Sjekk hva du bør vite om mobbing på skolen

<p>Flere tusen barn gruer seg hver dag til å gå på skolen, men vet du hvilke tegn som tyder på at barnet ditt blir mobbet? Foto: Colourbox.com</p>
Flere tusen barn gruer seg hver dag til å gå på skolen, men vet du hvilke tegn som tyder på at barnet ditt blir mobbet? Foto: Colourbox.com

Flere tusen barn blir fortsatt mobbet hver eneste dag.

Tegn på at barnet ditt blir mobbet:

 • Barnet gruer seg til å gå på skolen, og sier det er syk uten at foreldre kan se tegn til sykdom.
 • Noen blir virkelig syke, for eksempel vondt i hodet eller i magen.
 • Barnet går omveier til og fra skolen for å unngå plagerne.
 • Barnet isolerer seg.
 • Klær, skolesaker og andre ting forsvinner eller blir ødelagte.
 • Skoleprestasjonene blir svakere, barnet har vansker med å konsentrere seg.
 • Barnet vil ikke gå ut på skolen, men holder seg nær de voksne.
 • Barnet foretrekker å være sammen med barn som er betydelig yngre.
 • Barnet knytter seg unormalt sterkt til ting eller dyr.
 • Barnet er trist og deprimert.
 • Barnet har gjentatte infeksjoner som kan tyde på nedsatt immunforsvar.


(Kilde: Professor Erling Roland)

_______________________________________


Tips til skolestart:

 • Bygg nettverk med andre foreldre.
 • Engasjer deg i skolen, meld deg som klassekontakt, SU- og FAU-representant.
 • Bistå barnet i å bygge sosiale nettverk. Avtal med andre foreldre, noen har rullerende ordning med tid hjemme etter skolen.
 • Ha skoleutstyret i orden. Det bidrar til at barnet føler seg komfortabel og trygg på skolen.
 • Følg med på beskjeder, timeplaner og lekser.
 • Vær tidlig ute. Kommer barnet sent til skolen, kan dagens første sosiale grupper allerede være etablert, og leken er i gang. Det er en fordel å være med i leken fra starten av.
 • Vurder nettverk utenfor skolen. Ikke la barnet kun omgås barn fra klassen. Finn venner i andre miljøer.
 • Vær varsom med konflikter i skolesammenheng.


(Kilde: Irma Rustad og foreningen Mobbing i skolen)

Mange barn gruer seg til å gå på skolen hver eneste dag fordi de blir plaget på skolen. Mobbing blir ofte definert som langvarig vold, fysisk eller psykologisk, utført av et individ eller en gruppe, og rettet mot en person som ikke er i stand til å forsvare seg.

Det kan dreie seg om fysiske slag, spark, kloring og dytting, eller i form av utestengning og utfrysing, hvor mobbeofferet ikke får delta sosialt med andre barn.

De siste årene har også nettmobbing blitt mer vanlig.

Fortsatt høye mobbetall

Store undersøkelser, eksempelvis Elevundersøkelsen som Utdanningsdirektoratet gjennomfører hvert år, viser at omkring fem prosent av barn i grunnskolen utsettes for mobbing relativt ofte. Det vil si to-tre ganger i måneden eller oftere, forteller professor Erling Roland ved Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger.

– Det er såpass hyppig at disse barna føler seg utsatt og kan være redde for å gå på skolen. Til sammen dreier det seg om flere tusen barn, sier han.

Nesten like mange mobber andre regelmessig. Dette til tross for at skoler har antimobbeprogrammer og setter mobbing på dagsorden.

– Tydelige holdninger og tiltak kan stoppe mobbing. Ifølge § 9a i Opplæringsloven har skolen plikt til å ta tak i mobbeproblematikk, men det er opp til hver enkelt skole hvordan de gjør dette, forklarer Roland.

Professoren mener det er tre viktige temaer som alle skoler må ta stilling til. Det første er hva skolen gjør for å forebygge, det andre er hva skolen gjør for å oppdage mobbing, og det tredje er hva skolen gjør når de har oppdaget mobbingen.

– Sammenlignet med andre land i Europa, vil jeg si at norske skoler har gjort en bra jobb de siste årene. Når det er sagt, er det fortsatt store forskjeller fra skole til skole, og ikke alle er like flinke, sier Roland.

Han mener at Norge har gode mobbeprogram, som Zero og Olweus-programmet.

– Mobbeprogrammene er til stor hjelp for å forebygge og stoppe mobbing. Men det krever at skolene tar disse i bruk på en ordentlig måte.

Les også: – Både mobber og mobbeoffer sliter med å takle livet

(Saken fortsetter under)

Langvarig mobbing kan i verste fall kan føre til utvikling av posttraumatiske stress-symptomer. Foto: Colourbox.com
Langvarig mobbing kan i verste fall kan føre til utvikling av posttraumatiske stress-symptomer. Foto: Colourbox.com

Konsekvenser av mobbing

Barn som blir mobbet vil grue seg til å gå på skolen, og kan gjerne si at det er syk uten at foreldre kan se tegn til sykdom.

Noen blir også virkelig syke, på den måten at de får vondt i hodet eller magen. Andre barn får gjentatte infeksjoner, som kan tyde på nedsatt immunforsvar.

– Etter hvert vil barnet virke trist og deprimert, og gjerne isolere seg. Det vil ikke lenger gå ut om ettermiddagen eller kvelden, sier professor Erling Roland.

Forskning viser at langvarig mobbing i verste fall kan føre til at en del mobbeofre utvikler posttraumatisk stress-symptomer, på samme måte som barn som har opplevd eksempelvis naturkatastrofer.

Les også: Homofile mobbes i skolen

Ikke skap unødige konflikter

Lederen i foreningen Mobbing i skolen, Irma Rustad, har lang erfaring med rådgivning i mobbesaker. Hun mener at selv om det er viktig for foreldre å reagere ved mistanke om mobbing, kan det være lurt å trå noe varsom i starten.

– Foreldre som selv har opplevd mobbing er gjerne ekstra sensitive overfor problemet. De kan være flinke til å oppdage mobbing, men kan også bli sterkere emosjonelt berørt. Selv om det er viktig å reagere, bør du ikke overreagere. Fastlåste konflikter kan skape ekstra problemer for barnet på skolen, forklarer Rustad.

Selv om barnet ditt har en dårlig dag på skolen, trenger ikke det bety at barnet blir mobbet, minner hun om. Det tjener ikke barnet å skape unødvendige konflikter.

– Men kjenner du igjen signalene på mobbing, så er det viktig å handle. Jeg vil anbefale foreldre som er i tvil om å ta kontakt med for eksempel Barneombudet. Der kan du få gode råd til hvordan du best skal gå frem.

Les også: Fire av ti mobbes for seksuell orientering

(Saken fortsetter under)

Det er verdifullt for barnet om du hjelper til med å bygge sosiale nettverk. Foto: Colourbox.com
Det er verdifullt for barnet om du hjelper til med å bygge sosiale nettverk. Foto: Colourbox.com

Foreldresamarbeid forebygger

Måten klassemiljøet kommer i gang på når barna begynner i første klasse er viktig. Foreldre kan gjøre mye for å forebygge mobbing, ifølge professor Roland.

– Ha en god samtale med barnet om det å begynne på skolen, minn om at de skal være snille med hverandre, og be barna si fra til foreldre eller lærer om de opplever mobbing. Vis interesse for skolen og hvordan barna har det sosialt, anbefaler han.

Irma Rustad råder alle til å bygge nettverk med andre foreldre i klassen. Ring gjerne foreldre og inviter barn over før skolen begynner, slik at barnet har noen kjente ansikt å forholde seg til første skoledag, eller på AKS eller SFO.

– Det er verdifullt for barnet om du hjelper til med å bygge sosiale nettverk. Noen deler for eksempel på å følge og hente barnet til skolen det første året, da det gir trygghet. Inviter andre barn med hjem etter skolen, og hør om ikke andre foreldre kan invitere igjen.

Det kan virke forebyggende å engasjere seg i skolen.

– Meld deg som klassekontakt eller FAU-representant. Det gir nettverk med andre engasjerte foreldre, sier Rustad.

Venner utenfor klassen

Det er også lurt å la barnet danne nettverk utenfor skolen.

– Mange barn omgås kun barn fra klassen, om det så er på skolen, SFO eller på fritidsaktiviteter som fotball og dans. Hvis barnet da blir mobbet på skolen, er det synd å ikke ha noen aktiviteter og venner utenfor klassemiljøet, forklarer Rustad.

Les også:

– Engelen din kan være en jævel mot andre - uten at du aner hva som foregår

Slik ser du om barnet ditt har en spiseforstyrrelse

Er det skoleflinke barnet ditt blitt glemsk, rotete og hissig?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Siste nytt
23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus