Forskning:

Økt risiko for hjertesvikt ved bruk av vanlige smertestillende medisiner

<p>HJERTERISIKO: En ny studie viser at nåværende bruk av ni ulike NSAIDs, som er betennelsesdempende og smertestillende legemidler, kan knyttes til økt risiko for sykehusinnleggelse på grunn av hjertesvikt. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix</p>
HJERTERISIKO: En ny studie viser at nåværende bruk av ni ulike NSAIDs, som er betennelsesdempende og smertestillende legemidler, kan knyttes til økt risiko for sykehusinnleggelse på grunn av hjertesvikt. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

– Legen må gjøre en vurdering av pasienten før utskriving av NSAIDs og doseringen må tilpasses behov og risiko for bivirkninger, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Mer om saken:

NSAIDs utgjør en stor gruppe legemidler med smertestillende og betennelsesdempende virkning.

NSAIDs er en forkortelse for Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Non-steroidal betyr at de ikke inneholder steroider.

Bruk av syv tradisjonelle NSAIDs: diklofenak (best kjent som Voltaren, Voltarol), ibuprofen (Ibux, Burana, Ibuprox, Ibumetin), indometacin, ketorolak, naproxen, piroxikam og nimesulid (ikke godkjent i Norge), og to såkalte COX-2-hemmere: etoricoxib (kjent som Arcoxia) og rofecoxib (kjent som Vioxx) knyttes til økt risiko for sykehusinnleggelse på grunn av hjertesvikt i en ny studie fra italienske forskere.

Studien er publisert i tidsskriftet BMJ.

Betennelsesdempende smertestillende legemidler (NSAIDs) er mye brukt både i Norge og internasjonalt. De senere årene har en rekke studier vist at denne typen smertestillende midler gir økt risiko for hjerte- og karsykdom.

En ny undersøkelse som publiseres i det anerkjente tidsskriftet BMJ denne uken, bekrefter at det er en sammenheng mellom bruk av NSAIDs og økt risiko for hjertesvikt.

Et team av forskere ved Universitetet i Milano-Bicocca i Italia, har vurdert risikoen for sykehusinnleggelse som følge av hjertesvikt, knyttet til 27 ulike typer NSAID-preparater, inkludert 4 nyere såkalte COX-2-hemmere.

Funnene deres baserer seg på nesten ti millioner NSAID-brukere, som startet behandling i 2000-2010, fra fire europeiske land: Nederland, Italia, Tyskland og Storbritannia. Totalt identifiserte de 92.163 sykehusinnleggelser på grunn av hjertesvikt.

– Det viktigste er at legene gjør en vurdering av pasienten før han skriver ut NSAIDs. Doseringen må tilpasses pasientens behov og risiko for bivirkninger, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
– Det viktigste er at legene gjør en vurdering av pasienten før han skriver ut NSAIDs. Doseringen må tilpasses pasientens behov og risiko for bivirkninger, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Resultatene viser at nåværende bruk, altså bruk innen siste 14 dager, av ni av de betennelsesdempende legemidlene, kan knyttes til økt risiko for innleggelse på grunn av hjertesvikt. (Se faktaboks.)

– Denne studien bekrefter på mange måter det vi vet fra tidligere og hva vi har trodd, sier medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk og hjertespesialist Steinar Madsen.

– Studien er en av mange som har vist at NSAIDs kan gi ulike former for hjertebivirkninger. Her har de sett spesielt på hjertesvikt og dette styrker vårt syn på at særlig eldre skal være forsiktige, fortsetter han.

Fordi studien er en etteranalyse kan det være ulike feilkilder, forklarer han.

– Men det ville ut fra det vi vet være overraskende om resultatet hadde vært annerledes, sier Madsen.

Les også: Voltaren og Ibux øker risikoen for hjerteinfarkt

Dose viktig for risiko

Forskerne fant også at størrelsen på risiko varierte mellom de ulike medisinene og som følge av dosen legen hadde skrevet ut. Ved veldig høye doser av ibuprofen (best kjent som Ibux) og diclofenak (Voltaren) så forskerne en doblet risiko for innleggelse for hjertesvikt.

– Kortvarig bruk mot akutte smerter har liten risiko. Langvarig bruk og høye doser gir økt risiko, særlig hos eldre. Særlig for ibuprofen må det høye doser til før man ser noen negativ effekt, understreker Steinar Madsen.

Han forklarer at bruken av NSAIDs har hatt en nedadgående tendens i Norge de siste årene. Det gjelder særlig diklofenak.

– Legemiddelverket har i flere år anbefalt paracetamol som førstevalg ved smerter. Og det har vært ganske vellykket. Bruken av paracetamol på resept har økt sterkt. Men forbruket av NSAIDs er fremdeles høyt i Norge, sier Madsen.

Forskerne fant ikke sammenheng mellom bruk av COX-2-hemmeren celekoksib (kjent som Celebra) og risiko for innleggelse for hjertesvikt ved vanlige brukte doser. Dette legemiddelet ble imidlertid gitt i lave doser, så tryggheten ved bruk av høyere doser er ikke undersøkt, bemerker forskerne i BJM.

Les også: – Litt for mye Paracet kan være skadelig over tid

Etterlyser strengere regulering

Selv om man på bakgrunn av denne observasjonsstudien ikke kan trekke sikre konklusjoner om årsaksmekanismer eller absolutt risiko knyttet til de ulike legemidlene, mener forskerne studien underbygger at det er sammenheng mellom bruk av disse vanlige NSAIDs og risiko for hjertesvikt.

– Fordi enhver potensiell økt risiko kan ha betydelig effekt på folkehelsen, kan risikoestimatene fra denne studien være viktige både i klinisk praksis og når det gjelder regulering av legemidlene, konkluderer forskerne i BMJ.

De to danske hjertespesialistene Gunnar H. Gislason og Christian Torp-Pedersen, støtter dette synet i en medfølgende kommentarartikkel i BMJ.

– På grunn av den utbredte bruken av NSAID, vil til og med en liten økning i risiko for hjerte- og karsykdom være av betydning for folkehelsen, skriver de.

Både europeiske og amerikanske legemiddelmyndigheter har advart mot de potensielt farlige effektene av disse legemidlene, spesielt diklofenak. Hjertespesialistene i European Society of Cardiology har gått så langt som å fraråde bruk av diklofenak, opplyser de to danske hjertespesialistene.

– Slike legemidler er fremdeles lett tilgjengelig uten resept i supermarkeder og kiosker, uten medfølgende profesjonelle råd om bruk eller potensielle skadelige virkninger, skriver skriver Gislason og Torp-Pedersen og fortsetter:

– Denne praksisen bidrar til å opprettholde den vanlige misoppfatningen om at NSAIDs er harmløse medisiner som er trygge for alle og enhver.

De konkluderer med at det vil være på sin plass med strengere regulering når det gjelder tilgjengeligheten av disse legemidlene og krav til helsepersonell om å gi pasienter råd om bruk og mulige farlige bivirkninger.

Madsen i Legemiddelverket mener reguleringen vi har i Norge er bra.

– I butikkene får man bare kjøpt små pakninger av ibuprofen. Og det er selvsagt viktig at doseringen på pakningen følges når man kjøper reseptfrie legemidler, sier han og fortsetter:

– Det viktigste er at legene gjør en vurdering av pasienten før han skriver ut NSAIDs. Doseringen må tilpasses pasientens behov og risiko for bivirkninger.

Les også:

– Skjulte informasjon om farlig medisin

– Ikke bland bakrus og smertestillende

Legemiddelverket fraråder å mikse Ibux og Paracet

– Kombinasjon gir begrenset tilleggseffekt

– Ikke aktuelt å fjerne Paracet fra butikkene i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:57 Hellas vil stenge asylleire på øyene12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 Hans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Jacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Kan ha løst eldgammelt mysterium21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Advarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Skeptiske til Vys kontantnekt20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge
Siste nytt
12:57VerdenHellas vil stenge asylleire på øyene12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerHans ettermæle fortjener mer enn «mannen som åpnet for et todelt helsesystem»12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerJacob Schram blir ny konsernsjef i Norwegian11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenKan ha løst eldgammelt mysterium21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorAdvarer mot ny E18-strekning: – Prosjektet er helt vanvittig20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerSkeptiske til Vys kontantnekt20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkForsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge