Mannebryst kan enkelte ganger skyldes sykdom og ikke overvekt

Skyldes mannebryst sykdom eller overvekt? Det er mulig å få behandling. Foto: Shutterstock
Skyldes mannebryst sykdom eller overvekt? Det er mulig å få behandling. Foto: Shutterstock

Forstørrede bryst hos menn heter gynekomasti. Mannebryst kan være en normaltilstand, skyldes overvekt eller hormonell sykdom.

Forstørrede bryster hos menn heter gynekomasti på fagspråket.

Gynekomasti skyldes en økning i brystkjertelvevets volum. Det kan enten være på høyre eller venstre bryst (ensidig), eller på begge bryst.

– Det mest vanlige er at begge sider er forstørret, sier Håvard Seland, overlege ved plastikkirurgisk avdeling, Haukeland universitetssykehus.

Vanlig med forstørrede bryst i perioder

Gynekomasti er en normaltilstand i visse perioder i livet, siden brystkjertelvevet er følsomt for hormoner.

Dette skjer med kroppen:

  • Rett etter fødsel (guttebabyer kommer rett fra mors mage og får med seg litt kvinnelige hormoner. Dette går raskt over)
  • I puberteten (mer enn 50 prosent gutter i puberteten opplever å få ømme, store brystvorter og eventuelt bryster med volum)
  • Alderdom ( testosteronet synker med alderen og det skjer en økning av kvinnelige hormoner, som gir større bryster)

Forekomsten av gynekomasti hos voksne menn er mindre enn 1 prosent.

– Økning i brystkjertelvevet forekommer som et naturlig ledd i puberteten hos mange gutter, fordi testosteron til en viss grad omdannes til østrogener. Det er oftest forbigående og de har ikke behov for behandling, sier endokrinolog Anders Palmstrøm Jørgensen, som er overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS) og jobber med hormonsykdommer.

Legen svarer: – Store bryst hos menn

Ulike årsaker til gynekomasti

– Gynekomasti kan skyldes hormonelle årsaker, som medisiner som hemmer androgener (testosteron). Det kan også skyldes svulster andre steder i kroppen, som for eksempel lager østrogen, sier endokrinologen.

Anders Palmstrøm Jørgensen er overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS). Foto: Øystein H. Horgmo, UiO
Anders Palmstrøm Jørgensen er overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS). Foto: Øystein H. Horgmo, UiO

Det er også forskjellige sykdommer og syndromer som kan forårsake økning i brystkjertelvevet hos menn.

– Mannen kan enten få for lav mannlig hormonproduksjon eller for høy kvinnelig hormonproduksjon. Dette kan behandles med medisiner, og der medisiner ikke hjelper er det kirurgi som gjelder, sier Seland.

– Betydelig økt mengde brystkjertelvev kan fjernes kirurgisk, men dersom pasienten er overvektig, krever plastikkirurgene vanligvis at man går ned i vekt først, sier Jørgensen.

Les også: Anabole steroider: Dette er bivirkningene

Pseudo-gynekomasti (falsk gynekomasti)

Stadig flere blir overvektig, og da kan det se ut som om mennene har mannebryster. Dette gjelder både i ungdomstiden og i voksen alder.

– Forskjellen er at du da ikke kjenner denne ømme, forstørrede kjertelen som ved gynekomasti. Da er det kun snakk om økt fettvevsdannelse, forteller Seland.

Hvis overvekt er årsaken til pseudo-gynekomasti, vil stort sett en vektreduksjon kunne hjelpe.

– Overvekt-mannepupper er hos de aller fleste fett. Hos noen få kan det tenkes at testosteron omdannes til østrogen i fettvev, og at dette kan stimulerer til dannelse av brystkjertelvev i tillegg, forklarer Jørgensen.

Les også: Tegnene på lavt testosteron

– Når vet man at det skyldes sykdom og ikke overvekt?

– Etter en utredning hos lege, som innbefatter palpasjon (undersøke med hendene), eventuelt supplert med UL og mammografi om det er mistanke om økt mengde kjertelvev og ikke bare fett. Dersom det er kjertelvev må det også vurderes om det ligger en hormonell forstyrrelse bak, noe som er sjeldent. Ensidig kul i brystet vekker mistanke om brystkreft, sier endokrinologen.

Anabole steroider og andre stoffer som marihuana, amfetamin og heroin kan også gi varig gynekomasti.

– Har du først brukt disse stoffene, kan gynekomasti-problemet bli varig, selv om du har sluttet med det, advarer Seland.

Har du pseudogynekomasti, dekkes ikke utgiftene til operasjon av det offentlige.

Les også: Asymmetriske bryst - hva er normalt?

(Saken fortsetter under)

– Det er skambelagt for en mann å ha bryst. Mange gjemmer seg i løse klær, nekter å kle av seg offentlig og får ofte en lutet holdning, sier Seland. Foto: Shutterstock
– Det er skambelagt for en mann å ha bryst. Mange gjemmer seg i løse klær, nekter å kle av seg offentlig og får ofte en lutet holdning, sier Seland. Foto: Shutterstock

Behandling av gynekomasti

Hvis du mistenker at du lider av gynekomasti, bør du oppsøke fastlegen din.

Håvard Seland er overlege ved Plastikkirurgisk avdeling, Haukeland universitetssykehus. Foto: Aleris
Håvard Seland er overlege ved Plastikkirurgisk avdeling, Haukeland universitetssykehus. Foto: Aleris

– Fastlegen kan bestille prøver på hormonlaboratoriet. Dersom det blir påvist store forandringer, henvises han til endokrinolog. I de alle fleste tilfellene finner man ingen klar årsak til hvorfor noen får gynekomasti, sier Seland.

Det er bare noen få som skal henvises videre til endokrinolog for utredning, ifølge Jørgensen:

– Er problemet ensidig, må man tenke på muligheten av brystkreft og utrede med UL, mammografi og celleprøve om nødvendig.

Les også: Fedmeoperasjon - dette er bivirkningene og komplikasjonene

Hvem får dekket operasjon?

– Problemet må både være synlig og målbart både for pasient og kirurg og det er flere kriterier som må oppfylles, påpeker Seland.

En operasjon innbefatter både fettsuging og kjertel reduksjon/fjerning.

Ifølge de nasjonale retningslinjene dekker det offentlige helsevesenet operasjoner til:

  • Menn som har en BMI under 27
  • Mennene skal være over 17 år og ferdig med puberteten
  • Mennene skal være ferdig utredet (tatt prøver hos endokrinolog eler fastlege, det er utelukket at det skyldes ujevnheter i hormonene)

Objektive funn:

  • Smerter i brystkjertlene
  • Synlig asymmetri (25 ml i forskjell)
  • Stor brystkjertel (over 50 ml)
Overvekt-mannepupper er hos de aller fleste fett. Foto: Shutterstock
Overvekt-mannepupper er hos de aller fleste fett. Foto: Shutterstock

Menn som har brukt anabole steroider eller stoffer, får ikke dekket kirurgisk behandling av det offentlige.

Årlig opererer Haukeland universitetssykehus rundt 10 menn for gynekomasti. Operasjonen ta cirka en time.

– Vi ser at en liten prosent av de vi operer må ha fornyet kirurgi innen to år, fordi kjertelen har begynt å vokse igjen, opplyser Seland.

Les også: Normal vekt, overvekt eller fedme?

Skambelagt å ha bryst

Det kan oppleves som svært vanskelig å være mann med store bryster.

– Det er et stort psykososialt problem. Det er skambelagt for en mann å ha bryst. Mange gjemmer seg i løse klær, nekter å kle av seg offentlig og får ofte en lutet holdning, sier Seland.

For de mennene det gjelder er det en stor lettelse å få gjort noe med problemet. Hvis ikke de oppfyller kravene til å få operasjon dekket av det offentlige, er det mulig å ty til private klinikker for behandling.

– Prisen ligger på 20 000 kroner og oppover, alt avhengig av hva som må gjøres, sier Seland.

Har du et spørsmål om helse eller sykdom? Send ditt spørsmål til en av legene på Lommelegen.

Les også:

Struma

Anhidrose – manglende evne til å svette

Anabole steroider: Dette er bivirkningene

Nattesvette kan være et symptom på sykdom

Høyt eller lavt stoffskifte?

- Diabetes type1 krever enorm egeninnsats

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:52 Oxfam ber innstendig om handling for å unngå fattigdomskrise06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner
Siste nytt
07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00NorgeSlik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:52VerdenOxfam ber innstendig om handling for å unngå fattigdomskrise06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner