Forskning: P-sprøyte for menn nesten like effektiv som p-piller til kvinner

<p>P-SPRØYTE FOR MENN: En fersk studie har vist at en sprøyte som inneholder to hormoner, klarer å redusere sædkonsentrasjonen hos menn dramatisk. Forskere som ikke er involvert i studien, er imponert over effektiviteten, men bekymret for bivirkningene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
P-SPRØYTE FOR MENN: En fersk studie har vist at en sprøyte som inneholder to hormoner, klarer å redusere sædkonsentrasjonen hos menn dramatisk. Forskere som ikke er involvert i studien, er imponert over effektiviteten, men bekymret for bivirkningene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Sikrere prevensjon enn kondom, ifølge forskerne. Men p-sprøyta for menn er ikke uten bivirkninger.

Når det gjelder prevensjon, bortsett fra kondom, så er det kvinner som så langt har måttet bære ansvaret. Men forskere har i flere tiår jobbet for å utvikle noe tilsvarende p-piller som menn kan bruke.

Det har vist seg å være mye vanskeligere enn å lage p-piller for kvinner. Menn produserer nemlig enorme mengder sædceller.

I en ny studie har 320 menn testet en p-sprøyte med en kombinasjon av hormonene progesteron og testosteron. Målet var å redusere konsentrasjonen av sædceller til et så lavt nivå at mannen kunne unngå å gjøre partneren gravid.

Sprøyta viste seg å være nesten 96 prosent effektiv, viser resultatene som er publisert i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Avsluttet tidlig på grunn av bivirkninger

Hormonsprøyta forårsaket imidlertid en del bivirkninger. Særlig var humørpåvirkning av lett eller moderat grad en vanlig bivirkning, skriver forskerne i tidsskriftet.

Bivirkninger førte til at 20 menn trakk seg fra studien. Og en ekstern sikkerhetsgjennomgang resulterte i at studien ble stanset tidligere enn planlagt, skriver forskerne.

Av de 20 som trakk seg, var det 6 som oppga at årsaken var humørendringer. Seks menn oppga én av de følgende bivirkningene: kviser, smerter eller panikk ved første injeksjon, fornemmelse av hjertebank, høyt blodtrykk eller impotens. Mens åtte menn sa at mer enn en bivirkning var årsak til at de ikke lenger ønsket å delta i studien.

Les også: – En forbanna plikt for menn å vurdere sterilisering

– Bedre enn kondom

Når kondomer brukes riktig er de veldig effektive, men folk gjør feil. Det har derfor vist seg at kondomer i det virkelige liv har en effektivitet på rundt 82 prosent.

– Hvis du sammenligner med andre reversible prevensjonsmidler for menn, fungerer p-sprøyta mye bedre enn kondom og den er i samme liga som p-pillen, sier professor Richard Anderson ved University of Edinburgh, som er en av forskerne bak studien, ifølge The Guardian.

I den delen av studien som testet virkning av sprøyta, deltok 266 menn i alderen 18-45 år, som var i faste forhold med kvinner mellom 18 og 38 år. De brukte, i en periode på opptil ett år, p-sprøyta som eneste prevensjonsmiddel. Sprøyta ble gitt hver andre måned.

Resultatet var totalt fire graviditeter blant partnerne til de 266 mannlige deltagerne, skriver forskerne i tidsskriftet.

Les også: «Aldri bli sterilisert for å glede din partner»

Tre av fire ville fortsette

Forskerne sluttet altså å rekruttere nye deltagere til studien tidligere enn planlagt fordi det kom mange rapporter om bivirkninger. Av de totalt 1491 meldte tilfellene, viste det seg at 39 prosent ikke var knyttet til p-sprøyta, skriver The Guardian.

Til tross for bivirkningene var det ved slutten av forsøkene en stor andel av mennene som sa de kunne tenke seg å bruke et slikt prevensjonsmiddel. Også partnerne deres var positive til det.

Forskerne bak studien mener resultatene er oppløftende. De mener det vil være mulig å redusere bivirkningene ved å justere dosene av hormonene eller endre måten de blir gitt på.

Les også: Nærmere p-pille for menn

– Et stort fremskritt

Men ikke alle er like overbevist om at det vil være så lett å gjøre noe med bivirkningene.

– De fleste tidligere forsøk på å lage mannlige prevensjonsmidler som har involvert hormoner, har ført til alvorlige bivirkninger eller har vist seg å være irreversible, sier Sarah Jones, som forsker på farmakologi ved University of Wolverhampton, til The Guardian.

Jones mener likevel at denne studien er mer lovende enn tidligere forskning.

Professor Allan Pacey ved University of Sheffield, som er ekspert på menns helse, er også bekymret for bivirkningene, men han er samtidig imponert over hvor effektiv p-sprøyta er.

Mer entusiastisk er professor Chris Barratt ved University of Dundee. Han sier til avisa at denne studien er et stort fremskritt på et felt der man i 40 år ikke har lykkes med å utvikle et hormonelt prevensjonsmiddel for menn.

Les også: Disse p-pillene dobler risikoen for blodpropp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden