Røyker for å få små babyer

Foto: Foto: NTB scanpix

En ny trend har utviklet seg blant australske kvinner som er gravide og ønsker seg små babyer. Målet er å unngå fødselsskader.

Stikk i strid med alle helseråd velger kvinner å røyke under svangerskapet.

På den måten håper de på en lettere fødsel ettersom røyking kan ha en slankende effekt.

Ifølge en australsk helsestudie oppgir 18 prosent av gravide, og hele 37 prosent av gravide under 25 år, at de røyker under graviditeten, skriver NZ Herald.

Kvinnene oppgir at de vurderer fordelene ved å røyke som større enn de helseplagene nikotinen kan påføre mor og barn.

– Noen har til og med startet å røyke fordi de er gravide. Den store frykten er at de skal få et enormt stort barn. Derfor bruker de sigaretter i et forsøk på å unngå dette, sier antropolog og dosent Simone Dennis som har gjennomført studien.

På australske sigarettesker står det en advarsel om at barnets fødselsvekt kan bli redusert som følge av røyking, men dette budskapet blir nå i stedet brukt med positivt fortegn.

– Nikotin i snus og sigaretter gjør at blodgjennomstrømningen i livmoren og morkaken reduseres. Fosteret får dermed mindre syre og næring. De vokser dermed saktere og veier mindre enn de burde gjøre ved fødselen, skriver det svenske nettstedet 1177, som er en offentlig informasjonstjeneste innen helse.

Les også: Forskere: Lykkelige hendelser kan ødelegge hjertet

Du kan forebygge åreknuter til en viss grad

Daglig dør 830 kvinner som følge av graviditet og fødsel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden