Meny

Fastlegen etterlyses i arbeidet med lindrende behandling

<p>Mange tenker først og fremst på medisinering og smertestilling når livet ebber ut, men åndelige, eksistensielle og praktiske behov er også tilstede. Foto: Colourbox.com</p>
Mange tenker først og fremst på medisinering og smertestilling når livet ebber ut, men åndelige, eksistensielle og praktiske behov er også tilstede. Foto: Colourbox.com

Et sykehus har god oppfølging av sine pasienter ved livets slutt. Når de flyttes hjem i påvente av å dø, overtar fastlegen ansvaret, og da blir det verre.

Fastlegen har kanskje ikke sett pasienten på noen år. I tillegg har mange lite erfaring rundt lindrende behandling for døende.

– I undersøkelsen vi har gjort, er det et stort spenn mellom noen fastleger som følger opp og drar på hjemmebesøk til den døende – mens andre er helt fraværende. De fleste vi intervjuet sier at fastlegene må trekkes mer inn i palliativt arbeid, sier Line Melby ved SINTEF.

Sammen med kolleger har hun gjort en evaluering av tilbudet til personer som trenger lindende behandling og omsorg. Jobben er gjort for Helsedirektoratet. Spørreskjema har gått til ansatte i kommuner – som avdelingsledere i hjemmesykepleien og i sykehjem, og til kommuneleger og ledere i helseforetak. Frivillige organisasjoner og 51 personer i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten har besvart spørsmål, og det er hentet inn data fra Norsk Pasientregister.

Samhandlingsreformen krever mer ressurser

– Samhandlingsreformen sier at pasienter skal ut av sykehus og over til kommunene, men folk kan jo leve lenge med dødelig sykdom, sier Melby. – Kommunene må derfor forberede seg på en god måte – og mange er i ferd med dette. Men vi ser altså at det er vanskelig å få fastlegene med i arbeidet.

Arnfinn Seim som er fastlege i Rissa, er enig i at fastlegen bør delta i samarbeidet rundt pasienten og dra på hjemmebesøk når det er nødvendig.

(Saken fortsetter under)

– Samhandlingsreformen medfører økte arbeidsoppgaver, og styrking av fastlegeordningen og større legeressurser i sykehjemmene burde derfor være en naturlig følge. Med færre pasienter på fastlegenes lister vil det være lettere å følge opp døende pasienter, mener han.

Men å delta aktivt i lindrende behandling handler ikke bare om ressurser, legene må også utfordres og de må prioritere dette feltet. Fastlegen må for eksempel involveres underveis av samarbeidspartnere både i spesialisthelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten.

Les også: Tove Steinbo (73): – Jeg har aldri vært redd for å dø

Ikke bare smertebehandling

Palliativ behandling handler om lindrende behandling og omsorg ved livets slutt- samt oppfølging av pårørende og etterlatte. Grunnleggende palliasjon skal gis alle steder der man ha ansvar for alvorlig syke og døende – både på sykehusavdelinger, på sykehjem og i hjemmesykepleien.

I tillegg finnes det særskilte organiserte tilbusyd som palliative team eller enheter, poliklinikker og dagenheter på sykehus.

Mange tenker først og fremst på medisinering og smertestilling når livet ebber ut, men åndelige, eksistensielle og praktiske behov er også tilstede. Det kan dreie seg om bekymringer rundt alt fra familiespørsmål, økonomi, vanskelige samtaler og NAV-problematikk.

Mange skal dø, men likevel leve over lang tid. Barn kan være født med utviklingshemning og skal kanskje leve fem, ti år eller lengre. Også denne gruppen trenger hjelp.

Mange er underbehandlet for smerte

I oppdraget fra Helsedirektoratet var hensikten å finne ut hvem i Norge som har tilgang til lindrende behandling, og hvordan innhold og kvalitet i tjenesten var.

– Tradisjonelt sett er det kreftpasienter som har hatt tilgang. 95 prosent av pasientene ved palliative enheter på sykehus er kreftpasienter. Nå er den gjengse oppfattelsen at flere pasientgrupper har behov – og at tilbudet bør gå på tvers av avdelinger på institusjoner og sykehus, forteller Melby.

Les også: – Å dø er nok relativt lett, mens det å leve er det vanskeligste

(Saken fortsetter under)

– Mange alvorlig syke og døende i kommunene lider f.eks. av kognitive svikt i en eller annen form. Pasienter med kronisk hjerte-, lunge og nyresykdom og pasienter med nevrologiske sykdommer som ALS, MS og Parkinson, trekkes fram. Og en stor prosent av demens- pasienter antas å ha smerter og kan også ha utbytte av lindrende behandling. Studier viser at eldre generelt sett har hatt ganske dårlig tilgang til slik behandling og er underbehandlet for smerter.

Å dø hjemme- er det best?

Et tema som er undersøkt i evalueringen er oppfatninger rundt det å dø hjemme. Oppfatter helsepersonell at pasienter ønsker dette? Og legges det til rette for dette i Norge?

Myndigheter og frivillige organisasjoner framstiller det ofte som et ideal at folk skal få dø hjemme. I undersøkelsen til SINTEF mente mange derimot at et mål om at det vil være krevende både for helsepersonell, pårørende og kommuner om alle skal få dø hjemme.

En informant fra en lindende sykehjemsenhet sa i undersøkelsen at han «tror pasientene har en tanke om at de helst vi dø hjemme – før de kommer hit» - og refererer til at flere har opplevd å føle seg utrygg hjemme.

– Det er få i Norge som dør hjemme, vi ligger langt bak andre land som Nederland der folk både fødes og dør hjemme. Norge er mer institusjonalisert enn andre land, og voksne folk er som oftest i arbeid. Både familie- og samfunnsstruktur er annerledes. Det er mye diskusjon om emnet, men i studien vår heller et flertall til at hjemmedød ikke bør være et mål, men et valg som pasienten får, opplyser Line Melby.

Les også: Fastlege: – Pasienten som person, ser ut til å bli borte i medisinen

(Saken fortsetter under)

Palliativ behandling handler om lindrende behandling og omsorg ved livets slutt- samt oppfølging av pårørende og etterlatte. Foto: Colourbox.com
Palliativ behandling handler om lindrende behandling og omsorg ved livets slutt- samt oppfølging av pårørende og etterlatte. Foto: Colourbox.com

Kommunene gjør mye bra

Forskerne hadde i forkant av evalueringen en formening om at det kanskje sto dårlig til med lindrende behandling i kommuner og på sykehjem. Men i det som ble rapportert var kvaliteten vurdert som god – selvfølgelig med variasjoner på tvers av kommuner.

– Siden det var ledere som svarte, kunne man kanskje forvente ukritiske svar, men vi spurte også samarbeidspartnere. For eksempel var det sykehus som vurderte kommuner i faktaspørsmål som: Er det en satsing på palliasjon i kommunen? Jobbes det med kvalitetshevende tiltak? Så totalt virker bildet positivt. Kommuner gjør mye bra om de får bistand fra palliative team og spesialisthelsetjenesten. Kreftforeningen har også en kreftkoordinator i en del kommuner, og denne funker bra som støtte.

Line Melby forteller at det skjer mye på området for tiden. Først kom Helsedirektoratet med en fagrapport, så leverte SINTEF evalueringen for noen uker siden, og nå er det satt ned et offentlig utvalg (NOU) med Stein Kaasa i spissen som skal finne ut hvordan framtidens palliasjon bør organiseres.

– Det er tydelig at her vil det komme endringer, sier hun.

Her kan du lese rapporten

Les også:

– Norge trenger bedre tilbud til de døende

Slagmarkens skjønnhet

Tema: Smertegåten

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt06:00 Jakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50 Askøy skal gå gjennom kokevarsler05:50 Dette skjer i dag04:52 Minst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34 Lysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26 Hovland med sterk start i US Open03:50 Nytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26 Bistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21 Iran avviser anklager om tankskipsangrep02:35 USA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27 Historisk abortinnstramming vedtatt02:24 Mann dømt for 30 overgrep mot jente01:32 Cuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46 Neymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43 Vannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25 Warholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15 Flere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05 Kritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28 Trumps pressetalskvinne går av22:08 Tilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49 Sopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36 Warholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20 Pompeo: Iran angrep tankskip21:00 Lørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40 Sterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29 Carlsen vant Norway Chess20:12 Amalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40 – Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16 SAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08 Motorsyklist alvorlig skadd i Skjåk19:05 Væpnet aksjon mot personbil på E39 i Rogaland18:55 Bislett Games åpnet med verdensrekord18:39 Full fart fram for MDG og bompengepartiet i Oslo18:09 Husstander i Hurum blir bedt om å koke vannet18:04 Ap-representant i abortdebatten: Stå for det dere sa!17:57 La oss ikke gi slike krefter lillefingeren. Vær så snill17:50 – Ser muligheter for fly fra Norge til Asia, Afrika og Sør-Amerika17:41 – Regjeringen lar tobakkstrategien gå opp i røyk16:52 Ludvigsen erkjenner sex med én fornærmet – beskylder de to andre for løgn16:14 Ny Tyskland-strategi skal styrke norske interesser i Europa
Siste nytt
19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt06:00SportJakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50NorgeAskøy skal gå gjennom kokevarsler05:50NorgeDette skjer i dag04:52VerdenMinst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34PengerLysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26SportHovland med sterk start i US Open03:50VerdenNytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26NorgeBistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21VerdenIran avviser anklager om tankskipsangrep02:35VerdenUSA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27NorgeHistorisk abortinnstramming vedtatt02:24NorgeMann dømt for 30 overgrep mot jente01:32KulturCuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46SportNeymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43NorgeVannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25SportWarholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15VerdenFlere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05NorgeKritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28VerdenTrumps pressetalskvinne går av22:08VerdenTilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49VerdenSopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36SportWarholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20VerdenPompeo: Iran angrep tankskip21:00NorgeLørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40SportSterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29SportCarlsen vant Norway Chess20:12SportAmalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40Norge– Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16VerdenSAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i Skjåk19:05NorgeVæpnet aksjon mot personbil på E39 i Rogaland18:55SportBislett Games åpnet med verdensrekord18:39PolitikkFull fart fram for MDG og bompengepartiet i Oslo18:09NorgeHusstander i Hurum blir bedt om å koke vannet18:04PolitikkAp-representant i abortdebatten: Stå for det dere sa!17:57HelseLa oss ikke gi slike krefter lillefingeren. Vær så snill17:50Reise– Ser muligheter for fly fra Norge til Asia, Afrika og Sør-Amerika17:41Helse og livsstil– Regjeringen lar tobakkstrategien gå opp i røyk16:52NorgeLudvigsen erkjenner sex med én fornærmet – beskylder de to andre for løgn16:14VerdenNy Tyskland-strategi skal styrke norske interesser i Europa