Maries lunger var fylt opp av blodpropper

Legen fortalte Marie at om hun ikke hadde kommet i løpet av de neste dagene, hadde hun sannsynligvis kunnet dø.
Legen fortalte Marie at om hun ikke hadde kommet i løpet av de neste dagene, hadde hun sannsynligvis kunnet dø. Foto: Privat

– Jeg visste aldri at p-pillene kunne være grunnen, sier 21-åringen.

Tegn på blodpropp:

Blodpropp i samleåre (vene)

De fleste blodpropper oppstår i samleårer (vener) i bena eller armene.

Symptomer:

Den ene leggen/låret hovner opp, tyngdefornemmelse, rødhet og/eller smerter i beinet.

Det er også vanlig at man får litt lett feber.

Blodpropp i lungen (lungeemboli)

Blodpropper i ben eller arm kan løsne og føres med blodstrømmen til lungene.

Symptomer:

Plutselig, kraftig hoste med eller uten blodig oppspytt, uten årsak.

Brystsmerter og plutselige pustevansker, spesielt dersom man puster hardt inn.

I svært sjeldne tilfeller kan det også oppstå blodpropp i pulsårer.

- Ta raskt kontakt med lege eller legevakt dersom du tror du kan ha blodpropp.

(Kilder: Overlege Sigrud Hortemo og forsker Sigrid Brækkan.)

– Jeg hadde gått på p-pillene i to måneder før jeg så smått begynte å merke at jeg var støl i lår- og rumpemusklene. Dette var helt i starten, så det var ikke noe jeg tenkte så mye mer over før smertene begynte å krype lengre oppover.

For fire år siden våknet Marie Vigebo, som da var 17 år, av at det gjorde vondt å puste.

– Jeg fikk ikke trukket pusten ordentlig, og det stakk i brystet. Jeg visste noe var galt, men jeg visste aldri at p-pillene kunne være grunnen, forteller Marie.

Klarte ikke å gå til bussen

Hun valgte å dra til legen først da hun senere følte at hun begynte å hyperventilere. Ved det første legebesøk ble det ikke funnet noen direkte årsak til Maries smerter.

Da hun en annen morgen en stund etterpå kjente stikking i brystet, tok hun to paracetter og dro på skolen.

– Jeg husker at jeg måtte sitte i spesielle stillinger, gå veldig rolig, bevege meg lite og tenke på hver gang jeg pustet fordi det gjorde så vondt i brystet, eller i "hjertet" som jeg sa. Da jeg skulle hjem fra skolen, måtte jeg be pappa hente meg fordi jeg ikke klarte å gå til bussen.

Faren til Marie kjørte til legen hvor hun videre ble sendt rett til akutten på sykehuset. Det ble tatt mange blodprøver, røntgen og en MR-undersøkelse.

Så kom resultatet. Begge lungene var fulle av blodpropper.

– Legen fortalte at blodproppene sannsynligvis hadde startet i bena og fortsatt oppover mot lungene, og at det var derfor jeg hadde så vondt i låret over en lengre periode, forteller 21-åringen.

Legen fortalte også at om Marie ikke hadde kommet i løpet av de neste dagene, hadde hun sannsynligvis kunnet dø.

Marie ble innlagt på sykehuset og lå på hjerteovervåkning samme natten.

– Jeg var veldig redd. Mest fordi jeg var uvitende og ikke hadde fått nok informasjon om hva det ville si å ha blodpropp, hvordan man fikk det og hva som ville skje videre.

Les også: – Blodpropp kan være første tegn på kreft

Blodfortynnende medisin

Marie lå på sykehuset i to dager før hun ble sendt hjem med blodfortynnende medisiner og sterke smertestillende.

Hun fikk beskjed om å ta kontakt igjen dersom smertene ble verre.

Og det ble de.

– Jeg har aldri hatt så vondt før. De smertene jeg kjente i brystet unner jeg ingen. Hvert pust kjentes som et knivstikk i lungene, jeg klarte ikke spise, drikke, bevege meg, sove, stå, sitte - absolutt alt gjorde vondt, forklarer 21-åringen.

Etter et par dager ringte de sykehuset og ba om sterkere smertestillende og en ekstra sjekk.

– Jeg husker jeg skulle gå fra bilen på parkeringsplassen og inn på sykehuset, bare et par meter. Jeg gikk bøyd i overkroppen, med hodet på brystet mens tårene rant av smerte. Jeg har aldri følt meg verre i hele mitt liv, sier hun.

Marie fikk sterkere smertestillende, beskjed om at det ikke hadde blitt noe verre, og at hun bare måtte holde ut til de blodfortynnende medisinene begynte å virke.

Hun gikk på medisinene i et halvt år. Da ble hun igjen sjekket på sykehuset.

– Det viste det seg at lungene var rene igjen, heldigvis!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marie Vigebo (21) opplevde sitt livs mareritt da p-pillene hun brukte forårsaket blodpropper i begge lungene.
Marie Vigebo (21) opplevde sitt livs mareritt da p-pillene hun brukte forårsaket blodpropper i begge lungene.

– Helsesøster og lege skal alltid spørre

Marie føler at hun ikke ble godt nok informert om risikoen for blodpropp da hun fikk p-piller av helsesøster.

Sigurd Hortemo, overlege ved Statens legemiddelverk, syns det er leit å høre at jenter får utskrevet p-piller uten å få god nok informasjon om risikoen for blodpropp.

– Vårt inntrykk er likevel at helsesøstre er like flinke som leger til å informere om dette. Dersom det er tvil om en jente bør få hormonell prevensjon, skal helsesøster alltid henvise til vurdering hos lege, sier Hortemo.

Overlegen forteller at finnes noen arvelige tilstander som gir økt risiko for blodpropp.

– Legen eller helsesøster skal alltid spørre om det har vært tilfeller av blodpropp i nær familie. I slike tilfeller anbefaler vi ikke prevensjon med østrogen, sier han.

Hortemo mener at det er viktig at sikker prevensjon er lett tilgjengelig.

– Vi har derfor nylig utvidet ordningen slik at helsesøstre nå kan skrive resept på alle typer hormonell prevensjon – også hormonspiral og p-stav, forteller han.

Les også: Sjekk om du er i fare for blodpropp

Prevensjon med østrogen øker risiko

Ifølge Hortemo er det bare prevensjon som inneholder østrogen som gir økt risiko for blodpropp. Dette gjelder kombinasjons-p-piller, p-ring og p-plaster. Prevensjon som bare inneholder progestogen gir ikke økt risiko. Dette gjelder minipille, hormonspiral, p-stav og p-sprøyte.

– Dersom kvinnen ønsker å begynne med en kombinasjons-p-pille, anbefaler vi å starte med en p-pille med østrogen og levonorgestrel, som Loette, Microgynon eller Oralcon, siden disse gir minst risiko for blodpropp, sier han.

Hortemo anbefaler kvinner å starte med en av de p-pillene som gir minst risiko for blodpropp – og heller bytte til en annen dersom kvinnen ikke trives med den første.

Sigrid Brækkan, forsker ved K.G. Jebsen Senter for Tromboseforskning ved Universitetet i Tromsø, opplyser at risikoen for blodpropp er 3-4 ganger økt ved p-pillebruk.

– I utgangspunktet er blodpropprisikoen veldig lav hos unge kvinner. Det er også verdt å merke seg at graviditet er forbundet med større risiko for blodpropp enn p-pillebruk, sier Brækkan.

Størst er risikoen for blodpropp ved de første 6-12 månedene etter at du starter med en ny kombinasjonspille, ifølge Hortemo.

Hun mener det er viktig å følge disse rådene:

Bruk p-pillen fast og unngå unødvendige pauser.

Dersom du er fornøyd med p-pillen du bruker, bør du ikke stadig skifte merke.

Ikke lån p-piller av andre.

Hvis du røyker, bør du slutte med det.

Snakk med legen eller helsesøster dersom du lurer på noe.

Som Hortemo understreker Brækkan at kvinner som er arvelig disponert, har større risiko for å få blodpropp.

– Så dersom man har en far, mor søster eller bror som har hatt blodpropp, frarådes bruk av p-piller. Det er også ugunstig å bruke p-piller dersom man er svært overvektig med BMI over 30, sier forskeren.

Kontinuerlig forskning

Ifølge Brækkan er risikoen for tilbakefall lav hos kvinner med p-piller som eneste årsak til blodpropp, forutsatt at man slutter å bruke p-piller.

– Kvinner frarådes å bruke p-piller igjen dersom de har hatt en blodpropp, advarer hun.

Brækkan understreker at det stadig forskes på risiko for blodpropp grunnet p-pillebruk.

– Spesielt med tanke på å kartlegge samspillet mellom p-pillebruk og andre risikofaktorer som kan bidra til å identifisere de kvinnene som har ekstra høy risiko. Det forskes også en del på mekanismene bak sammenhengen mellom p-pillebruk og blodproppdannelse, sier forskeren videre.

Frykter det kan skje igjen

Marie fikk beskjed om å slutte på p-piller, og at hun aldri kunne bruke prevensjon med østrogen igjen.

– Det sikreste alternativet for meg i min situasjon, har jeg blitt fortalt, er kobberspiral, sier hun.

Legen informerte henne om at hun har økt risiko for å få blodpropp igjen.

– Siden jeg aldri vil bruke p-piller igjen, er sjansen for å få blodpropp liten. Jeg må likevel være forsiktig med andre medisiner, legemidler og situasjoner hvor blodpropp er en fare, sier 21-åringen videre.

Marie føler seg heldig i dag.

– Jeg sitter likevel igjen med en liten frykt for at det skal skje igjen, og merker at jeg fort blir redd hvis jeg kjenner små symptomer på samme type smerte, innrømmer hun.

– Takknemlig for hjelpen

Marie mener at det er altfor lett for unge å skaffe seg p-piller uten å vite om kroppen tåler det.

– Jeg syns helsesøstre skal henvise til fastlege for å få skrevet ut p-piller som passer hver enkelt. Det kan ligge sykdommer eller andre helsemessige årsaker i familien som kan være med på å endre hvilken type prevensjon eller merke som passer for hver enkelt, sier 21-åringen og fortsetter:

– Når det er sånn at helsesøstre kan skrive ut resept på p-piller uten samtykke fra lege, bør det være hundre prosent sikkert at hver og en av dem spør om noen i nær familie har hatt blodpropp tidligere, mener Marie.

For blodpropp ligger i nær familie hos Marie. Hadde hun visst om risikoen dette medfører, hadde hun sannsynligvis valgt annerledes og aldri blitt rammet av blodpropp, mener hun.

Marie er samtidig takknemlig for den hjelpen hun fikk av helsepersonellet.

- Jeg føler at jeg ble, og fortsatt blir, tatt på alvor, til og med når jeg går til legen og bare vil sjekke meg for å være sikker.


Overlegens anbefaling

– Vi anbefaler at flere kvinner vurderer langtidsvirkende prevensjon som hormonspiral eller p-stav. Disse inneholder bare progestogen og gir ikke økt risiko for blodpropp. I tillegg gir langtidsvirkende prevensjon bedre beskyttelse mot graviditet enn piller som er lette å glemme.

– Dersom kvinnen ønsker en pille, er minipillen Cerazette et godt alternativ for mange. Denne inneholder bare progestogen og gir ikke økt risiko for blodpropp. Ulempen er at minipiller oftere gir uregelmessige blødninger enn p-piller med østrogen.

– Mange unge er opptatt av god blødningskontroll og vil ha muligheten til å hoppe over en blødning. Da er det kombinasjons-p-piller med østrogen som gjelder.

– Når kvinnen vil ha kombinasjons-p-piller anbefaler vi at alle starter med en p-pille med østrogen og levonorgestrel (Loette, Microgynon eller Oralcon) siden disse gir minst økt risiko for blodpropp.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Kjenner du igjen hjerneslag?

Vi knuser mytene om p-piller

Derfor bør du ikke bruke angrepille for ofte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden