WHO-studie: Eldre diskrimineres på verdensbasis

60 prosent av deltakerne i en fersk WHO-undersøkelse mener den eldre generasjonen ikke blir respektert. Se video i vinduet over.

Verdens helseorganisasjon frykter dårlig instilling mot eldre kan få konsekvenser.

En verdensomspennende studie fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at fordommer mot eldre er utbredt. I en undersøkelse med 83.000 deltagere som var over 18 år, svarte 60 prosent at de mente den eldre generasjonen ikke ble respektert.

Ifølge John Beard, som leder aldersutvalget i WHO, bekrefter studien at diskrimiering eller fordommer mot eldre er svært utbredt over hele verden. Beard mener slike holdninger kan få store konsekvenser også for den yngre befolkningen.

– Studier antyder at det å ha et negativt syn på å bli eldre, kan forkorte livene til folk, sier Beard til nyhetsbyrået AFP.

Han viser til studier som antyder at folk som har en negativ innstilling til det å bli eldre, sliter med rehabilitering etter skader. De lever også i snitt 7,5 år kortere enn de som er positivt innstilt.

Like utbredt som rasisme

Ifølge WHO er fordommer mot eldre like utbredt som tilfellet var med rasisme og kjønnsdiskriminering for 30-40 år siden.

– Det er mange ting som ikke tolereres å si om rase eller kjønn som er akseptert dersom man sier det samme om alder, mener Beard.

Verken han eller WHO definerer hvem som er ofre for aldersdiskriminering. Beard mener denne typen forskjellsbehandling kan rettes mot 50-åringer som leter etter ny jobb eller en 65-åring som blir tvunget til å pensjonere seg.

WHO mener også at det er problematisk å tvinge en ansatt til å gå av med pensjon.

Les også: Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

(Saken fortsetter under)

Å gi noen sparken på grunn av alder er forbudt ved lov. Likevel kan det være forskjell mellom lov og hva som skjer i praksis. Foto: Colourbox.com
Å gi noen sparken på grunn av alder er forbudt ved lov. Likevel kan det være forskjell mellom lov og hva som skjer i praksis. Foto: Colourbox.com

Definisjon av eldre

For å gi en rettferdig definisjon av begrepet «eldre» har WHO begynt å se på midtpunktet til forventet levealder i hvert enkelt land. For eksempel i Storbritannia hvor forventet levealder er 81 år, blir 40-åringer sett på som eldre. Beard sier til AFP at han håper dette er befriende for folk som nærmer seg 60 år og ser på dette som en fryktinngytende milepæl.

Per i dag er det omtrent 600 millioner personer i verden som er over 60 år. WHO forventer at tallet dobles innen 2025.

Studien om «ageism» er det første av sitt slag. Derfor er det vanskelig å se om det har vært en holdningsendring over tid, eller om fordommer mot eldre har eksistert over lengre tid.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Les også: En av åtte eldre har opplevd aldersdiskriminering

Personvernpolicy