Klarer du å se alle de tolv punktene?

Du er ikke alene om å kun se åtte punkter når du stirrer på denne optiske illusjonen som har skapt stor irritasjon.

Søndag la spillutvikleren Will Kerslake ut et bilde på Twitter som viser grå linjer som krysser hverandre mot en hvit bakgrunn. Tolv punkter blinker visstnok inn og ut der linjene møtes, men for de aller fleste av oss er det komplett umulig å få øye på samtlige på én gang.

Et overveldende flertall av de kommentarene som er kommet på innlegget, krever nå å få vite hvorfor de ikke klarer å se alle tolv punktene på én gang.

– Mange opplever det som en eksistensiell krise der de kjenner seg usikre på om de noen gang kan vite hva sannheten egentlig er, sier synsforsker Derek Arnold ved University of Queensland til The Verge.

– Men, forskere som studerer det visuelle systemet vet at det vi oppfatter ikke alltid er det samme som virkeligheten, legger han til.

Les også:

(Saken fortsetter under)

I denne optiske illusjonen, som ble publisert første gang i tidsskriftet Perception, vil den svarte prikken i midten alltid være synlig for deg, det er de svarte prikkene som sitter rundt den som kommer og går mens du stirrer på bildet. Årsaken skyldes at mennesker har et dårlig sidesyn. Hjernen vår foretar en ren gjetning på hva som mest sannsynlig foregår i periferien og fyller opp det mentale bildet deretter.

Med andre ord, når du stirrer på prikken i midten av synsfeltet, vil det visuelle systemet fylle ut resten. Det regelmessige mønsteret av grå streker gjør at hjernen oppfatter at det er mer av samme, samtidig som mellomliggende prikker blir oversett.

– Prikkene forsvinner for å dukke opp igjen mens øyet ditt sveiper rundt som et ustabilt kamera, forklarer Arnold til The Verge.

– Vi vet fortsatt ikke vet alt om de mentale beregninger som gir opphav til optiske illusjoner slik som denne. Men de er utmerkede hjelpemidler til å forske oss frem til svaret.

Les også: Ser du hva bildet forestiller?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden