E. coli-bakterier ble superresistente på 11 dager

I videoen over kan du se hvordan forsøket ble gjennomført, samt det urovekkende resultatet.

Forskere fra Harvard har undersøkt hvor fort bakterier muterer og blir resistente.

Et forskerteam fra Harvard Medical School fylte en stor petriskål på 60 centimeter ganger 120 centimeter med antibiotika og e. coli-bakterier for å illustrere hvor fort bakterier muterer og blir antibiotika-resistente. I petriskålen var det også agar, et geleaktig stoff som fremmer vekst av bakterier og andre organismer.

Forskerne, ledet av Michael Baym, delte petriskålen inn i fem soner med ulik mengde antibiotika.

Les også: Populære feriemål på bakterietoppen

Muterte i løpet av dager

Ytterst på hver side av skålen var det ikke noe antibiotika i det hele tatt. Her ble e. coli-bakteriene først plassert.

I sonen innenfor ble det plassert en dose antibiotika som tradisjonelt sett er stor nok til å drepe e. coli-bakterier. Innenfor der ble det plassert en ti ganger så stor dose antibiotika. I neste sone var dosen hundre ganger så stor, og i den siste sonen tusen ganger så stor som en vanlig dose.

Videoen øverst i saken, som illustrerer forsøket, viser hvordan bakteriene først stopper opp ved sone to, der den vanlige antibiotika-dosen er plassert. Etter noen dager oppstår det mutasjoner blant e. coli-bakteriene som gjør dem resistente mot antibiotika. E. coli-bakteriene begynner å bevege seg inn i sone to.

I løpet av elleve dager har e. coli-bakteriene mutert til å bli resistente mot den dosen som er tusen ganger større enn dosen i sone to.

Les også: Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund i 2050

Rask evolusjon gjør oss utsatt

Forsøket viser hvor fort evolusjon kan skje hos bakterier og andre mikrober, og illustrerer hvor utsatt vi mennesker er for resistente bakterier.

– Dette er en fantastisk demonstrasjon av hvor fort mikrober utvikler seg. Evolusjonsbiologer kjenner igjen konsepter de tidligere bare har tenkt på abstrakt, når de ser videoen, mens folk som ikke kan noe om dette begynner å stille veldig gode spørsmål, sier Tami Lieberman, som har vært med på å utføre forsøket, i en pressemelding.

Funnene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Science 9. septemeber.

En kartlegging fra juni, utført av Folkehelseinstituttet, konkluderte med at hver tiende friske nordmann er bærer av antibiotikaresistente bakterier.

Les mer: Én av ti friske bærer dødelige bakterier

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden