Kan man få grått hår over natten?

GRÅ HÅR: Innen man fyller 40 år vil de fleste ha fått sine første grå hår
GRÅ HÅR: Innen man fyller 40 år vil de fleste ha fått sine første grå hår Foto: COLOURBOX

Alle blir gråhåret med tiden – det er en naturlig prosess. Men går det an å få grått hår over natten? Myte eller fakta?

HUDLEGE: Jorunn Thune
HUDLEGE: Jorunn Thune

Dersom pigmentcellene nederst i hårsekkene produserer mindre pigment, vil man få grått hår. Dette skjer av seg selv når vi blir eldre, men kan det dukke opp grå hår over natten?

- Fargen i håret blir produsert av celler som ligger i hårsekken, og når vi blir eldre slutter disse cellene å produsere melanin – men det skjer ikke i alle hårsekkene på samme tid, sier Turid Jorunn Thune.

Thune er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland sykehus, og hun mener bestemt at det å bli grå over natten er en myte.

– Nei, det går ikke an å få grått hår over natta med mindre det blir farget grått.

– I lang tid vil man få en blanding av grå og pigmenterte hår, før alt til slutt blir grått. Hvor lang tid denne prosessen tar, kan variere betydelig fra person til person.

HUDSPESIALIST: Kjersti Danielsen
HUDSPESIALIST: Kjersti Danielsen

Les også: Hvorfor mister menn håret?

Noen kan bli gråhåret etter kort tid

I diverse historier og fortellinger kan man høre om personer som har fått helt hvitt hår over natten – ofte etter stort emosjonelt stress, men dette er nok en liten spissing av sannheten, ifølge Kjersti Danielsen.

Danielsen er hudspesialist ved Nordnorsk Hudlegesenter, og forsker ved UiT, Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Det finnes dokumenterte tilfeller hvor personer har blitt hvithåret i løpet av noen uker, men de eksakte mekanismene bak dette er ikke fullt kartlagt.

Les også: Derfor får du grått hår

Sykdommer som kan gi grått hår over kort tid

Noen kan utvikle vitiligo, en sykdom som gir flekkvist pigmenttap i hud og hår. Omtrent 0,1-2 prosent av befolkningen har denne sykdommen. Håret vil ikke bli hvitt over natten, men det kan skje ganske fort.

Andre mister deler av håret, for eksempel alle brunt-pigmenterte hår, mens grå hår beholdes (preferensielt hårtap) som ledd i en spesiell form for alopecia areata, en sykdom som medfører flekkvis eller fullstendig hårtap.

– Alopecia areata er en sykdom som vanligvis gir flekkvis tap av håret, men i dette tilfellet kun tap av visse pigmenterte hår, sier Danielsen.

Legen svarer: Er det noen sammenheng med hårtap og HIV?

Hvorfor får noen grått hår tidligere enn andre?

Genetikk er hovedårsaken til tidlig forekomst av grått hår.

Stress og andre miljøfaktorer vil ikke påvirke når man får grått hår i like stor grad som det genene gjør.

– Ved enkelte sykdommer og mangeltilstander, slik som vitamin B12-mangel, kan hårfargen og hårstrukturen påvirkes. Dette gjelder også når vi utsettes for enkelte kjemikalier og medikamenter, slik som etter behandling med cellegift for eksempel, sier Danielsen.

Det er helt normalt å få grå hår på grunn av reduksjon av pigmentproduksjon fra voksen alder.

– Noen opplever dette allerede i 20-årene. Innen man fyller 40 år vil de fleste ha fått sine første grå hår. Hvis man har mørkt hår vil man ofte legge merke til de grå hårene tidligere på grunn av kontrasten.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden