Denne tabutilstanden rammer oftest kvinner

Endetarmsfremfall rammer oftest kvinner. I de fleste tilfellene er det eldre kvinner som rammes, men også yngre kan få denne plagsomme tilstanden.
Endetarmsfremfall rammer oftest kvinner. I de fleste tilfellene er det eldre kvinner som rammes, men også yngre kan få denne plagsomme tilstanden. Foto: Colourbox

Tarmen presses ut av analåpningen.

Endetarmsfremfall

  • En del av endetarmen vrenges ut av endetarmsåpningen.
  • Kommer av at musklene i bekkenbunnen blir for svake, og ikke klarer å holde endetarmen på plass.
  • Det kan komme med alderen, eller som følge av operasjoner i bekkenområdet. Kvinner er mer utsatt enn menn for å få endetarmsfremfall.
  • Man skiller mellom analprolaps og rektalprolaps:

- Analprolaps vil si at hud og slimhinner i anus, endetarmsåpningen, vrenges ut, slik at opptil to cm vil være synlig på utsiden av lukkemuskelen.

- Rektalprolaps vil si at opptil ti cm av endetarmen blir synlig fra utsiden. Den delen av endetarmen som har svake muskler, vil først synke nedover inn i en del av tarmen som fremdeles holdes riktig på plass.

Les mer om behandling og prognose her.

– Kvinner er overrepresentert, delvis på grunn av anatomien i området, og delvis på grunn av skader etter fødsler. Det er også flest kvinner som er disponert for kronisk forstoppelse.

Dette forteller Rune Svensen, overlege ved avdeling for gastro- og akuttkirurgi ved Haukeland universitetssykehus.

Overlegen snakker om endetarmsfremfall, ellerrectalprolaps, noe som omfatter såkalt analprolaps og rektumprolaps.

Et vondt og tabubelagt problem som mange lever med.

- Endetarmsfremfall betyr at endetarmen kommer ut gjennom endetarmsåpningen, oftest i forbindelse med avføring, forklarer Maria Gaard, overlege ved gastrokirurgisk avdeling, Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål.

Pasientene må da dytte den inn igjen.

- Hos noen henger endetarmen ute hele tiden og irriterer, slimer, kan blø og er smertefullt, sier Gaard videre.

Omfattende plager

Ifølge Svensen er ikke dette kun én tilstand, men flere forskjellige situasjoner hvor tarmvegg og/eller slimhinne i endetarmsområdet har unormal bevegelighet med forskjellige plager:

- Det kan være tømningsproblem av avføring, smerter, pressfornemmelse eller fremfall av vev fra endetarms- eller skjedeåpningen ved toalettbesøk, sier Svensen.

Ifølge Gaard er det bekkenbunnsmuskulatur som oftest ikke klarer å holde tarmen på plass, gjerne i kombinasjon med å bruke bukpress når man for eksempel sitter lenge på toalettet og presser ved avføring.

- Det sees også en økt forekomst hos pasienter med spisefortyrrelser som bruker store mengder avføringsmiddel, sier overlegen.

Les også: Tannlegeskrekk: – Det er hjelp å få

Ulike typer av endetarmsfremfall er:

Innvendig fullveggsprolaps: Endetarmen "vrenger seg inn i seg selv", men ingenting kommer ut av endetarmsåpningen. Vanligst hos eldre kvinner.

Utvendig fullveggsprolaps: Som innvendig, men endetarmen lar seg presse ut av endetarmsåpningen, fra under 1 centimeter til over 15-20 centimeter. Vanligst hos eldre kvinner, men kan også oppstå hos unge.

Analt slimhinne-prolaps: En full sirkel av slimhinne, ikke full tarmvegg, lar seg presse ut av endetarmsåpningen i et par centimeters lengde. Kan ramme i alle aldre.

Hemoroideprolaps: Blodfylt slimhinne kommer ut i 1-3 begrensede områder med intakt slimhinne i mellom i et par centimeters lengde. Kan ramme i alle aldre.

Enterocele: På grunn av at bukhulen hos enkelte ender svært dypt i bekkenet, kan tynntarm eller annet bukinnhold presses ned og klemme av endetarmen. Svært sjeldent hos menn, men kan forekomme.

Rectocele: En svakhet i bakre skjedevegg kan føre til at endetarmen presses inn i skjeden og eventuelt helt ut av skjedeåpningen ved tømning. Rammer kun kvinner.

Vanlige årsaker til endetarmsprolaps

Tom Øresland, overlege og professor ved gastrokirugisk avdeling ved Akershus Universitetssykehus, forteller at det som regel er eldre kvinner som opplever endetarmsfremfall.

Les mer om sykdom hos eldre i Helseleksikonet.

- Men rektumfremfall er ikke assosiert med fødsler. Tilstanden kan også sees hos spedbarn, men de blir spontant bra, sier Øresland.

Ifølge professoren kan prolaps likevel forekommer i alle aldre.

- Også hos begge kjønn, med det er mer sjeldent hos menn, sier Øresland videre.

Årsaker til endetarmsprolaps vil variere, men noen er mer vanlige enn andre, ifølge Svensen:

- Det kan være kronisk forstoppelse, medfødte anatomiske forhold eller andre skader som for eksempel seksuell vold, sier han.

Men i tillegg er det en stor gruppe mennesker som opplever endetarmsprolaps uten at man vet årsaken til dette.

Behandling av endetarmsprolaps

En operasjon er vanligvis påkrevd for å bli kvitt prolaps, ifølge Øresland.

- Men mer enn hundre forskjellige operasjonsmetoder finnes beskrevne i litteraturen. Det betyr at ingen metode er perfekt, sier professoren videre.

Øresland forteller at leger i dag som regel bruker såkalt "fremre nett pexi":

- Da sys et nett fast mellom bakre skjedevegg og rektums forside. Så festes nettet ved ben oppe i bekkeninngangen, forklarer Øresland.

Ifølge professoren gjennomfører legene operasjonen som oftest med kikkhullsteknikk.

Svensen forteller at behandlingen avhenger av hvilken type prolaps det er snakk om.

- Type operasjon varierer fra det enkleste som strikkbehandling av hemoroider eller slimhinneprolaps, sier han.

Det må gjerne middels store inngrep til nedenfra, som oppheising av slimhinnen, eller mer avansert opphenging av endetarmen.

- Dette gjøres ovenfra fra buksiden, vanligvis med kikkhullskirurgi, eventuelt ved hjelp av robot der endetarmen frigjøres og heises opp mot korsbeinet og festes der med et biologisk bindevevsimplantat, forklarer overlegen videre.

Opplever du en type endetarmsprolaps, skal du vite at det er mulig å bli kvitt problemet, uansett hvilken type det er.

- Men det er både komplikasjonsrisiko og tilbakefallsrisiko ved alle metoder, opplyser Svensen.

Forebygging av endetarmsprolaps

Øresland tror at det ikke er mulig å forebygge endetarmsprolaps helt.

- Det er svært uklart om det har så mye for seg, mener professoren.

Likevel:

- Kanskje kan det å la være å presse ved tarmtømning virke noe forebyggende, sier Øresland.

Svensen mener derimot at god fødselshjelp med skånsom behandling av bekkenbunn kan være med på å forebygge endetarmsprolaps og gi størst gevinst.

- I tillegg er det viktig med tidlig forebygging og behandling av kronisk forstoppelse, sier han.

Overlege Gaard mener også at endetarmsfremfall kan forebygges.

Hun har følgende tips:

  • Unngå å sitte lenge på toalettet og bruke bukpress.
  • Unngå forstoppelse.
  • Unngå store mengder avføringsmidler.
  • Utfør bekkenbunnsøvelser etter fødsel.

Saken er først publisert på Klikk.no.

Les også:

Forstoppelse eller hard mage? Forstoppelse eller hard mage? Luft i magen? Styr unna disse matvarene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Ektemann siktet for drap på kvinne i Trondheim – erkjenner ikke straffskyld08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen
Siste nytt
11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeEktemann siktet for drap på kvinne i Trondheim – erkjenner ikke straffskyld08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen