Tegnene på narkotikamisbruk

Øyne kan bli blodsprengte ved hasjbruk. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Øyne kan bli blodsprengte ved hasjbruk. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Mange er flinke til å skjule at de bruker narkotiske stoffer. Foreldre oppfordres til å ha en åpen dialog med barna sine, for å kunne snakke om rusproblematikk.

Cannabis og sniffestoffer

CANNABIS: Cannabis fremstilles av plantene Cannabis sativa og Cannabis indica, og inneholder hundrevis av forskjellige kjemiske forbindelser, som kan gi psykoaktive virkninger. De vanligste produktene er marihuana, hasjisj (hasj) og hasjolje.
Ved kronisk bruk vil risikoen for fysiske og psykiske skader øke – det øker også risikoen for kreft, lungesykdom og hjerterytmeforstyrrelser. Det kan også føre til angst og kognitive nedsettelser.
SNIFFSTOFFER: Sniffestoffer er en gruppe løsmidler og gasser som finnes i flere vanlige husholdningsvarer og produkter, som kan gi rus ved sniffing. Eksempler på dette er stoffer i lim, maling, neglelakkfjerner, rensemidler og spraybokser. Det ligger i væskeform, men pustes inn som gass.
Inntak av slike stoffer gir vanligvis en alkohollignende rus. Det har vært tilfeller hvor friske personer har dødd etter å ha sniffet slike stoffer – det kan medføre akutte hjerterytmeforstyrrelser og blodtrykksfall.
Kilde: Statens institutt for rusmiddelforskning

Cannabis er det rusmiddelet som er mest utbredt i Norge – mer enn 20 prosent i aldersgruppen 16-64 år, oppgir at de har prøvd cannabis én eller flere ganger. Flere menn enn kvinner oppga å ha brukt det illegale stoffet.

Bruk av andre illegale rusmidler som kokain, amfetamin og heroin kan få store konsekvenser for brukeren og samfunnet.

Ofte brukes cannabis sammen med alkohol

Studier viser at hovedandelen av norske tenåringer som oppgir å ha brukt cannabis , har brukt det sammen med alkohol. Studiene tyder på at cannabis er et supplement til alkohol, og ikke en erstatning.

– Vi vet at terskelen for å bruke narkotika er mye lavere om man først har drukket alkohol. Mange foreldre har veldig høy toleranse når det gjelder alkohol, men det viser seg at de som drikker en del, er mer disponert for narkotikamisbruk, sier Trond Ljøkjell, avdelingsleder ved Kompetansesenter Rus Midt-Norge.

Man skal ta alkohol på alvor – det er en grunn til at det er 18-årsgrense i Norge.

– Hvor mye man tåler han en sammenheng med alder og BMI – desto yngre man er, og jo lavere BMI-en er, desto mer sårbar vil man være overfor overdoseringer og forgiftning.

Les også: Cannabisavhengighet og psykiske lidelser

Tegn på narkotikamisbruk

Ungdom som bruker narkotika vil høyst sannsynlig prøve å skjule det for foreldrene. Hvilke tegn skal man se etter?

Avdelingsleder ved Kompetansesenter Rus Midt-Norge: Trond Ljøkjell Foto: Privat
Avdelingsleder ved Kompetansesenter Rus Midt-Norge: Trond Ljøkjell Foto: Privat

– Det første tegnet er atferdsendring. Personen kan oppføre seg annerledes, og få utfordringer med det sosiale samspillet – man havner lett i diskusjoner og krangler.

- Det kan også oppstå fysiske forandringer, avhengig av hvilket rusmiddel som blir brukt, sier Ljøkjell.

Det er mest sannsynlig at man eksperimenterer med cannabis, men også sniffestoffer er lett tilgjengelig for barn og unge.

– Dersom ungdommen bruker sniffemidler, kan det vise seg i form av sår rundt nese, slimhinneproblemer og atferdsendring. Disse endringene påvirker først og fremst tale og motorikk – man kan snakke usammenhengende, og endre væremåte.

Ljøkjell advarer mot at man kan bli bevisstløs og havne i koma – sterk ruspåvirkning kan ha dødelig utfall.

Les også: Designerdop – de nye rusmidlene

(Saken fortsetter under)

Hasj og amfetamin gir store pupiller. Små pupiller kan gi mistanke om påvirkning av opiodier, for eksempel heroin eller morfin.
Hasj og amfetamin gir store pupiller. Små pupiller kan gi mistanke om påvirkning av opiodier, for eksempel heroin eller morfin.

Kroppslige signaler som kan komme ved narkotikabruk

  • Pupillene forandrer seg (små pupiller kan gi mistanke om påvirkning av opiodier, for eksempel heroin eller morfin, mens for eksempel hasj og amfetamin gir store pupiller, til tross for god belysning i rommet)
  • Merker (narkotikamisbruk kan gi kløe) eller sprøytestikk i huden
  • Øyne kan bli blodsprengte ved hasjbruk
  • Nedsatt allmenntilstand

Kan bli fjern og hemmelighetsfull

Det finnes få eller ingen helt konkrete tegn som tyder på at noen ruser seg – utenom situasjonen hvor man er ruset, kan det også være vanskelig å oppdage.

– Det er vanlig at unge som bruker narkotika får andre holdninger og vaner, og en manglende evne til å gjennomføre det som forventes av dem. Noen sliter med å passe på dagliglivets rutiner, sier Jørgen G. Bramness, professor og leder ved SERAF (Senter for rus og avhengighetsforskning), ved Universitetet i Oslo.

Disse endringene kan også oppstå uten at det er rusmidler i bildet, derfor er treffsikkerheten av slike iakttakelser liten.

Akutt rusmiddelbruk viser seg i form av at personen er full, fjern, ukritisk eller uberegnelig, som er vanlige reaksjoner etter inntak av ulike rusmidler.

– Mange ungdommer kan ha en tendens til å bli hemmelighetsfulle og tilbaketrukne, da de regner med at rusmiddelbruk ikke er noe foreldrene ønsker. Men slik atferd er ikke utypisk ungdom generelt – de er i en fase hvor de ønsker å løsrive seg fra foreldrene.

Ikke vær dømmende

Mange foreldre vil kontrollere, undersøke og eventuelt straffe rusatferd, en tilnærmingsmåte Bramness ikke anbefale.

Professor og leder ved SERAF: Jørgen Bramness Foto: Privat
Professor og leder ved SERAF: Jørgen Bramness Foto: Privat

– For å kunne finne ut av om ungdommen ruser seg, er det viktig å ha god kommunikasjon slik at man kan snakke om det. Det er ikke lett, men heller ikke umulig. Det lønner seg som regel ikke å bruke straff.

Les mer om: Ulike rusmidler og dobbeltdiagnoser

Hvordan snakke om narkotikabruk?

Ljøkjell er enig i at det er viktig å få i gang en dialog med personen som ruser seg. Vis interesse, og vis at du bryr deg.

– Ikke still lukkede spørsmål, og ikke vær dømmende: Still åpne og undrende spørsmål – hvordan er miljøet i vennegjengen? Er det noen som drikker alkohol eller ruser seg i vennegruppa? Snakk om det. Ungdommer er ikke dumme, men de er redde for at det de sier kan gi konsekvenser, sier Ljøkjell.

Det er viktig at foreldre setter tydelige grenser på et tidlig tidspunkt – barnet skal vite hvor grensa går.

– Det er viktig å ha en god relasjon til barnet fra starten av. Dersom det er åpenhet og tillit i bunnen, vil det være letter å forebygge at barnet utvikler et problematisk forhold til rus, sier Ljøkjell.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Les også:

Hvordan slutte å snuse?

De nye rusmidlene - hva er «designerdop»?

Så lite alkohol bør du drikke

Alkohol: Dette skjer med kroppen ved promille

Stadig flere kvinner snuser

Alvorlig psykisk syke er mest utsatt for rusavhengighet

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord
Siste nytt
21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord