Dette er symptomene på klamydia lungebetennelse

Klamydialungebetennelse: Feber, halsbetennelse og heshet er vanlige symptomer. Foto: Colourbox.com
Klamydialungebetennelse: Feber, halsbetennelse og heshet er vanlige symptomer. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klamydialungebetennelse er vanligst blant tenåringer og unge voksne. Plagene er ofte mildere enn ved vanlig lungebetennelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klamydialungebetennelse forårsakes vanligvis av Chlamydophila penumoniae – tidligere også kalt TWAR . Bakterien gir luftveisinfeksjoner, ofte med lungebetennelse.

– Klamydialungebetennelse er trolig årsak til omkring 10 prosent av lungebetennelser. Mennesker er bærere og reservoar for bakterien, sier Olav Kåre Refvem, spesialist i lungesykdommer og indremedisin, og ekspert hos LHL.

En annen variant er Chlamydophila psittaci, hvor fugler er den største smittesprederen (også burfugl).

Spesialist i lungesykdommer og indremedisin: Olav Kåre Refvem. Foto: Privat
Spesialist i lungesykdommer og indremedisin: Olav Kåre Refvem. Foto: Privat

– Denne bakterien er betydelig sjeldnere som årsak til lungebetennelse hos mennesker, og forløper da gjerne som en mer alvorlig infeksjon, kjent som ornitose.

Les også: Dette er astma - symptomene og behandling

Klamydiabetennelse vanligst blant unge mennesker

Klamydialungebetennelse ses oftest blant tenåringer og unge voksne, men også hos eldre mennesker, gjerne hos personer med svekket helse. Det er usikker hvorfor tilstanden hovedsakelig affiserer tenåringer og unge voksne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan ha med immunitet å gjøre. Mange voksne har antistoffer mot klamydia, men det er ikke noen sterk immunitet, og gjentatte infeksjoner forekommer, sier Refvem.

Dette er en spesiell type bakterie som man tidligere trodde var et virus. Det er fordi den går inn i cellene, til forskjell fra vanlige bakterier.

– Den smitter ved dråpesmitte, og tiden fra smitte til sykdomsutbrudd kan være tre til fire uker.

Les også: Lungesykdommen KOLS

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klamydialungebetennelse gir ofte milde symptomer

Forløpet er ofte mildt eller uten spesielle symptomer. Vanlige symptomer ved atypisk pneumoni er øvre luftveisinfeksjoner, sinusitt, ørebetennelse og halsbetennelse.

– Det starter ofte med feber , halsbetennelse og heshet. Alvorlige komplikasjoner er svært uvanlig, og da særlig hos eldre mennesker, sier Refvem.

Noen får også øreplager og utslett. Sykdomsforløpet kan variere, noen får bagatellmessige plager, mens noen få kan utvikle en alvorlig lungeinfeksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plager kan vedvare i flere uker

Plagene ved klamydialungebetennelse er ikke så intense som ved vanlig lungebetennelse, hvor typiske symptomer er høy feber og at man raskt blir syk og medtatt, men det er vanlig med et lengre sykdomsforløp.

Hoste kan være et symptom som holder seg i lengre tid, opptil flere uker, etter at lungebetennelsen er over eller ferdigbehandlet. Det finnes ellers spesielle blodtester for å sikre en spesifikk diagnose.

Man regner med at mange ikke oppsøker lege, da plagene ofte er ganske milde. Infeksjonen går da over av seg selv.

Dersom en pasient har behov for antibiotika, benyttes ofte tetrasyklin eller erytromycin (den første skal ikke gis til barn). Kuren varer i 7-10 dager.

Les også: Symptomene på lungekreft

Atypiske lungebetennelser

Det kan være vanskelig å skille klamydialungebetennelse fra mykoplasmalungebetennelse. Begge to er atypiske lungebetennelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Begge tilstandene har mye av de samme symptomene, og behandlingsopplegget er ganske likt. Blodprøver brukes for å skille sikkert mellom dem, sier Refvem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forekomsten av Chlamydophila pneumoniae, årsaken til klamydialungebetennelse, varierer fra år til år.

– Vi har ikke sett noen økning av forekomsten de siste årene. Oversikten er basert på tall for bakteriepåvisning ved mikrobiologiske laboratorier i Norge, og det er ikke et komplett overvåkingssystem, men det viser endringer fra sesong til sesong, sier Didrik F. Vestrheim, avdelingsdirektør ved avdeling for luftbårne og vaksineforebyggende infeksjoner, ved Folkehelseinstituttet.

Har du spørsmål? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger.

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Les også:

– Folk med fedme får lettere infeksjoner enn normalvektige

Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?

Når bør du være hjemme fra jobb når du er forkjølet?