Meny

Menn over 55 år er mest utsatt for hjerneslag

<p>Menn over 55 år har økt risiko for hjerneslag. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock</p>
Menn over 55 år har økt risiko for hjerneslag. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

En rekke sykdommer og / eller livsstil gir økt risiko for hjerneslag.

Hjerneslag skjer når blodtilførselen til hjernen blir avbrutt eller redusert. Dette fører til at hjernen mister næring og oksygen. I løpet av få minutter begynner hjerneceller å dø. Dette er derfor en akutt og prekær situasjon hvor man må til sykehus øyeblikkelig for behandling. Jo fortere man blir behandlet, jo bedre er resultatet.

En rekke sykdommer og livsstil gir økt risiko for hjerneslag.

Slag kan i mange tilfeller forebygges. Dødsfall fra slag har globalt gått ned dramatisk de siste 20 årene. Selv om dødeligheten har gått ned, er det fremdeles slik at slag er dødsårsak i hvert tredje dødsfall i Norge, og rundt 16.000 nordmenn blir rammet av hjerneslag hvert år. De fleste er eldre, men selv unge mennesker kan få slag.

Les også: Alt om hjerneslag

Symptomer på hjerneslag

Dette er typiske symtomer på hjerneslag:

 • Akutte vanskeligheter med å snakke eller forstå språk. Forvirring eller utydelig tale.
 • Lammelse i ansikt, arm eller ben. Dette oppstår også plutselig, og er vanligvis kun på en side av kroppen. Hvis man for eksempel prøver å løfte begge armene over hodet, men en arm faller ned eller hvis man prøver å smile men munnviken på en side er skjev, da er det godt mulig at man har fått et slag.
 • Forandret syn i et eller begge øyne enten ved at man plutselig ikke kan se eller at synet blir uklart. Noen opplever også dobbeltsyn.
 • Akutt og voldsom hodepine med kvalme, oppkast eller nedsatt bevissthet kan også indikere et slag.
 • Akutt nedsatt balanse eller evne til å gå, svimmelhet, og dårlig koordinasjon.
 • Hvis man opplever noen av disse symptomene er det viktig å komme seg til sykehus øyeblikkelig.

(Saken fortsetter under)

SE VIDEO: Tre ting du må se etter ved mistanke om hjerneslag:

Les også: – Hvert sekund teller ved hjerneslag - ring 113

En huskeregel for symptomer for slag er:

FAST

F: fjes, ansiktslammelse. Be personen smile. Skjevt smil indikerer mulig slag

A: arm, lammelse i arm. Be personen løfte begge armer opp. En arm som ikke kan holdes oppe indikerer mulig slag

S: språk, språkforstyrrelse. Be personen si en enkel setning som «det regner i dag.» Hvis de ikke finner ord, indikerer det mulig slag

T: Tale, taleforstyrrelser. Når personen snakker, sjekk om de snakker utydelig. Utydelig tale kan indikere slag.

Les også: Blodtrykk - hva er normalt?

(Saken fortsetter under)

SE VIDEO: Her filmer Stacey at hun får et slag:

Årsaker til hjerneslag

Slag kan enten komme av en blokkering i et blodkar, hjerneinfarkt, eller ved at et blodkar sprekker eller lekker blod inn i hjernen, hjerneblødning.

Hjerneinfarkt kan enten skyldes en propp som formes i hjernen og stenger av blodtilførsel i et blodkar eller en propp som dannes et annet sted i kroppen, som for eksempel hjertet, og så kommer via blodstrømmen til hjernen og danner en blokkering. Blodpropp som dannes i hjernen skyldes ofte åreforkalkning i blodkarene. Blodpropper som kommer fra andre steder kan skyldes hjerteflimmer, hjerteklaffeil eller forkalkninger i andre blodkar.

Hjerneblødning kan skje enten ved at et blodkar lekker eller sprekker. Det er mange underliggende grunner til dette, blant annet høyt blodtrykk, blodfortynnende midler eller aneurismer, utposninger, på blodkarene i hjernen. Noen har også det som kalles en arteriovenøs malformasjon, en medfødt floke av tynne blodkar i hjernen som kan sprekke.

Hjerneblødninger er enten intracerebrale eller subarachnoidal. Ved intracerebral blødning er blødningen inne i selve hjernemassen og blodet renner ut i hjernen, ødelegger hjerneceller, og fordi blodet ikke fortsetter i åren som har sprukket, får ikke hjernemassen som ellers skulle få blod fra denne åren lenger blod.

Det er derfor ødeleggelse både lokalt der blodet renner ut og lenger ute i hjernen. Dette kan skyldes høyt blodtrykk, trauma, malformasjoner, blodfortynnende midler, kreftsvulster, blodkarsykdommer, hemofili og andre blodsykdommer, og narkotikamisbruk.

Les også: – Flere overlever slag med denne behandlingen

(Saken fortsetter under)

Hva som er årsaken til hjerneslag er vanskelig å avdekke. Symptomene er like. Foto: NTB Scanpix
Hva som er årsaken til hjerneslag er vanskelig å avdekke. Symptomene er like. Foto: NTB Scanpix

Ved subarchnoidal, eller hjernehinneblødning, sprekker eller lekker et blodkar nær overflaten av hjernen. Blodet ender da opp mellom skallen og hjernemassen. Denne type blødning merkes ofte ved at man får en kraftig og akutt hodepine, ofte beskrevet som «den verste smerten jeg har kjent noen gang.»

Mange kaster også opp, har stiv nakke, og kan til og med blø inn i øyet når trykket i hjernen går opp. Pasienten kan bli trett og slapp, og kan miste bevisstheten. Denne type blødning kommer ofte av at en åreutposning sprekker eller etter traume mot hodeskallen, for eksempel ved fall.

Blodansamlingen kan føre til at andre blodkar utvider og trekker seg sammen på en uregelmessig måte. Dette kan igjen føre til at deler av hjernen ikke får nok blodtilførsel og blir ødelagt.

Les også: – To millioner hjerneceller dør hvert minutt ved hjerneslag

TIA - drypp

I tillegg til slag, kan man også få det som kalles et TIA, transient ischemic attack, eller drypp. Drypp er et slag hvor blodproppen ikke blokkere blodtilførselen totalt eller over lengre tid. Denne type blodpropp setter seg fast i en kort stund, men blir så ført videre. Symptomene forsvinner derfor i løpet av noen få minutter. Selv om det går over er det veldig viktig å gå til lege og bli behandlet da TIA ofte er en forløper til et slag. Rundt halvparten av de som får et TIA får senere et slag og varige mén.

Skader etter hjerneslag

Etter et slag kan man får midlertidige eller permanente skader. Disse inkluderer lammelser, vanskeligheter med å snakke og svelge, hukommelsestap , vanskeligheter med å tenke, resonnere og planlegge, vanskeligheter med å styre sine følelser, depresjon, smerter og nummenhet i deler av kroppen som ble skadet av slaget, forandring i personlighet og oppførsel.

Risikofaktorer

 • De som rammes av slag har antakelig generelt dårligere helse enn andre. Illustrasjon: Thinkstock
  De som rammes av slag har antakelig generelt dårligere helse enn andre. Illustrasjon: Thinkstock
  Overvekt
 • Inaktivitet
 • Konstant eller periodevis høyt alkoholforbruk
 • Kokain, amfetamin og metamfetamin bruk
 • Høyt blodtrykk
 • Sigarettrøyking
 • Høyt kolesterol
 • Diabetes
 • Søvnapné
 • Hjerte-kar sykdommer som hjertesvikt, infeksjoner i hjertet, og arrytmier
 • Arvelig - Familiemedlemmer som har hatt slag, hjerteinfarkt eller TIA
 • Alder over 55
 • Afro-afrikansk avstamning
 • Kjønn - menn har høyere sjanse enn kvinner for å få slag. Kvinner er ofte eldre når de får slag, og de dør oftere fra slaget enn menn gjør. Unge kvinner har en høyere risiko hvis de bruker p-piller, eller senere hvis de bruker hormontilskudd i overgangsalderen

Differensialdiagnoser

Andre tilstander som kan ha lignende symptomer som hjerneslag:

Diagnose

Diagnose stilles via en fysisk undersøkelse, anamnese, og samtale med pasienten og pårørende. I tillegg bruker man CT og MR undersøkelser, blodprøver, ultralyd av halsårer og hjertet, og angiografi av hjerneårer hvor man sprøyter inn kontrastvæske via et tynt, fleksibelt kateter som settes inn i en åre i lysken, og deretter kan ta bilder av hjerneårene for å se hvor slaget var.

Behandling av hjerneslag

Hjerneinfarkt og hjerneblødning behandles forskjellig.

Etter et hjerneinfarkt er målet å få tilbake blodtilførsel i hjernen så fort som mulig. Dette gjøres ved å gi medisiner som aspirin eller TPA, et stoff som bryter ned blodpropper. Denne må gis intravenøst innen 4.5 timer etter at symptomene begynner.

Nina Bryhn er lege/indremedisiner.Foto: Privat
Nina Bryhn er lege/indremedisiner.Foto: Privat

Av og til i en nødssituasjon kan leger gi denne medisinen via et kateter direkte inn i hjernen. I noen få tilfeller kan legen også gå inn med et kateter som har en gripefunksjon og fysisk bryte ned eller dra ut blodproppen. Disse to siste metodene er kontroversielle og har forskning vist at det kun er veldig få som er kandidater for denne type behandling.

Hvis slaget skyldes åreforkalkninger - arterosklerose i halsåren kan man fjerne disse.

Ved hjerneblødning er målet å stanse blødningen og redusere trykket i hjernen. Hvis man tar blodfortynnende blir man gitt medisiner for å motvirke disse, og i visse tilfeller overføringer av blodprodukter som for eksempel trombocytter for å hjelpe kroppen å stanse blødningen. I tillegg gis man medisiner som reduserer trykket i hjernen. Når blødningen har stanset gis støttende behandling mens hjernen og kroppen jobber med å fjerne blodet. Hvis det var en stor blodansamling kan man trenge en operasjon for å fjerne denne.

Hvis blødningen skjedde på grunn av en aneurysme eller en vaskulær malformasjon blir man som regel operert for å reparere eller fjerne disse.

Rehabilitering

Senere behandling involverer rehabilitering med fysioterapeuter, ergoterapeuter, logoped, psykolog og andre som kan hjelpe avhenging av hvilke skader man har pådratt seg.

Les også:

De vanligste årsakene til neseblod

Sjekk om du har for høyt blodtrykk

Fosterets utvikling fra uke til uke

Generelt om forgiftninger

Brannskader

Hjerteinfarkt

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45 Mann siktet for drap på turist på New Zealand06:36 Ung mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11 Hurtigruten nektes å seile i russisk farvann06:10 Dette skjer i dag06:00 Real Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39 Dette skjedde i natt05:24 KCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42 Oslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15 USA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41 Politiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56 Golf: Motgang for Hovland i Ohio02:04 Skuespiller Peter Fonda er død02:03 Mindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56 Ap, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00 USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26 Galatasaray tapte med Linnes på benken00:22 Moské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19 Huddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33 Oppgang på Wall Street23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40 Epstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13 Sykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09 Forsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08 Barcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52 Har tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22 Solberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17 Trump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00 Politiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54 Minst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32 Ekstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24 Imam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59 – Bør låne oss ut av bomknipa19:15 Northug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01 Pilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23 Lundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47 Manshaus i avhør hos politiet17:22 Påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11 – Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08 Imam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06 Mos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46 En person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28 Hopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27 Ikke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11 Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42 Stefaren får ikke bistandsadvokat14:49 – Norge kan tjene 210 milliarder14:28 Kåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01 NTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42 Nederlandsk prinsesse er død13:33 G-Sport legges ned13:32 Fant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05 Ebola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47 MDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34 Moske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26 Klopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17 Utenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17 Iransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35 Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30 Israel snur – tillater likevel politikere innreise11:29 Jussprofessor gir Jagland full støtte11:28 Nye oppskytinger fra Nord-Korea11:28 Solskjær: – Alexis blir i United10:50 Studie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41 – Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21 Høyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05 Legendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04 Norske matpriser øker mest i Norden10:03 En av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57 Ekspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49 Regjeringen foreslår ny integreringslov08:42 Dobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42 Fem personer omkom i trafikken i juli08:23 Aldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10 Slik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26 Mistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19 Philip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45 Toginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43 Kinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37 Dette skjer i dag06:30 Medieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59 Dette skjedde i natt05:50 Hovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45 Aller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24 Politi fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20 Ordfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49 Stornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41 Trump skylder på psykisk syke for masseskytinger
Siste nytt
10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45VerdenMann siktet for drap på turist på New Zealand06:36NorgeUng mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11ReiseHurtigruten nektes å seile i russisk farvann06:10NorgeDette skjer i dag06:00SportReal Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenKCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42NorgeOslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15VerdenUSA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56SportGolf: Motgang for Hovland i Ohio02:04VerdenSkuespiller Peter Fonda er død02:03NorgeMindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56NorgeAp, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00VerdenUSA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26SportGalatasaray tapte med Linnes på benken00:22NorgeMoské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19SportHuddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33VerdenOppgang på Wall Street23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40VerdenEpstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40NorgeJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13SportSykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09NorgeForsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08SportBarcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52PengerHar tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22PolitikkSolberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17VerdenTrump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00NorgePolitiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54PolitikkMinst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32PolitikkEkstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24NorgeImam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59Bil– Bør låne oss ut av bomknipa19:15NæringslivNorthug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01VerdenPilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23SportLundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47NorgeManshaus i avhør hos politiet17:22PolitikkPåstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11Verden– Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08NorgeImam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06SportMos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46NorgeEn person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28SportHopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27NorgeIkke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11PolitikkGrønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42NorgeStefaren får ikke bistandsadvokat14:49Penger– Norge kan tjene 210 milliarder14:28Helse og livsstilKåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01NorgeNTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42VerdenNederlandsk prinsesse er død13:33PengerG-Sport legges ned13:32VerdenFant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05VerdenEbola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47PolitikkMDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34NorgeMoske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26SportKlopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17NorgeUtenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17VerdenIransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35VerdenVantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30PolitikkIsrael snur – tillater likevel politikere innreise11:29NorgeJussprofessor gir Jagland full støtte11:28VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea11:28SportSolskjær: – Alexis blir i United10:50Helse og livsstilStudie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41Norge– Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21PolitikkHøyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05MotorLegendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04PengerNorske matpriser øker mest i Norden10:03NorgeEn av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57SportEkspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49PolitikkRegjeringen foreslår ny integreringslov08:42VerdenDobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42NorgeFem personer omkom i trafikken i juli08:23NorgeAldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10VerdenSlik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26NorgeMistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19NorgePhilip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45ReiseToginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43VerdenKinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37NorgeDette skjer i dag06:30SportMedieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59NorgeDette skjedde i natt05:50SportHovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45KulturAller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24VerdenPoliti fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20NorgeOrdfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49SportStornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41VerdenTrump skylder på psykisk syke for masseskytinger