Trening midtveis i livet gir bedre husk som gammel

Som sangen sier: Mot i brystet vett i pannen, stål i ben og armer. Foto: Colourbox.com
Som sangen sier: Mot i brystet vett i pannen, stål i ben og armer. Foto: Colourbox.com

En ny europeisk undersøkelse viser at middelaldrende som trener er bedre beskyttet mot kognitivt forfall i alderdommen.

Resultatene er det finske forskere ved universitetene i Helsinki, Jyväskylä og Turku som har kommet frem til i en såkalt langtids tvillingstudie, der de har sett på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og kognitive funksjoner. I denne sammenhengen er fysisk aktivitet definert som aktivitet som er mer anstrengende enn vanlig gange, som for eksempel jogging.

Les også: Ti måter å forebygge Alzheimer på

Lavere risiko etter trening

I 1975 og 1981, da de som deltok i undersøkelsen var rundt 45 år, ble graden av fysisk aktivitet kartlagt. Så ble de kognitive evnene testet i 1999 og 2015, da de samme menneskene i snitt var drøye 74 år, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dataene viser at de som var svært fysisk aktive hadde mindre risiko for å oppleve kognitivt forfall enn de som var inaktive, selv etter at forskerne hadde tatt hensyn til helserisikofaktorer som høyt blodtrykk, røyking, overdreven alkoholbruk og lav utdanning.

Les også: Mulig ny Alzheimer-medisin viser lovende resultater

Forebygging av Alzheimer

Ifølge undersøkelsen, som er publisert i Journal of Alzheimer's Disease, er det ikke slik at den beskyttende effekten øker med økt aktivitetsnivå. Forskerne fant at moderat fysisk aktivitet var tilstrekkelig. Studien bekrefter tidligere funn i dyreforsøk.

Les også:

– Livsstilsendringer er uglamorøst, men har en utrolig effekt

– Alzheimer-pasienter husker bedre etter livsstilsendring

– Lever lenger med tre timer aktivitet i uka

Oversatt og tilrettelagt av Krister Ottesen (ABC Nyheter)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden