Lavt testosteron påvirker først og fremst sexlysten

Lavt testosteron påvirker først og fremst sexlysten. Man mangler motivasjon og mister kåtheten. Foto: Colourbox
Lavt testosteron påvirker først og fremst sexlysten. Man mangler motivasjon og mister kåtheten. Foto: Colourbox

Dette gjør lavt testosteron med kroppen din. Behandling er mulig for noen, men vær klar over bivirkningene.

Testosteron er et hormon som produseres hos både kvinner og menn. Ifølge Store Medisinske Leksikon starter produksjonen av testosteron hos menn allerede når guttefosteret er 2 måneder gammelt. Hos mannen dannes testosteron i spesialiserte celler i testiklene.

Symptomer på lavt testosteronnivå

Lege og biokjemiker Ken Purvis ved Andrologisk Senter i Oslo har jobbet med menn som har lavt testosteronnivå i 40 år. Han har nylig utgitt boka «Testosterone, The male elixir» som handler om testosteron og testosteronbehandling.

Purvis forteller at menn med lavt testosteron kan ha en rekke symptomer:

 • Manglende seksuell interesse
 • Redusert ereksjonsevne
 • Manglende initiativ, «drive» og energi til å jobbe og trene
 • Vektøkning (særlig rundt magen) til tross for kostholdstiltak og trening
 • Humørforandringer og irritabilitet
 • Søvnforstyrrelser
 • Konsentrasjonsvansker

– Det er mange som kommer til meg med ereksjonssvikt, men ingen av de andre symptomene. Da er det lite sannsynlig at det er lavt testosteron som er årsaken, sier Purvis.

Les også: Spørsmålene om sex menn ikke tør spørre legen. Her er svarene.

(Saken fortsetter under)

Manglende initiativ, ”drive” og energi til å jobbe og trene, er symptomer på lavt testosteron. Foto: Colourbox
Manglende initiativ, ”drive” og energi til å jobbe og trene, er symptomer på lavt testosteron. Foto: Colourbox

Lite sexlyst

Testosteronnivået faller med alder.

– Mellom 30 og 40 år begynner det å synke. Menn kommer i en overgangsalder , og for de fleste går dette gradvis. Men vi ser at det kan komme veldig brått hos noen, for eksempel hvis mannen har vært utsatt for mye fysisk eller psykisk stress, depresjon, sorg eller blitt utbrent. Da går overgangsprosessen raskere, sier Purvis.

Han forteller at rundt 30 prosent av alle 60-åringer har lavere testosteronnivå enn normalbefolkningen.

– Lavt testosteron påvirker først og fremst sexlysten. Man mangler motivasjon og mister kåtheten. Menn kan mangle seksuell fantasi og tar ikke initiativ, forklarer Purvis.

– Bra lyst, men ereksjonssvikt, skyldes ikke lavt testosteron.

Av de som har lavt testosteron er det kun 20 prosent som har ereksjonssvikt.

Les også: Her er de vanligste seksuelle problemene hos kvinner

Kontakt lege

Han anbefaler at menn som har hatt flere av symptomene ovenfor over tid, bør ta kontakt med lege.

– Ofte er det kvinnelig partner som anbefaler lege. Menn oppsøker ikke lege før de er døden nær, det er for mange menn skamfullt.

Han presiserer at hvis du har flere av symptomene ovenfor, er det ikke nødvendigvis testosteronnivået som er problemet.

– 50 prosent som kommer hit, blir skuffet. Det kan være B12-mangel, stoffskifte problemer eller depresjon som forklarer symptomene.

Vanlige misforståelser om testosteron-behandling

Purvis forteller at det er en del misforståelser rundt testosteronbehandling.

– Det finnes en del myter;

 • Hvis man tar testosteron kan man få prostatakreft.
  – Det viser forskning er feil.
 • Hvis man tar testosteron blir man aggressiv.
  – Det er feil, man får mer ro i seg.

Les også: – Jeg er ikke redd for folk med liten penis

(Saken fortsetter under)

De fleste anabole androgene steroider er syntetiske derivater av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Foto: Colourbox
De fleste anabole androgene steroider er syntetiske derivater av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Foto: Colourbox

Slik måles nivå av testosteron

Å få behandling med testosteron er et diskutert tema, og Purvis forteller at behandlingen har en rekke bivirkninger.

– Det er mye diskutert hvor viktig det er at menn beholder testosteronnivået. For å få testosteronbehandling bør man ha tre eller fire symptomer i tillegg til test med lavt testosteron, sier legen.

En testosterontest utføres ved blodprøve, og bør gjøres tidlig om morgenen fordi nivået er fallende utover dagen.

– Måling bør gjøres mellom 08.00 og 10.00. Nivået faller veldig raskt etter 11.00, og du kan få en unaturlig lav måling.

Hvis man oppfyller kriteriene for testosteronbehandling, er det viktig å sette seg inn i mulige bivirkninger.

Les også: Dette skjer med kroppen etter døden

Lavt testosteron behandles kun ved påvist mangel og kliniske symptom

Enkelte studier har funnet økt risiko for hjerteinfarkt ved testosteronbehandling av menn med testosteronmangel. Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har konkludert med at studiene ikke entydig dokumenterer en slik risiko.

Lege Ken Purvis ved Andrologisk Senter i Oslo har jobbet med menn som har lavt testosteronnivå i 40 år. Foto: NTB Scanpix
Lege Ken Purvis ved Andrologisk Senter i Oslo har jobbet med menn som har lavt testosteronnivå i 40 år. Foto: NTB Scanpix

Resultatene i studiene spriker, og flere studier har metodologiske svakheter som gjør det vanskelig å trekke sikre konklusjoner, skrive Statens Legemiddelverk. I tillegg kan mangel på testosteron i seg selv øke risiko.

Substitusjonsbehandling (Behandling ved å tilføre kroppen stoffer som organismen mangler, eller har for lite av) med testosteron er bare indisert når testosteronmangel er bekreftet både ved kliniske symptomer og laboratorieundersøkelser. Statens Legemiddelverk gir følgende råd for å få testosteronbehandling:

 • Følg med på testosteronnivå, hemoglobin, hematokrit, PSA (prostatakreft prøve), leverfunksjon og lipidprofil. Ved behandling hos pasienter med høyt blodtrykk, må blodtrykket følges nøye.
 • Behandlingen kan gi ødemer hos pasienter med nedsatt hjerte-, lever- eller nyrefunksjon og hos pasienter med koronar hjertesykdom.
 • Det er begrenset erfaring med slik behandling hos menn over 65 år.

Les også: Symptomer på astma hos voksne

Behandlingen gjør deg steril

I tillegg forklarer Purvis at man blir steril ved testosteronbehandling.

– Det er menns p-piller, og man blir steril. Mange opplever at testiklene skrumper når man bruker testosteron. Det er en alvorlig avgjørelse å ta, sier Purvis. Menn må også være klar over at vi ofte snakker om en livstids behandling.

Hvis man har kreft er det ikke anbefalt, da det kan øke celledelingen og akselerer tumorvekst.

Ifølge Purvis er dette normale bivirkninger ved testosteronbehandling som gir et normalnivå:

Har du spørsmål om testosteron? Send inn ditt spørsmål til en av våre leger.

Ifølge Store Medisinske Leksikon starter produksjonen av testosteron hos menn allerede når guttefosteret er 2 måneder gammelt. Hos mannen dannes testosteron i spesialiserte celler i testiklene. Foto: Colourbox
Ifølge Store Medisinske Leksikon starter produksjonen av testosteron hos menn allerede når guttefosteret er 2 måneder gammelt. Hos mannen dannes testosteron i spesialiserte celler i testiklene. Foto: Colourbox

Les også:

Trang forhud

#Sjekkdeg mann! Også menn bør gjennomføre underlivsundersøkelse

Lett grad av skjev penis er normalt

Årsaker til potensproblemer

Potensproblemer? Du er ikke alene!

Ereksjonsproblemer - hva spør legen om?

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Siste nytt
16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger