– Genmutasjon kan gi økt apetitt for fett

<p>Flere overvektige kan ha et defekt gen.</p>
Flere overvektige kan ha et defekt gen. Foto: Colourbox

Enkelte overvektige mennesker har en genmutasjon som kan gjøre at de foretrekker fet mat, viser ny forskning.

En fersk studie fra Universitetet i Cambridge viser at en spesiell genetisk mutasjon kan gjør at noen overvektige mennesker, som føler seg sultne hele tiden, ubevisst spiser mye fet mat.

Genet Melanocortin 4 reseptor (MC4R) er med å regulere spisemønsteret vårt. Hos de fleste av oss forteller reseptoren oss når vi er mette, men hos personer med mutasjoner blir metthetssignalet til hjernen forstyrret.

– Vår teori er at de som har mutasjonen oppfatter det som om de er sultne hele tiden. De mottar simpelthen ikke metthetssignalet. Og sulter man, har man behov for fett fordi det inneholder flere kalorier, sier en av forskerne bak studien Sadaf Farooqi, professor ved University of Cambridge, ifølge Videnskab.dk.

Studien er publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Les også: Studie knytter mye bilkjøring til fedme

Fett over sukker

Ifølge tidligere studier har én av 100 overvektige (med en BMI over 30) et defekt MC4R-gen.

Studien sammenlignet matpreferansene hos 54 deltagere fordelt på tre forsøksgrupper: Overvektige med MC4R-mutasjonen, slanke og overvektige uten genmutasjonen.

Forsøkene viste at personer med et defekt MC4R-gen foretrakk det mest fettrike middagsalternativet. Samtidig valgte de bort dessertene med høyest sukkerinnhold.

Les også: – Større sannsynlighet for fedme med overvektig mor

– En ubevisst respons

Lesli Hingstrup Larsen er lektor og leder for seksjon for fedmeforskning ved Københavns Universitet og har ikke vært involvert i studien. Hun støtter teorien om at mennesker som opplever sult foretrekker fet mat. Årsaken til dette er at fettrik mat inneholder mer kalorier og kan lagres i kroppen på en annen måte enn rask energi som sukker.

– Det ser ut som om at vi spiser mer fettholdig mat som en ubevisst respons, når vi føler sult over lengre tid. Resultatet underbygger tidligere forskning, som viser at gener påvirker hva og hvor mye mat vi spiser, sier hun til Videnskab.dk.

Hun påpeker at mekanismen minner om den man ser hos personer som har mistet mye fett og dermed også fettlageret.

Les også:

– Signaler fra tarmbakteriene kan forårsake fedme

Forskning knytter overvekt til åtte nye krefttyper

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden