Vennesex kan for noen være et godt alternativ til one night stands

<p>Å ha sex med en venn, kan være risikabelt. Foto: Colourbox</p>
Å ha sex med en venn, kan være risikabelt. Foto: Colourbox

Men det er ikke sikkert vennskapet tåler det.

Du har sikkert hørt uttrykket ”friends with benefits”, og tanken på å ha et uforpliktende, seksuelt forhold med en person du føler deg helt trygg på, virker kanskje forlokkende.

Og selv om det for noen er helt utenkelig å ha sex uten de rette følelsene og uten at det er med en fast partner, er det en del som nyter sex uten å være opptatt av hva som gjerne oppfattes som riktig og sømmelig.

Åpne om sexlivet

Relasjonsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes tror nordmenn flest er blitt mye mer liberale når det gjelder sex de siste årene, og forteller at dette også gjenspeiles i det som fortelles i terapirommet.

For noen inkluderer dette liberale synet også det å ha uforpliktende sex med vennene sine.

– Eller kanskje er det bare slik at nordmenn og –kvinner har blitt mer åpne om sexlivet sitt. Normalen er i alle fall ikke nødvendigvis A4, sier hun.

Kan bli såret

Familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg tror imidlertid sjelden det å ha vennesex er en god idé.

– For noen få kan det fungere, men i de fleste tilfeller blir det komplisert og innebærer en stor risiko for å bli såret, sier hun.

Årsaken til dette er at vi mennesker slettes ikke er så rasjonelle og mekaniske i seksualiteten som noen kanskje tror, og dette mener hun det er viktig å være klar over når man vurderer å ha vennesex.

I tillegg er det viktig at dere kommuniserer godt.

­­– Det at dere er trygge på hverandre, at dere har avklart hva som er motivet for sexen og forventningene til hverandre, og er enige om reglene og hvor grensene går, er avgjørende for at dere skal kunne ha utbytte av et slikt forhold. Er dette tilfellet, og dere begge har et ønske om og er motivert for uforpliktende sex, kan det i enkelte tilfeller fungere, sier hun.

Familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg
Familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg

Flertallet brøt med vennen

I en studie ledet av psykolog Jesse Owen kom det frem hva som er felles for dem som får vennesexen til å fungere.

I studien fulgte forskerne 191 personer, hovedsakelig hvite, heterofile kvinner med en gjennomsnittsalderen på 30 år, gjennom ett år.

Personene som deltok i studien hadde alle en venn de hadde uforpliktende sex med.

Forskerne startet med å spørre deltagerne hvilke ønsker og forventninger de hadde til vennesexen, og fulgte så opp ett år senere for å se hvordan vennskapet hadde utviklet seg.

Resultatene viste at 26 prosent fortsatt var ”friends with benefits”, 28 prosent hadde gått tilbake til kun å være venner mens 15 prosent hadde inngått et forpliktende, romantisk forhold med sin venn.

31 prosent, altså flertallet, hadde imidlertid ikke noe forhold til vennen sin lenger.

Les også: Sex er sunt for eldre kvinner, risikabelt for eldre menn

Viktig å kommunisere

Når forskerne så nærmere på hva som var forskjellen på dem som klarte å ha et slikt forhold til vennene sine og dem som ikke gjorde det, så de at kommunikasjon var en avgjørende faktor.

Både de som fortsatt var ”friends with benefits”, de som hadde innledet et forhold og de som fortsatte som bare venner, fortalte at de hadde avtalt forventninger og regler ved begynnelsen av året.

Jo mindre paret snakket sammen, jo mindre sannsynlig var det at de fortsatte å være venner, partnere eller ”friends with benefits” i fremtiden.

Relasjonsterapeut Kate Elin Søyland. Foto: Åpen Dialog
Relasjonsterapeut Kate Elin Søyland. Foto: Åpen Dialog

Ulike ønsker

Det å bevare et vennskap som inkluderer sex over tid, kan altså være vanskelig for mange, og en studie gjennomført i 2011 viste at det også er kjønnsmessige forskjeller her.

For mens menn gjerne vil fortsette med uforpliktende vennesex over tid, er det mer sannsynlig at kvinner ønsker at forholdet skal utvikle seg til noe mer eller gå tilbake til det vennskapet da det en gang var.

Følelsesmessige bånd

Dette er noe av bakgrunnen for at familieterapeut Meyer Lugg i utgangspunktet er skeptisk til vennesex.

– Vi har alle en iboende kraft etter å søke et emosjonelt tilknytningsbånd med en partner. Dette gjør oss tryggere, sterkere og mer motstandsdyktige for påkjenning og stress, og gjennom nærhet, berøring og sex, frigjøres hormonet oxytocin i kroppen, sier hun.

Dette hormonet kalles også kjærlighetshormonet, og det gjør at du føler deg roligere og mer tillitsfull.

Det kan også bidra til at et følelsesmessig bånd oppstår, hvilket står i motsetning til det å være ”friends with benefits”.

Såret og avvist

Så selv om dere har laget en uforpliktende avtale om sex av en mer mekanisk karakter, er det alltid en risiko for at følelser på et dypere nivå vil bli vekket hos den ene eller begge.

Når følelsene ikke er gjensidige, kan det føre til at den ene blir såret.

– Dette kan føre til at den som er blitt forelsket fortsetter å være med på uforpliktende vennesex mens lengselen dypere sett har utviklet seg til noe annet, sier Meyer Lugg.

Personen kan etter hvert føle seg både avvist, såret og sjalu, og disse følelsene kan komme i veien for selve vennskapet.

– For noen kan det bli så vanskelig at vennskapet må avsluttes. Husk for øvrig at dere gjennom sex blottlegger mer av dere selv, og at du dermed blir mer sårbar enn du først hadde sett for deg, sier hun.

Alternativ til one night stands

Og hvis du tror at det bare er ungdom eller bare dem som lever et litt utsvevende liv som nyter sex med gode venner, tar du nok feil.

– Det er ikke slik at kun en bestemt gruppe mennesker benytter seg av et slikt forhold. Ofte er nok bakgrunnen bare at de ikke har funnet den rette ennå og ønsker å dekke det seksuelle behovet med en de føler seg trygg på og som de tiltrekkes av fysisk, sier Søyland.

Hun legger til at du naturligvis også må tenne på denne typen sexrelasjon.

Det å gjøre det fordi alle andre gjør det, er nok ikke noen god idé.

– Men blant dem som er av typen som ikke klarer å skru av det seksuelle behovet som singel, er det flere som velger å utforske sin seksualitet med en nær venn, sier hun.

Vennesex blir på den måten et alternativ blant annet til one night stands med helt eller nesten fremmede personer.

Ødelagt vennskap

Hvis vennesexen fungerer, kan dere ifølge relasjonsterapeuten få til et forhold med spennende og mye sex uten forpliktelser, men også hun er klar på at det ikke alltid går like knirkefritt.

– Det er jo fare for at den ene får følelser for den andre, og da er risikoen tilstede for at dere ødelegger et godt vennskap. Dette passer derfor ikke for alle, sier hun.

Er det lengselen etter en å dele hverdagen med som driver deg inn i et seksuelt forhold til en venn, bør du også tenke deg om en gang til.

– Hvis dere bare vil nyte sex og har relativt like seksuelle preferanser, uten at dere ønsker dere noe fast forhold, kan det imidlertid fungere godt for en periode, sier Søyland.

Også hun understreker betydningen av en god samtale før dere blir ”friends with benefits”.

– Reglene bør være klare og dere må begge være ærlige rundt intensjonen med forholdet, sier hun.

Saken er først publisert på Klikk.no

Les også:

Kjære «snille» gutt. Dette er grunnen til at du ikke får deg kjæreste

«Det er først når noen dukker opp og føkker med hjertet mitt at det går til helvete»

- Puling må inn i timeplanen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden