonelt sett er det kreftpasienter som har hatt tilgang. 95 prosent av pasientene ved palliative enheter på sykehus er kreftpasienter. Nå er den gjengse oppfattelsen at flere pasientgrupper har behov – og at tilbudet bør gå på tvers av avdelinger på institusjoner og sykehus, forteller Melby.

Les også: – Å dø er nok relativt lett, mens det å leve er det vanskeligste

(Saken fortsetter under)

– Mange alvorlig syke og døende i kommunene lider f.eks. av kognitive svikt i en eller annen form. Pasienter med kronisk hjerte-, lunge og nyresykdom og pasienter med nevrologiske sykdommer som ALS, MS og Parkinson, trekkes fram. Og en stor prosent av demens- pasienter antas å ha smerter og kan også ha utbytte av lindrende behandling. Studier viser at eldre generelt sett har hatt ganske dårlig tilgang til slik behandling og er underbehandlet for smerter.

Å dø hjemme- er det best?

Et tema som er undersøkt i evalueringen er oppfatninger rundt det å dø hjemme. Oppfatter helsepersonell at pasienter ønsker dette? Og legges det til rette for dette i Norge?

Myndigheter og frivillige organisasjoner framstiller det ofte som et ideal at folk skal få dø hjemme. I undersøkelsen til SINTEF mente mange derimot at et mål om at det vil være krevende både for helsepersonell, pårørende og kommuner om alle skal få dø hjemme.

En informant fra en lindende sykehjemsenhet sa i undersøkelsen at han «tror pasientene har en tanke om at de helst vi dø hjemme – før de kommer hit» - og refererer til at flere har opplevd å føle seg utrygg hjemme.

– Det er få i Norge som dør hjemme, vi ligger langt bak andre land som Nederland der folk både fødes og dør hjemme. Norge er mer institusjonalisert enn andre land, og voksne folk er som oftest i arbeid. Både familie- og samfunnsstruktur er annerledes. Det er mye diskusjon om emnet, men i studien vår heller et flertall til at hjemmedød ikke bør være et mål, men et valg som pasienten får, opplyser Line Melby.

Les også: Fastlege: – Pasienten som person, ser ut til å bli borte i medisinen

(Saken fortsetter under)

Palliativ behandling handler om lindrende behandling og omsorg ved livets slutt- samt oppfølging av pårørende og etterlatte. Foto: Colourbox.com
Palliativ behandling handler om lindrende behandling og omsorg ved livets slutt- samt oppfølging av pårørende og etterlatte. Foto: Colourbox.com

Kommunene gjør mye bra

Forskerne hadde i forkant av evalueringen en formening om at det kanskje sto dårlig til med lindrende behandling i kommuner og på sykehjem. Men i det som ble rapportert var kvaliteten vurdert som god – selvfølgelig med variasjoner på tvers av kommuner.

– Siden det var ledere som svarte, kunne man kanskje forvente ukritiske svar, men vi spurte også samarbeidspartnere. For eksempel var det sykehus som vurderte kommuner i faktaspørsmål som: Er det en satsing på palliasjon i kommunen? Jobbes det med kvalitetshevende tiltak? Så totalt virker bildet positivt. Kommuner gjør mye bra om de får bistand fra palliative team og spesialisthelsetjenesten. Kreftforeningen har også en kreftkoordinator i en del kommuner, og denne funker bra som støtte.

Line Melby forteller at det skjer mye på området for tiden. Først kom Helsedirektoratet med en fagrapport, så leverte SINTEF evalueringen for noen uker siden, og nå er det satt ned et offentlig utvalg (NOU) med Stein Kaasa i spissen som skal finne ut hvordan framtidens palliasjon bør organiseres.

– Det er tydelig at her vil det komme endringer, sier hun.

Her kan du lese rapporten

Les også:

– Norge trenger bedre tilbud til de døende
Slagmarkens skjønnhet
Tema: Smertegåten

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:04 Sjögren ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:37 Brøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Ap samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:57 To biler fikk skader i påsatt brann på Hovseter i Oslo04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47 Donald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:37 Børsen i Tokyo faller over 3 prosent02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Barnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike
Siste nytt
08:04NorgeSjögren ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59NorgeIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18VerdenTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46VerdenKritisk for countrylegenden John Prine06:46NorgeVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:37NorgeBrøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35VerdenOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30NorgeAp samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30VerdenBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00VerdenOver 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00NorgeSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:57NorgeTo biler fikk skader i påsatt brann på Hovseter i Oslo04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49VerdenBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47VerdenDonald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02NorgeMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:37VerdenBørsen i Tokyo faller over 3 prosent02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54VerdenHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12NorgeBarnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Helse og livsstil92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike