– Stillhet kan være superpower

Olga Lehmann undersøker hva stillhet gjør med mennesker – og hvordan man kan bruke stillhet i terapi. Foto: Stein Roar Leite
Olga Lehmann undersøker hva stillhet gjør med mennesker – og hvordan man kan bruke stillhet i terapi. Foto: Stein Roar Leite

Stillhet er ikke et tomt rom. Den har sin funksjon, både i psykoterapi og i musikk. Olga Lehmann jobber med å bygge en teori om stillhet.

Se for deg at du går til psykolog for å få hjelp til å håndtere noe som er vanskelig eller for å forstå deg selv bedre. Du setter du deg ned hos psykologen, og så sier hun eller han at nå skal vi sitte stille sammen. Psykologen sier ingenting. Du sier ingenting. Hva skjer da i dette stillhetens rom?

– Mine erfaringer og min forskning viser at det skjer enormt mye i dette rommet. Stillhet er ikke et tomt rom. Stillhet er et rom for følelsesmessig opplevelse. Stillhet er introspeksjonsrommet. Og vi finner ikke alltid ord for det som skjer inne i oss, sier Olga Lehmann.

– Det oppstår en spenning i dette stillhetens rom, og vi må tørre å gå inn i dette rommet, inn i dette spenningsfeltet. Det krever mot, for vi vet ikke hvordan vi skal håndtere dette og hvordan vi skal oppholde oss i stillheten. Vi er ikke vant til det lenger.

Les også: Du vet neppe hva introvert og ekstrovert betyr

Studentene okket seg – og roste

Olga Lehmann er ph.d.-stipendiat ved Psykologisk institutt, NTNU. Parallelt med doktorgradsarbeidet, underviser hun studenter. Hun har brukt stillhet som et vesentlig element i undervisningen, og dermed har dette blitt et viktig element i forskningen. Hun har blant annet undervist i emnet Eksperter i team som er et obligatorisk tverrfaglig emne ved NTNU.

Hun startet alltid undervisningen med en bolk stillhet, gjerne knyttet til et kunstverk som omhandler temaet stillhet. Etter stunden med stillhet, ba hun studentene skrive ned hvordan de opplevde dette, hvordan de hadde det og hva de hadde følt.

– Noen skrev at de var skuffet og at det var kjedelig og irriterende å måtte forholde seg til sine egne tanker. Og samtidig skrev de at «du tar oss med ut av boksen. Andre steder forventes det hele tiden at vi skal presentere og levere. Her spør du oss om hvordan vi har det. Det kjennes godt», forteller Olga Lehmann.

Studentenes samlede evaluering av undervisningen, viste stor tilfredshet. Det ubehagelige opplevdes også nyttig og godt.

– Jeg tillot dem å kjenne etter hva de følte og opplevde. De ble nødt til å reflektere over seg selv og sine egne følelser. Stillhet har mye med oppmerksomhet å gjøre. Du får rom til å reflektere og bli oppmerksom på dine følelser, opplevelser og tanker.

Les også: Personlighet bestemmer din reaksjon på skriveleif

Kan gi bedre beslutninger

Store deler av dagen er vi omgitt av lyder, støy og inntrykk fra omgivelsene våre. Flere og flere oppsøker kurs i yoga og mindfullness for å finne roen, og mange som sitter i åpne landskap, drømmer om cellekontorer.

– Stillhet kan gi bedre beslutninger, både i ens eget liv og i næringslivet, fordi stillhet gir oss mer rom til refleksjon, sier Lehmann.

– Ofte er det de ordføre som snakker mye og uttrykker seg godt som tar posisjoner og makt. Men stillhet kan være superpower! I USA vokser det fram en bevegelse som kalles «The quiet revolution», den løfter fram de introvertes kvaliteter, forteller hun.

Gjennom ordene

I psykologien søker man å sette ord på følelser og opplevelser. Ord fungerer som verktøy for å analysere, sortere og forstå.

– Psykologien er interessert i følelser og opplevelser, og språk har vært den viktigste seilbåten i psykologien for å navigere gjennom følelser og opplevelser. Vi psykologer liker å gjøre intervjuer, undersøkelser og å snakke. Men alle vet hvor vanskelig det kan være å sette ord på enkelte følelser, og at vi kan slite med å forklare med ord noen av våre dypeste opplevelser i livet.

Olga Lehmann har sett at stillheten har sin funksjon, både i psykoterapi og i andre sammenhenger. Nå jobber hun med å bygge en teori om stillhet.

– Det finnes et hull når det gjelder kunnskap om stillhet, og jeg jobber med å skape en teori for å forstå stillhetens funksjon i hverdagens opplevelser. Jeg undersøker hva stillhet gjør med mennesker – og hvordan man kan bruke stillhet i terapi. Dette fyller et hull i psykologisk teori.

Hun har publisert et titall vitenskapelige artikler, og de har skapt såpass stor interesse at hun har seks bokkontrakter på beddingen. To av bøkene er under utarbeidelse: «The cultural Psychology of Silence. Poetics of everyday life in the borders of existence and experience» (Springer Series in Psychology and Education) og «Poetry and imagined Worlds: Creativity and everyday experience» (Palgrave Mc Millan). Den sistnevnte er i samarbeid med flere, hvor Lehmann er redaktør.

Saken er først publisert på Gemini.no

Ordløs terapi

I hjemlandet Colombia hadde hun psykologpraksis, og her erfarte hun stillhet som virkemiddel i terapi.

Hun fikk i hendene å behandle en gutt som hadde opplevd å se faren bli brutalt myrdet. Dette ville gutten for enhver pris unngå å snakke om; han ville ikke snakke i det hele tatt. Til familiens store bekymring som var opptatt av han måtte få bearbeidet traumene.

Da gutten kom til Olga Lehmanns behandlingsrom, var det første hun sa at «her trenger du ikke å snakke det som har skjedd med faren din hvis du ikke vil». Så sa hun ikke stort mer i løpet av behandlingstimen. Ikke gutten heller. Men han spurte om de kunne spille en sang fra gruppa Radiohead. Lehmann fant fram sangen på Spotify og spilte den.

Etter et par uker tok guttens mor kontakt, overstrømmende takknemlig for at gutten hadde det så mye bedre.

– Gutten hadde opplevd det som svært stressende at familien presset på for å få ham til å snakke, og han hadde behov for bekreftelse på at det var ok å ikke snakke om det han hadde opplevd. Vi har ulik emosjonell rytme, og for ham var faktisk viktig å ikke snakke om dette ennå, sier Lehmann.

Tredelt forskning

Hun deler forskningen sin i tre deler. En del er knyttet til oppbyggingen av en teori om stillhetens funksjon i våre liv. En annen del er knyttet til hvordan kunsten bruker og forholder seg til stillhet.

– Kunsten legger til rette for å uttrykke ting vi ikke nødvendigvis finner ord for. Og i poesi for eksempel, handler det ikke om bare om ord, men like mye om rytmen, musikaliteten og pausene i oppbygging av versene, forklarer Lehmann.

Den tredje delen er knyttet til musikk. Olga Lehmann trekker fram forbindelser mellom musikk og stillhet, blant annet at i musikken brukes stillhet som et viktig element.

– Beethoven er en av mestrene til å bruke stillhet og pauser for å skape stor musikk som berører oss. Stillhet er en viktig del av melodien og stemningen i musikken.

Musikkverk med kun stillhet

I undervisningen bruker hun både kunst og musikk som omhandler stillhet. Blant annet har hun eksponert studentene for John Cages legendariske musikkverk 4’33’’ som består av 4 minutter og 33 sekunder stillhet. Eller: Det er alt det andre av lyder på stedet der stykket blir framført som utgjør musikken. Publikums undring og de tilfeldige lydene som oppstår på spillestedet er ment å være selve opplevelsen.

Hun bruker konsepter fra musikkvitenskap – som polyfoni – i utarbeidelsen av teorien sin. Polyfoni innebærer at det kan være mange toner samtidig , og hun trekker en parallell til hvordan vi i en stille stund ikke bare opplever én følelse, men mange ulike følelser, i lag på lag.

– Noen psykologiske teorier definerer at vi har én hovedfølelse om gangen, men mine undersøkelser med stillhet viser at vi har flere følelser parallelt. Sinnet vårt er som et lite samfunn, eller som et teater med mange karakterer på scenen samtidig. Og disse kan snakke med motstridende stemmer og meninger. For eksempel var studentene som måtte forholde seg til stillhet, både frustrerte og tilfredse på samme tid, sier Olga Lehmann.

– Mitt forskningsprosjekt viser at hvis vi lytter nøye, kan stillhet bidra til å gjøre livene våre mer tilfredsstillende og mer komplette: «It is not about breaking the tension of silence. It is about paying attention to the tension that silence creates. This is where the gold lays!»


Noen av Olga Lehmanns vitenskapelige publikasjoner:

Silence in the musical scores of human phenomena i SAGE Culture & Psycology.

Kapittelet Man’s Search for Extra-Ordinary Answers in Life: Silence as a Catalyst for Crisis-Solving i boka «The Catalyzing Mind: Beyond Models of Causality».

Something Blossoms in Between: Silence-Phenomena as a Bordering Notions in Psychology i Integrative Psychological and Behavioral Science.

Towards dialogues with and within silence in psychotherapy processes: Why the person of the therapist and the client matters? i SAGE Culture & Psycology.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Tyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten
Siste nytt
00:56NorgeSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38VerdenIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportTyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten