Meny

35.000-40.000 nordmenn har «ukjent» diabetessykdom:

LADA forveksles lett med diabetes type 2

LADA er en form for autoimmun diabetes som rammer voksne og gjerne utvikler seg langsommere enn vanlig diabetes type 1. Hege Nordahl (t.h.) forteller at sykdommen krever mye planlegging og er i tankene hennes fra hun våker til hun legger seg om kvelden. Foto: Colourbox / Privat

– Jeg er sykepleier, men skjønte ikke hva som skjedde før jeg hadde blodsukker på 25,3, sier Hege Nordahl (53). Hun er en av mange voksne nordmenn som har diabetes type 1,5.

Blodsukker

Blodsukker, den del av organismens glukose som sirkulerer med blodet.

Blodsukkeret hos dem som ikke har diabetes ligger stort sett på 4-7 mmol/liter. Med diabetes regnes kontrollen som svært god hvis fastende blodsukker er 4-6 mmol/liter, og ellers sjelden over 10.

Diabetes-symptomer

Disse symptomene er de første tegn på diabetes, gjerne sammen med vekttap.

• Økt vannlatingshyppighet
• Mye urin
• Tørste og tørrhet i munn og slimhinner
• Tåkesyn
• Rask og kraftig pusting
• Gradvis dårligere allmenntilstand
• Oppkast og magesmerter
• Sløvhet eller bevisstløshet
• Pusten kan lukte aceton (neglelakkfjerner)

Kilder: Snl.no og Diabetes.no

Diabetes type 2, som de senere årene har hatt en eksplosiv utvikling og er den formen for diabetes som rammer flest i Norge, er en livsstilssykdom. Diabetes type 1 er derimot en autoimmun sykdom, som innebærer at kroppens immunforsvar angriper cellene som produserer insulin. Sykdommen kan påvises ved at man finner antistoffer i blodet.

De senere årene har det vist seg at opptil 10 prosent som tidligere hadde fått diagnosen diabetes type 2, har de samme antistoffene i blodet som ved diabetes type 1.

Sykdommen deres kalles LADA, som er en forkortelse for Latent Autoimmune Diabetes in the Adult. Denne formen for diabetes forekommer oftest hos kvinner og utvikler seg som regel i 40-50-årene, og kalles også diabetes type 1,5.

Hege Nordahl (53) har hatt diagnosen LADA i 15 år. Hun forteller at hun fikk de klassiske symptomene på diabetes: Hun var tørst, trøtt, hadde stor urinproduksjon og synet ble uklart.

– Jeg er sykepleier, men skjønte ikke hva som skjedde før jeg hadde blodsukker på 25,3. Da ble jeg innlagt på sykehus på en søndag, sier Nordahl til ABC Nyheter.

– Og heldigvis var legen på vakt endokrinolog, så jeg fikk diagnosen raskt og kom i gang med riktig behandling med en gang. Det var litt flaks i uflaksen, fortsetter hun.

– Lett å forveksle med diabetes type 2

Ikke alle med LADA får diagnosen like raskt som Nordahl.

Ofte fremstår symptomene som mindre dramatiske ved LADA enn ved vanlig diabetes type 1. De utvikler seg over lengre tid og det kan gå lengre tid før man får en diagnose, forklarer professor Kåre Birkeland, ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo (UiO).

– Når sykdommen utvikler seg i voksen alder går det gjerne langsommere enn i barndommen eller ungdommen, da er det lett å forveksle den med diabetes type 2, så det er en del som seiler under feil diagnose, sier han til ABC Nyheter.

Fordi sykdommen er autoimmun, kan man altså påvise den ved å måle antistoffer i blodet.

Storbritannias statsminister Theresa May fikk fikk først feil diagnose. Senere viste det seg at hun hadde den autoimmune diabetesformen LADA, som også kalles diabetes type 1,5. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Hvis antistoffene er til stede betyr det at man har autoimmun diabetes og det danner grunnlaget for at man stiller diagnosen LADA og ikke type 2 diabetes, forklarer Birkeland.

– Statsministeren i Storbritannia, Theresa May, var en av dem som ble feildiagnostisert først, som viste seg å ha LADA, legger han til.

En forklaring på at sykdommen utvikler seg langsommere er at personer som får diabetes type 1 i voksen alder gjerne har en restproduksjon av insulin igjen når symptomene først oppstår.

– Men det typiske er at produksjonen etter hvert faller helt bort slik at man må gi insulin, sier Birkeland.

Les også: App skal gjøre hverdagen enklere for folk med diabetes

35.000-40.000 nordmenn har LADA

Professoren forklarer at man antar, men ikke med sikkerhet kan si at LADA er den vanligste varianten av autoimmun diabetes hos voksne. Det finnes ikke eksakte nasjonale tall for diabetesforekomst, men i forbindelse med Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) har de kartlagt ulike typer diabetes.

– Livsstil er en komponent ved LADA, men det er ikke like tydelige som ved diabetes type 2, forklarer professor Kåre Birkeland ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo. Foto: UiO

– Av alle med diabetes har cirka 10 prosent type 1 og rundt 10 prosent LADA. Cirka 75 prosent har type 2 og resten har litt ulike, sjeldnere former for diabetes, forklarer Birkeland.

– Hvor mange det er i Norge til sammen vet vi ikke sikkert, men man anslår at om lag 375.000 personer totalt i Norge har diabetes. Da kan man regne med at rundt 35.000-40.000 har LADA, fortsetter han.

– Man antar at mange som har diabetes type 2, ikke er klar over det. Hvordan er det med LADA?

– Det er langt fra alle som vil få så uttalt høyt blodsukker at de får veldig mye plager av det, så man kan nok ha LADA-diagnosen i mange år uten å oppdage det. Men fordi sykdommen gjerne utvikler seg litt raskere enn diabetes type 2, er det nok færre med uoppdaget LADA, svarer Birkeland.

Mens diabetes type 2 er en livsstilssykdom, er det fremdeles et uavklart spørsmål om LADA er knyttet til livsstil.

– Det er autoimmuniteten som er årsaken til ødeleggelse av de insulinproduserende cellene og det er uavhengig av livsstil. Men hvis man i tillegg har livsstilsfaktorer som lite fysisk aktivitet og overvekt øker insulinbehovet og da vil ødeleggelsen av insulinproduserende celler kommer raskere til syne. Så livsstil er en komponent, men det er ikke like tydelige som ved diabetes type 2, forklarer Birkeland.

Han legger til at personer med LADA gjerne er mindre overvektige enn de som har diabetes type 2.

– 80 prosent av pasientene med type 2 er overvektige, sier professoren.

Les også: Lange blunder på dagtid kan være tegn på diabetes

– Stor belastning

Fordi sykdommen var såpass fremskreden da Nordahl ble innlagt på sykehus for 15 år siden, var hun nødt til å begynne med insulinbehandling med en gang.

– Jeg bruker insulin som skal vare i 24 timer, pluss hurtigvirkende insulin til måltider. Da spørs det hva jeg spiser og hvordan formen er. Ved stress går blodsukkeret opp og det er vanskelig å få det ned. Det kan bli for mye insulin, for lite mat, for langt mellom måltider, feil mat … Det er vurderinger jeg må gjøre hele tiden, basert på erfaring og min kropp. I tillegg får jeg medisiner for andre problemer knyttet til diabetessykdommen, sier hun.

Nordahl opplever sykdommen som en stor belastning.

– Det er en kontinuerlig prosess av planlegging og tiltak for å ha en bra livskvalitet. Det er det første jeg tenker på når jeg står opp og det siste jeg tenker på før jeg sovner. Jeg må stadig måle blodsukkeret og har ofte angst for å få føling, sier hun og fortsetter:

– Når blodsukkeret er stabilt er det gode perioder da har jeg det bra, når det er ustabilt krever det planlegging og tiltak.

Les også: – Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur

Begynner med å legge om livsstilen

Nordahl forteller at diabetessykdommen er det første hun tenker på om morgenen og det siste hun tenker på før hun sovner. Men ikke alle vil oppleve at LADA er like krevende, særlig til å begynne med. For noen vil det i starten være nok å legge om livsstilen.

– En del som har LADA kan leve med sykdommen uten å ta så mye hensyn fordi de har ganske bra egenproduksjon av insulin. Da kan de nøye seg med å ha et sunt kosthold, være fysisk aktive og følge med på blodsukkeret. Kanskje behandler man med blodsukkersenkende tabletter, slik som man gjør ved diabetes type 2, sier Birkeland.

– Men ofte er ikke dette lenger tilstrekkelig etter måneder eller år, og man ser at blodsukkeret blir for høyt. Da starter man med insulinbehandling, legger han til.

Professoren forklarer at alder spiller en rolle for hvor fort sykdommen utvikler seg, og at utviklingen gjerne går raskere for yngre enn eldre.

– Forskning viser at rundt 50 prosent av dem som får diagnosen i 40-årene trenger insulin i løpet av 5 år, mens blant de som får diagnosen i 60 årene er andelen som må det mye lavere.

Les også: – Gode kostholdsvalg er viktig for å forebygge diabetes

– Går aldri over

Alle diabetespasienter må til jevnlige kontroller og oppfølging i helsevesenet. For eksempel vil det noen ganger være aktuelt å justere behandlingen.

Nordahl, som etter at hun fikk sykdommen har videreutdannet seg til diabetessykepleier, følges opp mest av fastlegen.

– Alle store sykehus skal ha diabetesteam, og det høres greit ut, men ikke alle sykehus har det. Jeg er fornøyd med fastlegen for min del.

Hun legger ikke skjul på at det er et slit å ha sykdommen.

– Diabetes er en sykdom som ikke går over. Den har jeg 24 timer i døgnet, syv dager i uka, 365 dager i året. Og jeg må ta hensyn til sykdommen hele tiden, sier Nordahl.

– Det var et ukeblad som ringte og spurte «Hvordan mestrer du din diabetes?». Da jeg svarte at jeg ikke synes jeg mestrer min diabetes som jeg har ønsket, ble det ikke noe artikkel, fortsetter hun.

Les også: NTNU-forskere fant hormon som kan ta knekken på diabetes

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:24 Ingebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21 SAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00 Familien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36 Norges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19 Enighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18 Stebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07 Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA
Siste nytt
18:24SportIngebrigtsen-brødrene utsetter sesongstarten18:21ReisenyheterSAS-meklingen inn i de avgjørende timene18:00NorgeFamilien reagerer på drapsdommen: – Et monster17:36NorgeNorges siste atomreaktor stenges – milliardopprydning venter17:19PrivatøkonomiEnighet i finansoppgjøret – 9.200 kroner til alle17:18NorgeStebestefar tiltalt for grov voldtekt av femåring17:07PolitikkSelbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA
Populært