Forskere: – Mennesker vil neppe bli eldre enn 125 år

FYLLER SNART 117 ÅR: Emma Morano er antatt eldst i verden. Hun fyller 117 år i slutten av neste måned. Forskere bak en ny studie publisert i Nature, mener det er en naturlig øvre grense for hvor lenge mennesker kan leve.
FYLLER SNART 117 ÅR: Emma Morano er antatt eldst i verden. Hun fyller 117 år i slutten av neste måned. Forskere bak en ny studie publisert i Nature, mener det er en naturlig øvre grense for hvor lenge mennesker kan leve. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB scanpix

Forskere mener å ha funnet en øvre grense for hvor lenge mennesker kan leve. – Det må et medisinsk gjennombrudd utenom det vanlige til for å flytte den.

Amerikanske forskere har gått gjennom demografiske data fra mer enn 40 land, og mener å se at toppen er nådd når det gjelder maksimal levetid for mennesker.

Den økte gjennom mange år, men ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Nature, ser det ut til at taket ble nådd allerede på 1990-tallet.

Da ble verdensrekorden for høyeste registrerte levealder satt, da franske Jeanne Calment døde i en alder av 122 år og 164 dager. Ingen har siden nådd så høy alder, skriver nyhetsbyrået AFP.

Den eldste personen som lever i dag er italienske Emma Morano på 116 år. En indonesisk mann hevder han er 145 år gammel, men dette er ubekreftet, ifølge The Telegraph.

LEVDE 122 ÅR: Franske Jeanne Calment hadde levd i 122 år og 164 dager da hun døde i 1997. Ingen har siden nådd like høy alder som henne, og forskerne bak en ny studie tviler på at noe menneske vil bli særlig mye eldre. Foto: AP / NTB scanpix
LEVDE 122 ÅR: Franske Jeanne Calment hadde levd i 122 år og 164 dager da hun døde i 1997. Ingen har siden nådd like høy alder som henne, og forskerne bak en ny studie tviler på at noe menneske vil bli særlig mye eldre. Foto: AP / NTB scanpix

– Trenden siden Calment døde har vært at den eldste personen i verden blir rundt 115 år gammel, forklarer en av forskerne bak studien, Brandon Milholland ved Albert Einstein College of Medicine, til AFP.

Denne utviklingen ser de selv om den gjennomsnittlige forventede levealderen fortsetter å øke, på grunn av medisinske fremskritt, bedre ernæring og bedre levekår.

Med andre ord, flere mennesker lever til de blir gamle, men de som lever eksepsjonelt lenge blir ikke like gamle som før.

– Vi forventer at denne trenden vil fortsette i overskuelig fremtid. Det er mulig at noen vil leve litt lenger, sier Milholland til AFP.

Han forklarer at selv for dem som passerer 110 år, er oddsen veldig lav for at de vil leve til de blir 125 år.

– Krever stort medisinsk gjennombrudd

– Både demografer og biologer har argumentert for at det ikke er noen grunn til at den pågående økningen i maksimal levetid vil ende i nærmeste fremtid. Men våre data antyder at toppen allerede er nådd og at dette skjedde på 90-tallet, sier en annen av forskerne bak studien, genetikkprofessor Jan Vijg ved Albert Einstein College of Medicine til The Telegraph.

Dette kan endre seg om det kommer et stort medisinsk gjennombrudd, der man klarer å bremse selve aldringsprosessen.

– Vi kan ikke utelukke muligheten for et gjennombrudd som vil øke levealderen ytterligere, men det må i så fall være ulikt noe av det vi har sett så langt. De medisinske fremskrittene vi har hatt de siste tiårene har nok økt forventet levealder og livskvalitet, men de har ikke gjort noe for å øke den maksimale levetiden for mennesker, sier sier Milholland til AFP.

Les også: – Alzheimer-pasienter husker bedre etter livsstilsendring

– Begrenses av naturlige prosesser

Levetid er begrepet som brukes for å beskrive hvor lenge et individ lever, mens maksimal levetid er alderen som er nådd av de menneskene som har levd lengst. Det gir en antydning av hvor gamle vi kan bli hvis aldring alene setter grensen.

Forventet levealder gir et mål på hvor lenge en person kan forvente å leve gitt at denne personen gjennom hele sitt liv levde under de dødelighetsforhold som gjelder i dag.

I løpet av 160 år har forventet levealder ved fødsel nær doblet seg i vestlige i-land og Japan.

I Norge var den forventede levealderen 80,4 år for menn og 84,1 år for kvinner i 2015, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Siden 1970-tallet har også den maksimale levetiden for mennesker økt, men forskerne bak den nye studien mener altså at toppen ble nådd på 90-tallet, skriver AFP.

De mener dette kan bety at det er en biologisk øvre grense for menneskers levetid.

– Våre resultater antyder sterkt at maksimal levetid for mennesker har et tak og begrenses av naturlige prosesser, skrev forskerne i studien.

Milholland innrømmer at han ble litt skuffet av funnet.

– Jeg antar at de som ønsker å leve evig fortsatt vil holde fast i håpet om at uoppdaget teknologi kan tillate at vi går over den grensen for levetid som vi har funnet, sier han til AFP.

Han mener forskerne på en måte har gjort disse menneskene en tjeneste:

– Hvis de hadde tillit til at evig liv skulle bli resultatet av vanlige medisinske fremskritt, som vi har funnet at ikke påvirker den maksimale levetiden, ville de blitt fryktelig skuffet, sier forskeren til nyhetsbyrået.

Les også: – Positivt at befolkningen blir eldre

– Nye teknologier vil gjøre det mulig å bryte grensen

Stuart Jay Olshansky fra University of Illinois, Chicago, skriver i Nature at studien er en påminnelse om at «menneskeheten nærmer seg en naturlig grense for liv».

Professor David Sinclair ved Harvard University som er kjent for å si at det ikke finnes noen øvre grense for menneskers levetid, kommenterer at vitenskapen utvikler seg så raskt at det fremdeles er muligheter for at mennesker kommer til å leve mye lengre.

– Nye teknologier for å forbedre kroppens forsvar mot aldring har blitt laget i laboratorier verden over som kan bryte gjennom denne antatte grensen for menneskelig levetid, sier han ifølge The Telegraph.

Les også: – Skrikende behov for mer kunnskap om eldres helse

– Jeg skal bli 150 år

En av dem som har viet livet til å forske på aldring, mer bestemt hvordan vi kan forlenge livet og få en bedre alderdom, er Alex Zhavoronkov.

I et intervju med ABC Nyheter fortalte Zhavoronkov at han har så stor tiltro til medisinske og teknologiske fremskritt, at han selv ser for seg at han vil bli 150 år.

Forskeren som nå nærmer seg 40 år, lever selv på en måte som han mener legger grunnlag for et langt liv, rent bortsett fra at han får for lite søvn. Han har prioritert det ned for å få mer tid til arbeidet.

Zhavoronkov trener regelmessig, går jevnlig til helsesjekk og kontrollerer sitt eget blod. Han tar vaksiner så snart de blir tilgjengelige, og tar så mange som 100 ulike tilskudd og medisiner hver dag.

Les saken: – Jeg skal bli 150 år og det skal mange av dere også

I en rapport som kom i 2009 anslo forskerne at halvparten av babyer som nå fødes i rike land, vil feire sin 100-årsdag. Les saken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden