Sår i munnen?

After gir blemmer og sår i munnen Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
After gir blemmer og sår i munnen Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

After opptrer som blemmer eller sår i munnen, på innside av kinn, ganen eller tunge. Tilstanden er vanlig og helt ufarlig.

After er små, gråhvite sår inne i munnhulen. Medisinsk betegnelse: aftøs stomatitt. Kalles også munnskold.

After sitter ofte på innsiden av kinnene, leppene, ganen og på tungen. Sårene er ofte røde rundt kanten, og du kan få ett eller flere av gangen. Antallet varierer, men er ofte mellom en og tre. Størrelsen på hvert sår varierer fra et par millimeter til et par centimeter. Såret dekkes etter hvert av et grågult belegg.

– After kan ligne på herpes som ofte kalles munnsår eller forkjølelsessår, men det er ikke det samme, sier Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege.

Årsak og smitte

– After er ufarlige, og smitter ikke. Årsak er ukjent, sier Barexstein.

Allmennlege Brynjulf Barexstein Foto: Privat
Allmennlege Brynjulf Barexstein Foto: Privat

De fleste får after når de er barn eller tenåringer, og de vil ofte komme tilbake igjen. 15-20 prosent av befolkningen får after.

Mangel på vitamin B12 har vært lansert som en mulig årsak til after, men forsøk med vitamintilskudd har ikke resultert i færre utbrudd hos pasienter med tilbakevendende after, sier Dag Sollesnes Holsen, seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Les også: Lipomer - fettkuler i huden

Behandling av after

Behandling av smertefulle after er symptomatisk. Lokale steroider har en dempende effekt, og fører til raskere tilheling, men det er ikke registrert noen munnsalver på det norske markedet, ifølge Holsen.

– Volon A munnsalve, som inneholder steroidet triamcinolon, kan skaffes etter søknad om registreringsfritak til pasienter med stadig gjentatte plager.

Preparater som inneholder hyaluronsyre (blant annet Aftamed) selges reseptfritt på apoteket.

– Disse preparatene «forsegler» aften, og har på denne måten en smertelindrende effekt, men påvirker i liten grad forløpet. Bruk av tannkrem uten innhold av natriumlaurylsulfat, slik som Zendium, kan muligens forkorte forløpet til aftene.

Les også: Cherry angiomer: Kirsebærflekker i huden

(Saken fortsetter under)

After gir blemmer og sår i munnen, på innside av kinn, ganen eller på tungen. Foto: NTB Scanpix
After gir blemmer og sår i munnen, på innside av kinn, ganen eller på tungen. Foto: NTB Scanpix

Noen er mye plaget med tilbakevendende after

Pasienter som plages med after bør være forsiktige med varme drikker og mat/drikke med høyt innhold av syre.

– Hos pasienter med svært store plager kan man vurdere behandling med ulike legemidler, som for eksempel Kolkisin, Dapson og Thalidomid. Dette er behandling som må styres av en spesialist, sier Holsen.

Dersom man har sterke, hyppig tilbakevendende after, eller after som opptrer genitalt, bør man kontakte fastlege eller allmenntannlege i førsteomgang. Det kan da bli aktuelt med henvisning til lege- eller tannlegespesialist, slik at man kan få egnet behandling.

– Ettersom alvorlige after kan ses i forbindelse med underliggende inflammatorisk tarmsykdom, i forbindelse med den sjeldne tilstanden Behcet syndrom og hos HIV-positive pasienter, kan forskjellig utredning også være aktuelt.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Les også:

Lipom: Fettkuler i huden

Cherry angiomer - kirsebærflekker i huden

Neglesykdommer: Neglesopp, psoriasis eller annen sykdom?

Brennkopper

Kan man få grått hår over natten?

Slik smitter hånd- og fotvorter

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden