Verdens synsdag 13. oktober:

Nordmenn slurver mest med kontaktlinser

Blant de nordiske landene er det nordmenn som slurver mest når det kommer til riktig bruk av kontaktlinser. Se video.

Én av fem sover ofte eller alltid med dagslinser på. Få er imidlertid klar over at slurv med rutinene kan få alvorlige følger.

I forbindelse med Verdens synsdag 13. oktober, har Specsavers gjennomført en undersøkelse i de fem nordiske landene som viser at nordmenn er de som slurver mest når det kommer til riktig bruk av kontaktlinser.

– Det er ikke uvanlig å se øyeskader som følge av manglende rutine på bytte av linsevæske og dårlig håndhygiene. Fire av ti nordmenn oppgir at dette er noe de dropper jevnlig, forteller optiker Arne Aasrud i Specsavers i en pressemelding.

Må ikke puttes i munnen

Øyeskader oppstår oftere enn mange tror, og slurv med rutinene kan bli svært alvorlig. Men det er ikke bare når det kommer til bytte av linsevæske og håndhygiene at nordmenn viser seg å være de slappeste i klassen:

  • Nordmenn viser ifølge undersøkelsen manglende kunnskaper på flere områder innen øyehygiene. Foto: Colourbox.com
    Nordmenn viser ifølge undersøkelsen manglende kunnskaper på flere områder innen øyehygiene. Foto: Colourbox.com
    Seks av ti nordmenn er for eksempel ikke klar over konsekvensene av å sove med dagslinser. Likevel oppgir en av fem at de ofte eller alltid sover med dagslinser.
  • Kun 24 prosent har fått med seg at bruk av kontaktlinser i svømmebasseng kan være skadelig for øyehelsen.
  • Samtidig mener hele 28 prosent at det er greit å rense kontaktlinser i munnen en gang i blant. Dette er naturligvis feil og kan føre til bakterievekst på øyet og i ytterste konsekvens skader på synet.

– Linser som har vært i kontakt med vann skal rengjøres skikkelig før de brukes igjen, og du må for all del ikke putte de i munn, da dette fører til bakterievekst. Dessuten er det viktig at dagslinser ikke brukes i mer enn én dag, og de skal tas ut hver kveld før man legger seg, forklarer Aasrud.

Les også: – Halvparten av norske menn kjører med dårlig syn

– Bør i utgangspunktet være ukomplisert

Kontaktlinser er et veldig godt alternativ til briller, men dette forutsetter imidlertid at man følger retningslinjene ved bruk.

Du kan trygt bruke kontaktlinser etter fylte 65 år. Foto: Colourbox.com
Du kan trygt bruke kontaktlinser etter fylte 65 år. Foto: Colourbox.com

Men tallene fra undersøkelsen viser at det hersker en del misoppfatninger rundt bruk av kontaktlinser. Blant annet tror mange at kontaktlinser kan være skadelig ved bruk av eldre og av barn.

Så lite som 30 prosent vet at man trygt kan bruke kontaktlinser etter fylte 65 år og enda færre er klar over at linser også passer for barn under tolv år.

69 prosent av de spurte oppgir at de enten er usikre eller tror at livslang bruk av kontaktlinser skader synet. Dette finnes det imidlertid ingen dokumentasjon for at er tilfelle.

Men det største problemet ved feil bruk av linser, er ifølge Arne Aasrud bakterievekst.

– God øyehygiene ved bruk av kontaktlinser bør i utgangspunktet være ukomplisert og lite tidkrevende, konkluderer optikeren.

Les også:

Glemmer du dette, er faren fire ganger så stor for at du krasjer

Ser du forskjellen på disse kattene?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden