Forskere: – Spedbarn bør dele rom med foreldrene

En ny studie tilsier at spedbarn bør sove i samme rom som foreldrene det første året for å minske risikoen for krybbedød. Foto: Frank May / NTB scanpix
En ny studie tilsier at spedbarn bør sove i samme rom som foreldrene det første året for å minske risikoen for krybbedød. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å unngå krybbedød blant spedbarn bør barna sove i samme rom som foreldrene det første året, ifølge en amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

American Academy of Pediatrics (AAP) står fortsatt fast på at spedbarn skal sove på ryggen på en romslig overflate uten leker eller tepper i nærheten. Disse retningslinjene ble endret på 90-tallet og siden er tilfellene av krybbedød redusert med 50 prosent.

De nye reglene til AAP, som er endret siden forrige rapport i 2011, går ut på at spedbarn bør sove i samme rom som foreldrene, til de er seks månedene til et år – men ikke i samme seng.

– Foreldre burde aldri plassere barnet i en sofa eller en myk stol, verken alene eller sammen med en annen person. Vi vet at disse overflatene er ekstremt farlige, sier Rachel Moon i AAP.

Krybbedød er den vanligste årsaken til død blant spedbarn. Mange blir kvelt av sengetøy, leker eller sammentrykt mellom sofaputer. Andre dør av overoppheting, eller stopper å puste av uten åpenbar grunn.

Les også:

Fortsatt vanskelig å snakke om psykiske problemer

– Skrikende behov for mer kunnskap om eldres helse

– Spis frukt og grønt, så blir du lykkeligere