Forsker advarer: – Antibiotika forårsaker kroniske sykdommer

<p>Overdreven bruk av antibiotika er ikke bra for deg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
Overdreven bruk av antibiotika er ikke bra for deg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Utstrakt bruk antibiotika fører ikke bare til utvikling av multiresistente bakterier. Den fører også til flere tilfeller av allergier, astma, diabetes og fedme, advarer ledende forsker.

– Jeg roper varsku. Hvis vi ikke tar grep, så kommer utviklingen til å forverre seg for våre barn og barnebarn og kommende generasjoner.

Det sier en av verdens ledende forskere på feltet, Martin Blaser, til NRK. Han anser faren for økt utvikling av kroniske sykdommer for å være er en like stor trussel mot helsen vår som antibiotikaresistens.

Overforbruk av antibiotika over generasjoner har utryddet en del av våre viktige mage- og tarmbakterier. I tillegg forsterkes trusselen av at flere barn fødes med keisersnitt. Det er nemlig en sammenheng mellom endringen av den naturlige tarmfloraen vår og utvikling av nye sykdommer som fedme, diabetes, astma, allergi, autisme og mageinfeksjoner, viser ny forskning.

– Kroppen består av et samarbeid mellom cellene og alle mikrobene som bor der. Mikrobene har vi arvet av våre forfedre, men nå endrer vi dem gjennom bruk av antibiotika og andre faktorer som keisersnitt, forteller Blaser.

Lege og seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet sier det er mange studier som bekrefter Blasers påstander.

Les også:

Folkehelseinstituttet vil stramme inn antibiotika-reglene

En rekke infeksjoner får du ikke antibiotika mot lenger

Ny blodprøve skal hindre overforbruk av antibiotika

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden