Ønsker screening for hjerteflimmer:

– Svensk nei til screening må ikke bli sovepute for Helsedirektoratet

<p><b>ØNSKER HJERTEFLIMMERSCREENING:</b> – Vi antar at så mye som 20-30 prosent av alle hjerneslag kan skyldes uoppdaget atrieflimmer, og de fleste av disse kunne forebygges med blodfortynnende behandling, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Colourbox.com</p>
ØNSKER HJERTEFLIMMERSCREENING: – Vi antar at så mye som 20-30 prosent av alle hjerneslag kan skyldes uoppdaget atrieflimmer, og de fleste av disse kunne forebygges med blodfortynnende behandling, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Colourbox.com

Svenske helsemyndigheter har konkludert med at de ikke skal begynne med hjerteflimmerscreening nå. – Vi mener fortsatt at screening er et veldig viktig tiltak for å forebygge hjerneslag, sier LHL Hjerneslag.

Cirka 15.000 nordmenn rammes av hjerneslag hvert år. Det er den tredje vanligste dødsårsaken, og den vanligste årsaken til uførhet blant voksne. Hjerteflimmer er en viktig risikofaktor for hjerneslag.

Cirka 100.000 i Norge har diagnosen hjerteflimmer, i tillegg antar man at cirka 50.000 kan ha hjerteflimmer uten å være klar over det.

Flere norske eksperter og organisasjonen LHL Hjerneslag anbefaler at man starter opp forsøk med screening for hjerteflimmer i Norge, for at flere skal få diagnosen.

– Når vi vet at hjerteflimmer er en viktig risikofaktor og årsak til at en del får hjerneslag, så er det viktig at disse diagnostiseres. Da kan de få riktig oppfølging og behandling om nødvendig. Hvis man når ut til denne gruppen kan man hindre en del hjerneslag, sier generalsekretær i LHL Hjerneslag, Tommy Skar, til ABC Nyheter.

Under den 3. nasjonale konferansen om hjertet og hjernen i februar, ble det vist til at man kan forhindre mellom 700 og 1500 hjerneslag årlig i Norge ved å avdekke hjerteflimmer hos dem som har det, forteller Skar.

– Derfor mener vi det er viktig å få til screening.

Les også: Studie: Luftforurensing blant de vanligste årsakene til slag

– Bra for pasienten og for samfunnsøkonomien

– Vi mener man bør intensivere arbeidet med å få på plass et pilotprosjekt for hjerteflimmerscreening i Norge, sier generalsekretær i LHL Hjerneslag, Tommy Skar. Foto: LHL
– Vi mener man bør intensivere arbeidet med å få på plass et pilotprosjekt for hjerteflimmerscreening i Norge, sier generalsekretær i LHL Hjerneslag, Tommy Skar. Foto: LHL

Hjerteflimmer eller atrieflimmer betyr at hjertet pumper raskt, uregelmessig og dårlig. Grunnen til at hjerteflimmer øker risikoen for hjerneslag er at det kan føre til at det utløses en blodpropp som går til hjernen og forårsaker et hjerneinfarkt. I en del tilfeller vil man når hjerteflimmer avdekkes starte forebyggende behandling med blodfortynnende medisiner.

– Pasienter med hjerneslag som følge av atrieflimmer, har høyere dødelighet og lavere funksjonsnivå enn andre typer hjerneslag. Konsekvensene det har for dem som blir rammet, er den viktigste grunnen til at vi ønsker screening, sier Skar.

– I tillegg er det slik at hjerneslag i snitt koster samfunnet 600.000 kroner, så det er samfunnsøkonomisk fornuftig å få til screening for hjerteflimmer, for å redusere de store samfunnskostnadene ved hjerneslag, fortsetter han.

Organisasjonene har foreslått et nasjonalt tilbud om screeningløsninger for atrieflimmer hos personer over 65 år, som kan skje enten i offentlig regi eller gjennom å motivere til bruk av nye teknologiske løsninger for privatpersoner.

– LHL mener det er viktig å komme i gang med dette raskt, og vi kan tenke oss at det startes et pilotprosjekt på hjerteflimmerscreening. Vi mener man bør intensivere arbeidet med å få på plass et slikt pilotprosjekt, sier Skar.

Les også: – De store forskjellene i slagbehandling i Norge må jevnes ut

– Svenskene anbefaler ikke screening

Helsedepartementet lovet at Helsedirektoratet våren 2015 skulle begynne å utrede hjerteflimmerscreening.

Avdelingsdirektør for rehabilitering og sjeldne tilstander, Anne-Stina Nordmo, i Helsedirektoratet sier de nå skal gå grundig gjennom bakgrunnsmaterialet i den svenske utredningen fra Socialstyrelsen, som konkluderte med ikke å sette i gang med hjerteflimmerscreening. Foto: Helsedirektoratet
Avdelingsdirektør for rehabilitering og sjeldne tilstander, Anne-Stina Nordmo, i Helsedirektoratet sier de nå skal gå grundig gjennom bakgrunnsmaterialet i den svenske utredningen fra Socialstyrelsen, som konkluderte med ikke å sette i gang med hjerteflimmerscreening. Foto: Helsedirektoratet

Helsedirektoratet opplyser at de våren 2016 gjorde en grunnleggende utredning og vurdering om hvorvidt screening for atrieflimmer hos deler av befolkningen, for å forebygge hjerneslag, var noe som burde følges opp og utvikles videre.

– I den forbindelse arbeidet vi tett med fagfeltet nasjonalt og i andre land som det er naturlig at vi sammenligner oss med, og hvor resultater fra studier kan være overførbare til norske forhold. Vi har nå avventet Sveriges grundige gjennomgang på feltet, sier avdelingsdirektør Anne-Stina Nordmo i avdeling for rehabilitering og sjeldne tilstander ved Helsedirektoratet til ABC Nyheter.

Resultatene av den svenske gjennomgangen, som ble gjennomført av Socialstyrelsen, ble publisert 10. oktober.

– Svenskene anbefalte etter sin gjennomgang ikke screening. Dette på grunn av at det ennå ikke finnes vitenskapelig dokumentert litteratur som understøtter at screening av atrieflimmer faktisk leder til et minsket antall hjerneslag, sier Nordmo.

Hun forklarer at Helsedirektoratet nå vil gå grundig gjennom bakgrunnsmaterialet til den svenske undersøkelsen før videre arbeid eventuelt gjøres på dette feltet i Norge.

Les også: Symptomer på hjerneslag

– Enklere og enklere å gjøre screening

Steinar Madsen i Legemiddelverket mener screening for hjerteflimmer kan hjelpe mange pasienter. Foto: Berit Roald / Scanpix
Steinar Madsen i Legemiddelverket mener screening for hjerteflimmer kan hjelpe mange pasienter. Foto: Berit Roald / Scanpix

Hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen, som er en av dem som har tatt til orde for screening i Norge, er kjent med den svenske utredningen.

– Det har ikke forandret mitt syn på at man bør være mer aktiv med screening av atrieflimmer. Teknologien utvikler seg meget raskt, og det blir derfor enklere og enklere å gjøre screening, sier han til ABC Nyheter og fortsetter:

– Vi antar at så mye som 20-30 prosent av alle hjerneslag kan skyldes uoppdaget atrieflimmer, og de fleste av disse kunne forebygges med blodfortynnende behandling.

Han gir imidlertid Socialstyrelsen foreløpig rett i at det ikke er gjort studier som viser at screening virkelig reduserer forekomsten av slag.

– Det vil forhåpentligvis komme etter hvert, sier Madsen.

Les også: Eldre fødende er mer utsatt for hjerneslag

– Må ikke bli en sovepute

Generalsekretær Tommy Skar i LHL Hjerneslag sier de har registrert at det har kommet en foreløpig konklusjon fra Sverige.

Han mener det er viktig at Helsedirektoratet gjennomgår bakgrunnsmaterialet for denne og ny kunnskap som kommer på området.

– Dette må likevel ikke skje på en måte som gjør at de svenske signalene blir en sovepute for videre framdrift når det gjelder å vurdere screening som tiltak for å forebygge hjerneslag som følge hjerteflimmer.

– Vi mener fortsatt at screening er et veldig viktig tiltak, spesielt for høyrisikogrupper, men at man må se på hvordan den innrettes og gjennomføres, sier Tommy Skar i LHL Hjerneslag.

Les også: Mange liv kan reddes med tarmkreft-screening

– Sjekk pulsen til alle pasienter over 65 år

Steinar Madsen forklarer at det allerede er noen grep man kan gjøre på en veldig enkel måte.

– En av dem er at alle leger bør kjenne på pulsen til pasienter over 65 år uansett hvorfor de oppsøker legekontoret. På en slik enkel måte vil man finne noen pasienter med atrieflimmer.

– Du kan også kjenne på din egen puls og ta kontakt med legen dersom pulsen er svært uregelmessig. Etter hvert vil nok flere og flere kjøpe utstyr til smarttelefonen for å sjekke om de har atrieflimmer, sier Steinar Madsen.

I en ny studie i tidsskriftet Heart, har forskerne sett på effekten av screening for hjerteflimmer gjennomført med en app og et bærbart EKG-apparat som festes til en smarttelefon. De konkluderer med at det er en billig og effektiv måte å screene for hjerteflimmer.

Les saken: App kan brukes til å screene for hjerteflimmer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet
Siste nytt
05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12NorgeErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet