– Overvekt og levevaner kan være et betent tema

<p>BETENT TEMA: – Overvekt og levevaner kan være et betent tema blant lege og pasient. Vi ønsker å gjøre det enklere å snakke om dette sammen, og gi noen konkrete verktøy for hvordan man kan jobbe med endring av levevaner, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbudet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
BETENT TEMA: – Overvekt og levevaner kan være et betent tema blant lege og pasient. Vi ønsker å gjøre det enklere å snakke om dette sammen, og gi noen konkrete verktøy for hvordan man kan jobbe med endring av levevaner, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbudet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

LHL, Diabetesforbundet og Grete Roede vil hjelpe leger og helsepersonell til å ta den viktige samtalen om overvekt og fedme med sine pasienter.

Samtidig som nordmenn blir stadig eldre og generelt har god helse, øker vekten i befolkningen. Om lag halvparten av nordmenn er overvektige og cirka én av fem har fedme. Denne utviklingen er med på å øke sykdomsbelastningen.

Ifølge Folkehelseinstituttet er både usunt kosthold, høy kroppsmasseindeks (BMI) og fysisk inaktivitet blant de største risikofaktorene for tidlig død og helsetap.

Likevel kan dette være vanskelige temaer i møtet mellom lege og pasient.

En fastlege gikk tidligere i år så langt som å si at feige leger, som ikke snakker med pasientene sine om fedme og inaktivitet, snyter pasientene for god helse og 10-15 verdifulle leveår.

Les saken: Fastlege slår alarm: – Feige leger dreper pasienter

– Overvekt og levevaner kan være et betent tema blant lege og pasient. Vi ønsker å gjøre det enklere å snakke om dette sammen, og gi noen konkrete verktøy for hvordan man kan jobbe med endring av levevaner, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbudet i en pressemelding.

– Må unngå å bli fet

Helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), Erik Arnesen, mener det trengs helsepolitiske grep som gjør en sunn livsstil til det enkleste valget.

– Vi må motivere flere til å ta grep om egen livsstil, sier han i pressemeldingen.

Arnesen legger til at det er viktig for overvektige å ta grep om egen livsstil før man havner i kategorien fedme som krever langt større tiltak.

Det samme har Jøran Hjelmesæth, seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, uttalt til ABC Nyheter tidligere.

– Hvis du er overvektig er det viktigste du kan gjøre å unngå å bli fet. Du trenger ikke nødvendigvis å gå ned i vekt, men du må forebygge at du blir fet, du må ikke øke vekten ytterligere, sa Hjelmesæth.

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som er vanskelig å behandle

– Må satse forebyggende

I dag finnes det ingen offentlige tilbud til den store gruppen på vei mot sykelig overvekt. Dette er et problem fordi det er så viktig å jobbe forebyggende, mener

Lis P. Strøm, administrerende direktør i Grete Roede AS.

– Store sosio-økonomiske forskjeller i helse og manglende tilbud fra det offentlige er i ferd med å skape et nytt helsemessig klasseskille. Dette kan ikke løses med fedmeoperasjoner, vi må satse mer forebyggende, Strøm i pressemeldingen.

Les også: Folk med fedme får lettere infeksjoner enn normalvektige

– Fastlegen må spille en nøkkelrolle

For å oppnå målet har de tre partnerne utviklet materiell rettet mot blant annet fastleger og frisklivssentraler. Dette skal gjøre det enklere å ta opp temaet overvekt og fedme med pasientene. Materiellet inneholder dessuten verktøy for hvordan man kan jobbe med endring av levevaner.

– LHL mener fastlegen må spille en nøkkelrolle for å identifisere og veilede personer og familier med økt risiko for eller begynnende utvikling av sykdom, og henvise videre ved behov, sier Arnesen i meldingen.

Norske helsemyndigheter har et mål om en 25 prosent reduksjon i ikke-smittsomme-sykdommer innen 2025. Partene sier i pressemeldingen at de ønsker å bidra for å nå dette målet, for at vektutviklingen i samfunnet bremses og for at nordmenn får flere leveår med god helse og trivsel.

Les også: – Skiftarbeidere er sykere og tjukkere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden