Her ligger forkjølelsesvirusene og venter på deg

Smittekildene er mange flere enn du tenker over.

Symptomer på forkjølelse

  • Vondt i halsen
  • Nysing
  • Rennende nese
  • Hodepine
  • Frysninger
  • Feber
  • Tørrhoste
  • Ømme muskler
  • Tap av appetitt

Kilde: helsenorge.no

Høsten er her igjen, og like sikkert som at bladene faller av trærne, er det at du vil høre nysing, snufsing og hosting rundt deg de neste ukene og månedene.

Det å unngå smitte er vanskelig, men hvis du er klar over hvor smittefaren er størst, kan du i alle fall redusere risikoen for å bli forkjølet.

Du sprer viruset

Tenk deg en vanlig, men snørrete, dag - med litt dårlig håndhygiene.

Hjemme er hendene dine nær dørhåndtak, knotter på skap, tekstiler og blandebatteri, og deretter forflytter du deg videre til jobben.

På veien er du kanskje innom minibanken, og legger fra deg litt virus der, før hendene dine legger pengesedlene i lommen.
Sedler som både de i butikken og andre tar på etter deg. På buss eller tog tar du på seteryggen når du setter deg, stoppeknappen når du skal av, eller holder deg i stanga for ikke å falle.

Eller kanskje du kjører bil til jobb? Dørhåndtaket, rattet og giret blir alle berørt av deg - det samme gjelder parkometeret hvis du må betale for å sette fra deg bilen.

På jobben er du i kontakt med tastaturet, bordplater, nye dørhåndtak, kopper og kanskje bestikk, og alle disse tingene vil da øke faren for at dine kollegaer og andre blir smittet av forkjølelsen din.

(Saken fortsetter under)

Det er ikke få hender som tar direkte i et dørhåndtak i løpet av en uke eller kanskje en dag. Foto: Colourbox.com
Det er ikke få hender som tar direkte i et dørhåndtak i løpet av en uke eller kanskje en dag. Foto: Colourbox.com

I løpet av dagen klarer du kanskje også å spre forkjølelsesviruset via handlevogner, betalingsautomaten i butikken, mobiltelefonen du låner bort til noen - og for ikke å snakke om et uskyldig nys midt i en folkemengde.

Kanskje du har time hos frisøren eller tannlegen? Eller er så dårlig at du trenger en tur til legen? Uansett er sannsynligheten stor for at du blar i et blad mens du venter. Og hva legger du igjen på sidene med kjendisreportasjer og lekkert interiør, tror du?

Les også: Du kan være sykere enn du tror

Slik smitter forkjølelse

– Det finnes over 200 ulike virus som kan gi forkjølelsesliknende sykdom, og smitten skjer enten ved dråpesmitte i forbindelse med nysing og hosting eller kontaktsmitte, sier lege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt Karine Nordstrand.

På jobben vil faren kunne øke for at du smitter dine kolleger med forkjølelsen din, blant annet dersom du bruker tastatur andre også benytter. Foto: Colourbox.com
På jobben vil faren kunne øke for at du smitter dine kolleger med forkjølelsen din, blant annet dersom du bruker tastatur andre også benytter. Foto: Colourbox.com

Ved kontaktsmitte skjer smitteoverføringen ifølge Nordstrand som regel ved at hender kommer i kontakt med smittestoff, enten ved berøring av andre eller via gjenstander.

– Deretter overfører du selv viruset fra hendene til nesebor, munn eller øyne. Forkjølelsesviruset kan ikke trenge gjennom hud, men slimhinnene i øynene kan fungere som inngangsport for forkjølelsesvirus på samme måte som slimhinnene i munn og nese, sier hun.

Hold avstand

– Den eneste smittekilden til forkjølelse er andre som er forkjølet. Det beste tipset til deg som ikke vil bli forkjølet, er derfor å holde avstand til dem som alt er det, sier fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

Kyssing med en som er forkjølet eller det å bli hostet eller nøset på av vedkommende, øker smittefaren.

– Du trenger kanskje heller ikke å sette deg helt inntil en som er forkjølet, og unngå å ha ting i munnen som han eller hun har hatt i sin munn. Bruk derfor for eksempel ikke samme glass, skje eller gaffel, sier han.

Les også: 15 ting som hjelper mot forkjølelse

Varm tekstilvask

Forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Ingun Grimstad Klepp, mener de største smittekildene er der mange ofte tar.

– Det kan for eksempel være dørhåndtak eller tastaturer. Når det gjelder tekstiler er håndhåndklær den verste smittekilden, men disse brukes jo som regel ikke der smittefaren er stor, som for eksempel ved institusjoner, sier hun.

Hjemme, eller når du er borte på besøk, kan imidlertid et håndkle være en potensiell smittekilde dersom det brukes av noen som allerede er forkjølet.

– For å redusere smittefaren, er det viktig å vaske håndklær og tekstiler etter vaskeanvisningen. Husk likevel at vask ikke er desinfisering. I så fall må tekstilene vaskes i opp mot 100 grader varmt vann og over en viss tid, sier Klepp.

Les også: Tegnene på at tørrhoste skyldes alvorlig sykdom

Varer noen dager

For ellers friske mennesker er ikke forkjølelse farlig, og denne virusinfeksjonen i de øvre luftveiene er en av de vanligste sykdommene vi har.

Som regel varer infeksjonen bare noen dager, og det eneste du kan gjøre er å ta tiden til hjelp. Mot forkjølelse finnes det nemlig ingen kur, så bruk av for eksempel antibiotika har ingen effekt.

Du kan imidlertid bedre situasjonen de dagene du er syk ved å lindre symptomene for eksempel ved bruk av nesespray mot tett nese og smertestillende tabletter mot feber, vond hals, muskelsmerter og hodepine.

Smittet på bussen

Dersom det er venner, familie eller andre du har nært på deg som er forkjølet, vil det være relativt lett å holde mer avstand enn ellers.

Du kan imidlertid altså også smittes av personer du ikke en gang møter.

– Det kan for eksempel skje når du tar i et håndtak en forkjølet person har tatt på, og deretter tar hånden i munnen, eller hvis du sitter ved siden av en som nyser på bussen. Også i et klasserom sitter man relativt tett og kan derfor lettere smitte hverandre, sier Brelin.

Hvor sannsynlig det er at du blir smittet av ham som brukte handlevognen i butikken før deg, kommer rett og slett an på hvor mye av snørret hans du får i deg.

– Sannsynlighet for å bli smittet er liten, men får du i deg mye av viruset, vil risikoen for å bli syk være større, sier han.

Og mange av oss opplever å bli forkjølet uten å vite sikkert at smittekilden er noen du bor sammen med, eller hun venninnen som nøs over tallerkenen din i lunsjen for et par dager siden. Med andre ord er det mange av oss som smittes av ukjente.

Les også: Sjelden sykdom utfordrer IKT-forskere

Bruk antibac

Håndvask er første bud i kampen mot forkjølelse, men hvis du ikke har tilgang på såpe og vann, vil en flaske atibac kunne være redningen.

Å være forkjølet har mange av de samme symptomene som pollenallergi; rennende nese, tett nese, nysing og slapphet. Foto: Colourbox.
Å være forkjølet har mange av de samme symptomene som pollenallergi; rennende nese, tett nese, nysing og slapphet. Foto: Colourbox.

– Det aller beste rådet jeg kan gi nå når forkjølelsessesongen starter, er nok likevel å ikke smitte noen selv. Ta hensyn hvis du blir forkjølet. Ikke nys ut i luften og sørg for god håndhygiene, særlig hvis du er sammen med noen som tåler sykdom dårlig, sier han.

For de fleste av oss betyr likevel ikke dette at vi må holde oss hjemme fra jobben, med mindre du føler deg for dårlig til å utføre arbeidet ditt.

– Det gjelder bare å holde litt mer avstand enn ellers. Unntaket er naturligvis dem som jobber med alvorlig syke mennesker, sier han.

Tørre virus

Forkjølelsesvirus er ifølge Nordstrand tøffe.

– De kan overleve mange timer på for eksempel dørhåndtak, telefonrør eller mynter. Hvor lenge det overlever, avhenger både av type overflate og forhold i omgivelsene, slik som temperatur og fuktighet, sier hun.

Også hun minner om at det aller beste tiltaket for å unngå å bli forkjølet - og å smitte andre hvis du først blir det, er å sørge for god håndhygiene.

– For å unngå å smitte andre, er også andre tiltak som bruk av engangslommetørklær, håndvask etter å ha pusset nesen og å hoste i albukroken viktige, sier Nordstrand.

Les også:

Mer energi, hjelper deg med å holde vekta og demper forkjølelsen...

Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?

Disse bør ikke trene

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden