Kuren for hvitløksånde?

Forskere ved Universitetet i Ohio har undersøkt hvordan andre matvarer kan dempe effekten av hvitløksånde. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Forskere ved Universitetet i Ohio har undersøkt hvordan andre matvarer kan dempe effekten av hvitløksånde. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Hvitløksånde kan være sjenerende, og vare opptil et døgn. Forskere ved Universitetet i Ohio mener de er på sporet av en løsning på «problemet»: rå epler, isbergsalat og mynteblader.

Blant stoffene i hvitløk er flere typer disulfider, en type «flyktige stoffer» som fører til hvitløksånden, skriver Forskning.no . Den norske nettavisen har tatt for seg en studie fra Universitetet i Ohio om hvordan ulike matsorter kan dempe virkningen av hvitløksånde

Deltakerne i studien fikk tre gram rå hvitløksfedd å tygge på i 25 sekunder. Nivået av de flyktige stoffene ble målt ved at deltakerne blåste inn i et rør, hvor luften ble analysert av et massespektrometer, et kjemisk analyseinstrument.

Etter hvitløken fikk deltagerne andre matvarer å tygge på. De fikk enten rå epler, eplejuice, varmebehandlet eple, rå eller oppvarmet salat, rå mynteblader eller juice laget av mynteblader eller grønn te. En kontrollgruppe fikk bare vann. Alle matvarene bortsett fra grønn te viste seg å redusere en eller flere av de flyktige stoffene i hvitløksånden.

Tidligere studier har vist at organiske syrer kalt fenoler kan ødelegge flyktige stoffer som dem i hvitløk. Forskerne undersøkte derfor nivået av fenoler i de ulike matvarene.

Rått eple, rå isbergsalat og mynteblader viste seg mest effektive i å redusere konsentrasjonen av det flyktige stoffet diallyl disulfid. Disse matvarene hadde også lignende effekt på de andre flyktige stoffene i hvitløksånden.

Forskerne tror etter studien at matvarene kan redusere hvitløksånden ved at fenoler og ulike enzymer i matvarene virker sammen mot de flyktige stoffene. Forskning.no bemerker at det kan ha vært metodiske svakheter ved undersøkelsen, som at antall deltakere ikke er oppgitt.

Les også:

Dårlig ånde - enkelt å bli kvitt

Tre tabber du gjør når du pusser tennene

De beste rådene mot forkjølelse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden