Vil stanse 14-åring som ønsker å dø

Flere organisasjoner som jobber for funksjonshemmedes rettigheter ber nå barnevernet om å gripe inn for å stoppe en alvorlig syk 14-åring fra å ta sitt eget liv.

14 år gamle Jerika Bolen fra byen Appleton i den amerikanske delstaten Wisconsin lider av den alvorlige nervesykdommen spinal muskelatrofi (SMA). På grunn av sykdommen, som det ikke finnes noen kur for, klarer hun ikke å puste for egen maskin, er lenket til rullestol og lever i et konstant smertehelvete.

Som ABC Nyheter tidligere har rapportert, ønsker tenåringen, som har vært igjennom utallige operasjoner, å avslutte behandlingen som holder henne i live. Saken ble kjent verden over da Jerika inviterte til ball i hjembyen – en siste dans – i slutten av juli. Nå i september var planen hennes å slutte å bruke ventilatoren som hjelper henne med å puste, og som dermed holder henne i live.

Les også: Tenåringsjente inviterer til ball før hun skal dø

Moren aksepterer datterens ønske om å dø

Jentas mor, Jen Bolen, har motvillig akseptert datterens ønske om å dø. Det gjør imidlertid ikke organisasjoner som jobber for funksjonshemmedes rettigheter. Ifølge nyhetsbyrået Reuters forsøker flere organisasjoner nå å stanse det de mener er en suicidal tenåring som heller trenger hjelp til å takle smertene. De mener barnevernet må gripe inn for å stoppe selvmordet, og argumenterer blant annet med at sykdommen Jerika lider av ikke er dødelig.

I august sendte fire organisasjoner som arbeider for funksjonshemmedes rettigheter brev til barnevernsmyndighetene i Wisconsin, der de påpeker at sterke smerter ikke er en god nok grunn til å støtte selvmord. De mener at hun isteden må tilbys medisinsk hjelp, smertelindring og pleie.

Les også: Krever å få avslutte livet hvis hun blir alvorlig syk

Krever selvmordsforebyggende tiltak isteden

– Det faktum at hun er alvorlig funksjonshemmet er ingen grunn til å akseptere selvmord. Hun fortjener at det settes inn de samme selvmordsforebyggende tiltakene som blir iverksatt overfor andre ungdommer som ønsker å ta sitt eget liv, sier Diane Coleman, president i organisasjonen Not Dead Yet, til Reuters.

En annen organisasjon som arbeider for funksjonshemmedes rettigheter i Wisconsin har også klaget til kommunen. Ifølge kommunikasjonsdirektør Lisa Pugh er ikke Jerika Bolen myndig, og kan derfor ikke selv bestemme å avslutte livet.

Verken Jerika Bolen selv, moren eller kommunen har så langt uttalt seg om klagene fra rettighetsorganisasjonene.

Les også: Flertall for aktiv dødshjelp i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden