Forskning: – Øl gjør folk lykkeligere og mer sosiale

Mange føler det er enklere å komme i kontakt med fremmede i en sosial setting dersom de har litt alkohol i glasset. Se video.

Ny studie viser at alkohol kan være et effektivt sosialt smøremiddel.

Mange av oss har en eller annen gang i løpet av livet befunnet seg i en sosial sammenheng der man kjenner få, kanskje til og med ingen, av de andre menneskene som er tilstede. Det kan kjennes vanskelig å få sparket i gang snakketøyet, men etter et glass vin eller en øl så kjennes det bemerkelsesverdig enklere å ta kontakt og snakke med de andre festdeltakerne.

At alkohol kan gjøre oss mer sosialt anlagt er ingen stor hemmelighet, likevel har det vært gjort lite forskning på dette området. Nå har en gruppe sveitsiske forskere ved Universitetssykehuset i Basel testet 60 sunne og friske mennesker, likt fordelt på kjønn, for å se på alkoholens effekt i sosiale settinger.

Målte empati og seksuell opphisselse

I forskningens tjeneste fikk de 60 deltakerne beskjed om å drikke alkoholholdig og alkoholfritt øl, og ta del i oppgaver som blant annet en ansiktsgjenkjenningstest, empatitest og test av seksuell opphisselse.

Forskerne så at ønsket om å være sammen med andre i et pratsomt og sosialt miljø var størst hos gruppen som drakk alkohol, spesielt de kvinnelige deltakerne. De ble dessuten bedre på å gjenkjenne lystige ansiktsuttrykk og forskerne så at graden av empati økte med alkohol i blodet.

Les også: Derfor drikker single mer enn de som er gift

(Saken fortsetter under)

Alkohol kan gi mye hygge. Foto: Colourbox.com
Alkohol kan gi mye hygge. Foto: Colourbox.com

For å måle deltakernes seksuelle opphisselse, viste forskerne bilder med seksuelt innhold. De som drakk alkohol fant det meget behagelig å hvile øynene på bildene, spesielt ble det enklere for kvinnene å se på materialet. De som drakk alkoholfritt var mindre betraktelig begeistret, særlig kvinnene.

Samtidig hadde alkohol null utslag når det gjaldt seksuell opphisselse.

Les også: – Øl med gutta er bra for helsa

Mindre hemmet, mer lykkelig

Studien, som er publisert i det medisinske tidsskriftet Psychopharmacology, ble presentert under en kongresskonferanse i Wien.

– Dette er en interessant studie som bekrefter at alkohol er et sosialt smøremiddel og at moderat bruk av alkohol gjør folk lykkeligere, mer sosial og mindre hemmet når det kommer til seksuell engasjement, sier professor Wim van den Brink i kongressens programkomité i en kommentar til BBC.

– Kjønnsforskjellene kan forklares med forskjeller i alkoholkonsentrasjon i blodet når man sammenlikner menn og kvinner som inntar samme mengde alkohol.

Van den Brink påpeker at studier av alkoholrelaterte følelser og erkjennelser ikke alltid samsvarer med faktisk atferd.

Les også:

Dette gjør alkohol med kvinnekroppen

– Øl kan beskytte mot hjertesvikt

Skal du drikke øl eller vin til fårikål?

Personvernpolicy