Forskning: – Lange blunder på dagtid kan være tegn på diabetes type 2

<p>TIDLIG VARSELTEGN? En ny analyse av tidligere forskning har funnet en sammenheng mellom det å sove lange blunder på dagtid og økt risiko for livsstilsdiabetes. Det betyr ikke at slike blunder øker risikoen, men det å ha behov for å sove lenge på dagen kan muligens være et tidlig varseltegn, mener ekspert. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
TIDLIG VARSELTEGN? En ny analyse av tidligere forskning har funnet en sammenheng mellom det å sove lange blunder på dagtid og økt risiko for livsstilsdiabetes. Det betyr ikke at slike blunder øker risikoen, men det å ha behov for å sove lenge på dagen kan muligens være et tidlig varseltegn, mener ekspert. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det å ha behov for å sove mer enn en time på dagtid i hverdagen kan være tegn på diabetes type 2, antyder ny studie.

Symptomer på diabetes type 2

Går du lenge med sykdommen før den blir påvist, vil du sannsynligvis føle deg slapp og sliten, og kanskje unormalt tørst.

Noen går i årevis uten at sykdommen blir oppdaget, og hos noen går det så langt at diabetes type 2 blir oppdaget først ved innleggelse for hjerteinfarkt, ved begynnende nyresvikt eller ved redusert syn som følge av skade på øynene.

Uten nok insulin stiger sukkernivået i blodet, og kroppen får ikke energi. Kroppen begynner da å forbrenne fettstoffer og proteiner for å skaffe seg energi.

Når sukkerinnholdet i blodet stiger, kommer det sukker i urinen. Dette fører til økt urinmengde og hyppig vannlating, og mange blir svært tørste.

Sukkerutskillelsen i urinen gir også et kaloritap og fører ofte til at man går ned i vekt.

Kilde: Diabetesforbundet

Det er forskere ved Universitetet i Tokyo som har analysert flere såkalte observasjonsstudier, som til sammen inkluderer mer enn 300.000 mennesker. Da fant de en sammenheng mellom blunder på mer enn 60 minutter på dagtid og en 45 prosent økt risiko for diabetes type 2, melder BBC.

Britiske eksperter som BBC har snakket med, sier mennesker med udiagnostisert diabetes ofte føler seg trøtte på dagen, men de understreker at det ikke er noe som tyder på at det å sove på dagen fører til eller øker risikoen for diabetes.

Les også: – Regelmessig sykling kan redusere risikoen for diabetes

Forstyrret nattesøvn

Studien har kun pekt på en sammenheng mellom lange blunder og økt risiko for diabetes type 2, også kalt livsstilsdiabetes. Fordi den baserer seg på observasjonsstudier gir den ingen svar på hvorfor det er slik, men de japanske forskerne foreslår flere mulige forklaringer.

De mener de lange blundene kan skyldes dårlig nattesøvn, som for eksempel kan forårsakes av søvnapné. Dette er en søvnsykdom som rammer mange, uten at de er klar over det selv, og som forårsaker nattlige pustestopp. Sykdommen knyttes til økt risiko for hjerteinfarkt, slag, annen hjerte- og karsykdom og metabolske sykdommer, inkludert diabetes type 2.

Dårlig nattesøvn av andre årsaker, kan også føre til økt apetitt, som igjen kan øke risikoen for denne formen for diabetes. Eller det kan være at de som levde en usunn livsstil eller var i tidlige faser av diabetes type 2, hadde større sannsynlighet for å ta lange blunder på dagen, mener forskerne.

Analysen viste at korte blunder derimot ble knyttet til økt oppmerksomhet og bedre motoriske ferdigheter, ifølge forskerne. Tidligere forskning har også antydet at korte blunder kan motvirke den negative helseeffekten av dårlig nattesøvn.

Les også: – Nattarbeid skaper kaos i kroppen

– Kan være tidlig varsel

Forekomsten av diabetes type 2 har eksplodert de siste årene. Rundt 350.000 nordmenn har diabetes type 2, men bare 200.000 har fått diagnosen. Hvis man regner med alle som står i fare for å utvikle sykdommen, kan tallet være oppe i 700.000, antyder tall fra Helsedirektoratet og HUNT-undersøkelsen.

Om lag halvparten av amputasjonene i Norge hvert år skyldes diabetes. Diabetes, særlig uoppdaget, fører også til hjerneslag, blindhet og nyreskader. Et av problemene er at symptomene kan være svake eller vanskelige å tolke.

Naveed Sattar, professor i metabolsk medisin ved University of Glasgow sier det etter hvert finnes mye dokumentasjon på en kobling mellom søvnforstyrrelser og diabetes.

– Det er sannsynlig at risikofaktorer som fører til diabetes også fører til at man får behov for blunder. Dette kan inkludere lett forhøyede blodsukkernivåer. Dette betyr at det å ta blunder kan være et tidlig varselstegn på diabetes, sier Sattar til BBC.

For å få sikre svar er det imidlertid nødvendig å gjennomføre kontrollerte forsøk, understreker han.

Les også: Åtte overraskende tegn på diabetes

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden