– Snus er farligere enn tidligere kjent

Snus påvirker kroppens blodårer mer enn man har trodd.
Snus påvirker kroppens blodårer mer enn man har trodd. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Skadevirkningene ved bruk av snus er farligere enn tidligere kjent, viser en ny norsk undersøkelse fra NTNU. 

I motsetning til røyk, stiger bruken av snus hos den norske befolkningen. Over en halv million mennesker i Norge bruker nå snus daglig eller av og til, viser en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Særlig blant ungdom og unge voksne er snusbruken høy. Blant menn i aldersgruppen 16 til 24 er snusbruken femdoblet siden 2000.

Farligere enn tidligere kjent

Lenge har snus vært ansett som mindre farlig enn røyk, en ny undersøkelse fra NTNU viser nå at snus har større skadevirkninger enn det som tidligere er kjent.

– Snusen har nok langt større skadelig effekt på blodårene enn det man har trodd, sier Eli-Anne Skaug, lege og forsker ved NTNU i Trondheim, til TV 2 som først omtalte saken.

– Verre enn jeg trodde det var

I undersøkelsen har 1500 personer deltatt.

I studien ble blodårefunksjonen målt hos 1500 friske menn. Resultatet var verre enn det Skaug først trodde. Snuserne kom like dårlig ut som røykerne.

– Dette så verre ut enn jeg trodde det var. Jeg trodde røykerne ville komme verst ut, sier Skaug til TV 2.

På sikt kan snusbruken føre til hjerte- og hjerneinfarkt, forklarer NTNU-forskeren.

Studien er publisert i tidsskriftet PLOS ONE.

Les også: To snusbokser om dagen spiste om tannkjøttet hans

Større eksponering av nikotin enn røyk

Ifølge Folkehelseinstituttet gir en dose snus større eksponering for nikotin enn fra en røyk.

Nikotin har akutte effekter på hjerte- og karsystemet, og kan øke hjertefrekvens, blodtrykk og motstanden i hjertets blodårer. Det kan også påvirke hjertemuskelens funksjon, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

I tillegg øker snus sjansen for kref i buksputtkjertelen, spiserøret og munnhulen.

Les saken: Slik påvirker snus kroppen din

Fakta om norske snusbrukere

  • Tall for 2013 viser at 19 prosent menn og 7 prosent kvinner snuser daglig eller av og til
  • I aldersgruppen 16-24 år er tallene 33 prosent for menn og 23 prosent for kvinner
  • Særlig for menn i aldersgruppen 16-24 år kan man snakke om en snusepidemi. Bruken har økt mer enn fem ganger i løpet av de siste 10-14 årene.
  • Omkring 20 prosent av kvinner som snuser ser ut til å fortsette å snuse etter at de er blitt gravide. Men dette er basert på tall før 2009, da snusing blant unge kvinner ennå ikke hadde tatt av.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Den sterkt økende bruken blant unge kvinner øker risikoen for at flere gravide vil bruke snus i årene som kommer.

Det er ingen opplagt sammenheng mellom nedgang i røyking og økende snusbruk. For eksempel er det vist en tilsvarende nedgang i røyking også i land der snus ikke er tillatt omsatt.

Det er ingen forskjell i utdanningsnivå blant voksne snusbrukere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
17:17VerdenFødte på parkeringsplass: – Det var utrolig!16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»